Νέο δημοσίευμα για συμβασιούχους

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Διέξοδο για τους 150.000 (και πλέον) συμβασιούχους ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών με παράταση του νόμου της μοριοδότησης μέχρι και το 2011.Μετά την «καταδικαστική» για τους συμβασιούχους απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να παρατείνει την ισχύ του νόμου 3320/05 μέχρι και το τέλος του 2011, ώστε να μονιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμβασιούχοι που απασχολούνται στο στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παυλόπουλος ετοιμάζεται να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς έχουν διαπιστωθεί μεγάλες καθυστερήσεις στο ΑΣΕΠ σχετικά με την έκδοση και τον έλεγχο των προκηρύξεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν προχωρούν οι προσλήψεις στο Δημόσιο με το ρυθμό που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση. Ειδικά αυτή την εποχή λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν περιοριστεί οι δαπάνες του κράτους, για την εξοικονόμηση χρημάτων. Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι «ψαλίδι» της τάξεως του 10% σε όλες τις δαπάνες, ακόμη και στις προσλήψεις.Ο κ. Παυλόπουλος επεξέτεινε πέρυσι το μέτρο της μοριοδότησης, η ισχύς του οποίου έληγε στο τέλος του 2009, μέχρι και το 2010, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για τους συμβασιούχους που δεν έχουν προλάβει να μονιμοποιηθούν. Δικαίωμα στη μοριοδότηση έχουν όλοι οι συμβασιούχοι που δεν μονιμοποιηθήκαν από το ΑΣΕΠ με προϋπηρεσία από το 1990 μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης διαγωνισμού από το φορέα που ήδη εργάζονται.

Ο νόμος της μοριοδότησης (3320/05) προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που έχουν 24 μήνες και άνω προϋπηρεσία σε ένα δημόσιο φορέα μπορούν να πριμοδοτηθούν με μόρια που φτάνουν μέχρι και το 50% των μορίων που ορίζει η κάθε προκήρυξη. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι ο φορέας στον οποίο απασχολούνται οι συμβασιούχοι να εκδώσει προκήρυξη για την κάλυψη μόνιμων θέσεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε συμβασιούχος δεν έχει δικαίωμα να μετάσχει σε οποιονδήποτε διαγωνισμό του Δημοσίου. Απλά δεν θα τυγχάνει της αυξημένης μοριοδότησης. Για τους συμβασιούχους στα ΚΕΠ η μοριοδότηση φτάνει το 55% και, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, δεν αποκλείεται μέσα στο 2010 να βγει νέα προκήρυξη διαγωνισμού με σκοπό τη μονιμοποίηση τουλάχιστον 500 συμβασιούχων.Με αυτή τη διαδικασία το υπουργείο Εσωτερικών δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους 40.156 συμβασιούχους που «έκοψε» το ΑΣΕΠ επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα 164/04 προκειμένου οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου να μετατραπούν σε αορίστου.Ωστόσο η παράταση του νόμου 3320/05 δίνει τη δυνατότητα και στους συμβασιούχους, που έχουν προσληφθεί από το 1990 και μετά, να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους, καθώς έχουν συμπληρώσει τους 24 μήνες προϋπηρεσίας που θεωρείται βασική προϋπόθεση για να τύχει ένας συμβασιούχος των ευεργετημάτων του νόμου.

Το σημαντικό βέβαια στην υπόθεση είναι ότι πλέον στο νόμο της μοριοδότησης συμπεριλαμβάνονται και συμβασιούχοι που προσελήφθησαν μετά το 2004.Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών για να μπορέσει να εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα μαζικής μονιμοποίησης συμβασιούχων, όπως το 1674/04, θα πρέπει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτό μπορεί να γίνει μετά τον Ιούλιο του 2013.

Μανουσάκης Γιώργος
Ελεύθερος Τύπος

8 σχόλια:

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2009 στις 11:22 π.μ.  

Tin prosafksisi 50% thn dikaiousai an exeis pano apo 24 mhnes proipiresia sto sigkekrimeno forea pou exei bgalei tin prokiriksi i genika metra i proipiresia opoudipote sto dimosio? Diladi se mia prokiriksi nomarxias gia monimo geopono pairneis prosafkisi an exeis 4 8mina os geoponos se alli nomarxia, i ston elga, i ston opekepe klp?

agroanergos 12 Μαΐου 2009 στις 11:35 π.μ.  

ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2009 στις 1:20 μ.μ.  

Ο ΕΤ βρήκε τρόπο να πουλάει αντίγραφα νομίζω. Τι μας λέει πάλι? Ότι πιθανόν να πάρει παράταση το απαράδεκτο μέτρο της προσαύξησης και ότι για να γίνουν μόνιμοι με κάποιον άλλο τρόπο κάποιοι πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα... Α! και μόνιμες θέσεις γιοκ γιατί υπάρχει κρίση! Ωραίο προεκλογικό κόλπο βρήκαν πάλι. Αν δεν θέλουν συμβασιούχους, να πάρουν μόνιμους, τόσα κενά υπάρχουν. Να τα αφήσουν αυτά.

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2009 στις 1:28 μ.μ.  

ΑΥΤΟ ΣΕΜΑΡΑΝΕ ΡΕ ΑΓΡΟΑΝΕΡΓΕ!
ΑΝ ΓΡΑΦΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ?

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2009 στις 2:14 μ.μ.  

Μας κοροιδευουν παλι οι αλητες.
Οσο και να παρατεινουν τον χρονο δεν αλλαζει τιποτα οταν υπαρχουν διαταγματα που μονιμοποιουν κοσμο με κριτηριο την τυχη και αποκλειουν τους υπολοιπους απ το αναφαιρετο δικαιωμα στην εργασια με χυδαιο και υποτιμητικο τροπο.
Πιστευουν ετσι οτι θα τους ψηφισουν καποιοι ηλιθιοι.
Μαυρο στους εκμεταλευτες και τους ψευτες.
Και προς θεου μην το παρετε κομματικα.
Καποτε τους ψηφιζα κι εχω αλλα και η μακακια εχει τα ορια της...

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2009 στις 3:47 μ.μ.  

ναι. ζητω το πασοκ.

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2009 στις 6:36 μ.μ.  

τα ιδια και τα ιδια γραφουμε...οταν βγαινει μια θεση κα8ε μηνα..τι να τα κανουμε τα μορια του τεστ, την προσαυξηση τα σεμιναρια κτλ..πιο πιθανο ειναι το τζοκερ.
Οσοι πιστευουν οτι θα διοριστουν ειναι ατομα που μολις αποφοιτησαν και ζουνε σε αλλους κοσμους (χαρακτηριστικες οι ερωτησεις τους στο μπλοκ) ή νεοαφισοκολλητες του πασοκ που ονειρευονται περασμενα μεγαλεια..και οι δυο θα προσγειωθουνε σιγα σιγα στην πραγματικοτητα...

Ανώνυμος 14 Μαΐου 2009 στις 10:56 π.μ.  

Αντε και απ τον ιουλιο του 2013 μονιμοι....

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP