Η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις συμβάσεις έργου

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Με την ΚΥΑ 286974/6.5.2009 δημοσιεύτηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσληψης 987 «συνεργατών» στον ΟΠΕΚΕΠΕ με σύμβαση έργου ενός έτους (βλέπετε τα κύρια σημεία της ΚΥΑ στο τέλος της ανακοίνωσης μας).Η απόφαση αυτή εισάγει «καινά δαιμόνια» στο εργασιακό περιβάλλον του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ ταυτόχρονα, από την ανάγνωσή της προκύπτει τουλάχιστον ασάφεια ως προς το αντικείμενο που θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν οι συμβασιούχοι έργου.Το πραγματικό έργο θα είναι επιτόπιοι έλεγχοι, ακριβώς όμοιο δηλαδή με το έργο που πραγματοποιεί το μόνιμο προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί σε αυτόν το τομέα υπάρχει ανάγκη.Με την απόφαση αυτή η Διοίκηση επιδιώκει να ανατρέψει τον κανόνα «ίση αμοιβή για ίση δουλειά» και καθιστά ψευδεπίγραφες τις «συμβάσεις έργου» αφού ουσιαστικά είναι «συμβάσεις ορισμένου χρόνου εξαρτημένης εργασίας». Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτει τη νομοθεσία για προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στον ΟΠΕΚΕΠΕ που καθιστά υποχρεωτική την πραγματοποίηση τους μέσω ΑΣΕΠ. Οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ όπου και όποτε έχουν εφαρμοστεί περιορίζουν σοβαρά την ρουσφετολογική αξιοποίηση των προσλήψεων για σκοπούς άσχετους με τους Οργανισμούς που αφορούν και τις ανάγκες τους.Για αυτούς τους λόγους η απόφαση της διοίκησης είναι αντίθετη με κάθε έννοια δικαίου σε ότι αφορά τη διαδικασία και το είδος των προσλήψεων που επιλέχθηκε. Παράλληλα ο σχεδιασμός για έλεγχους με το κομμάτι, είναι εκτός τόπου και χρόνου για τα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Μεταξύ των άλλων που προαναφέραμε από την πλευρά της Κοινότητας μπορεί να τεθούν σοβαρά προβλήματα εγκυρότητας, ποιότητας και προδιαγραφών και να εγείρουν αμφισβητήσεις. Η αμφισβήτηση των ελέγχων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγεί σε αμφισβήτηση πληρωμών και περικοπές ενισχύσεων που όλο και αυξάνουν (υπότροποι). Το επιχείρημα ότι οι έλεγχοι με το κομμάτι θα κοστίζουν φθηνότερα (…!!!) μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ακριβό.Αν τα προβλήματα των εργασιακών σχέσεων αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους, οι ποινές και οι έλεγχοι αφορούν άμεσα τους αγρότες και έμμεσα όλους τους φορολογούμενους της χώρας μας. Φαίνεται όμως ότι η ανάγκη της Διοίκησης για ρουσφετολογική αξιοποίηση των αναγκών του Οργανισμού είναι επικρατέστερη κάθε άλλης συνέπειας ή προβλήματος που συνεπάγεται από τις επιλογές της.Τι σημαίνει όμως «σύμβαση έργου» για τους άμεσα συμβαλλόμενους ??Η φασόν παραγωγή είτε αφορά πουκάμισα, είτε ελέγχους είναι από τις πλέον βάρβαρες εργασιακές σχέσεις.
Πληρωμή με τον μήνα έναντι συγκεκριμένου αριθμού ελέγχων (:κομματιών) που πρέπει να παραδίδονται (ή εναλλακτικά πληρωμή ανάλογα με τον αριθμό των «κομματιών», ή και ένα μικτό σύστημα).
Αυτασφάλιση με επιβάρυνση του ίδιου για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Πληρωμή με μπλοκάκι (:έναρξη επαγγέλματος κλπ)
Χωρίς άλλα δικαιώματα πέρα από την αμοιβή που θα ορισθεί. (Με βάση τα στοιχεία της ΚΥΑ 18 εκατ. € / 987 συμβασιούχους = 18.237 € κατά μέσο όρο ανά συμβασιούχο στην διάρκεια της σύμβασης ή 1.520 € το μήνα «όλα πληρωμένα»).Με το ποσό αυτό ο «συνεργάτης» πρέπει να καλύψει δαπάνες εκτός έδρας εργασίας (διαμονή, μετακίνηση, διατροφή) για τουλάχιστον 2 εβδομάδες το μήνα (ελάχιστο κόστος 1.000 €) τις δαπάνες ασφάλισης κατ’ ελάχιστο 100 – 150 €, και … την εφορία επειδή … μπλοκάκι). Ουσιαστικά για αμοιβή του εργαζόμενου δεν μπορεί να γίνεται κουβέντα. Δύο μόνο λύσεις θα έχουν όσοι προσληφθούν. Είτε να κάνουν εργασία από … μακριά (…εφαρμογή τηλε-εργασίας), είτε ο χώρος εργασίας τους να είναι σε ακτίνα ημερήσιας κίνησης από το σπίτι τους για να «βγάλουν» ένα χαρτζιλίκι. Ωθούνται δηλαδή όσοι προσληφθούν σε τρόπο εργασίας αμφίβολης συμφωνίας με τις προβλέψεις των κανονισμών και των διαδικασιών που είναι επιβεβλημένες.Τι σημαίνει όμως για του συναδέλφους που θα πρέπει να συνεργαστούν με τους συμβεβλημένους «συνεργάτες» ??
Η συμπίεση των αμοιβών των συμβασιούχων στο ελάχιστο δυνατό (πέρα από γεγονός ότι παραβιάζει τον βασικό κανόνα ίσης αμοιβής για ίση δουλειά), προϊδεάζει και προλειαίνει το έδαφος για τις δικές μας αμοιβές. Η εξίσωση των αμοιβών προς τα κάτω είναι τακτική που ήδη έχει ακολουθηθεί σε άλλους χώρους.
Η παράκαμψη των διαδικασιών ΑΣΕΠ ολοκληρώνει μια διαδικασία κομματικοποίησης εξαιρετικά βλαπτική για τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και κερκόπορτα για ανεξάρτητες αντικειμενικές και δίκαιες ελεγκτικές διαδικασίες.Σε επίπεδο καθημερινής δουλειάς είναι βέβαιο ότι ο έλεγχος από κοινού του μόνιμου προσωπικού με τους συμβεβλημένους «συνεργάτες» είναι σχεδόν αδύνατος. Ό ένας θα αρχίζει και ο άλλος θα τελειώνει. Ο ένας θα ζητά πλήρη έλεγχο και ο άλλος θα βιάζεται να τελειώσει όπως - όπως για κατοχυρώσει την αμοιβή του.Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η μόνη λύση είναι η άμεση ανάκληση των προσλήψεων συμβασιούχων έργου και
η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων αναγκών, και
συμβασιούχων με αμοιβή βάση της ισχύουσας ΣΣΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την κάλυψη των πραγματικά έκτακτων αναγκών.
Η τήρηση των διαδικασιών πρόσληψης που προβλέπονται από το ΑΣΕΠ και η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των κανονισμών και των διαδικασιών που ισχύουν. Στα παραπάνω θέματα με σχετική ανακοίνωση έχει τοποθετηθεί και ο Σύλλογος. Όμως πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλία ανατροπής των δεδομένων που δημιουργεί αυτή η ΚΥΑ. Για τον Σύλλογο δεν είναι αρκετές οι ανακοινώσεις (αν και αναγκαίες) που διανέμονται μέσω e-mail. Δεν πρέπει να έχει συμπεριφορά παράταξης, αλλά Συλλόγου που προασπίζεται το καλώς εννοούμενο συμφέρον των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ «εφ’ ώ ετάχθη».Η αντίδραση των εργαζομένων είναι αναγκαία και πρέπει να πάρει άλλη μορφή περισσότερο άμεση από την διατύπωση αντιρρήσεων για να είναι αποτελεσματική.

Αθήνα 20 Μαΐου 2009

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

http://ake-opekepe.blogspot.com/2009/05/blog-post_20.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Μαΐου 2009 στις 5:16 μ.μ.  

το κομματικο κρατος καταρρεει. δεν αντεχει αλλο. ουτε και ο λαος

Ανώνυμος 20 Μαΐου 2009 στις 7:15 μ.μ.  

προς ανωνυμο...θα ανεβει το αλλο κομματικο κρατοσ ποθ αντεχει...ασε μασ ρε φιλε

Ανώνυμος 20 Μαΐου 2009 στις 8:52 μ.μ.  

ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙ8ΕΤΟ?...ΕΧΟΥΝΕ ΔΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ....

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP