Της αγίας Αγρανάπαυσης

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Κι όμως, ο παράδεισος είναι εδώ. Στις νήσους Κυρά Παναγιά και Σκάντζουρα (κοντά στην Αλόννησο) τη Σκόπελο και τη Χαλκιδική.

Εκεί όπου τέσσερα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια του Αγίου Ορους έδειξαν το επιχειρηματικό τους «δαιμόνιο», αλλά και τις ισχυρές τους διασυνδέσεις με την εξουσία, εντάσσοντας μεγάλες εκτάσεις γης σε κοινοτικά προγράμματα. Τι αποκόμισαν; Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται για την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, που μόλις πρόσφατα εισέπραξε 1,2 εκατ. ευρώ. Τη Μονή Αγίου Διονυσίου, που έβαλε στα ταμεία της 848.418 ευρώ, τη γνώριμη Μονή Βατοπεδίου που εισέπραξε 527.390 ευρώ και, τέλος, τη Μονή Ξενοφώντος με 269.218 ευρώ.

Τα χρήματα προέρχονται από το πρόγραμμα «Μακροχρόνιας Παύσης Γεωργικών Γαιών» (πρόκειται για την αγρανάπαυση), στο οποίο εντάχτηκαν τα μοναστήρια από το 1997. Βασικός όρος του ήταν να παύσουν οι συγκεκριμένες εκτάσεις να χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια ώστε να αναπτυχθεί το φυσικό περιβάλλον και να δημιουργηθεί «οικοπάρκο, πόλος έλξης αγροτικού, οικολογικού, εκπαιδευτικού, επιστημονικού τουρισμού».
Η υπόθεση της επιδοτούμενης αγρανάπαυσης, μέχρι να «περπατήσει» από το 1997 έως σήμερα, πέρασε από σαράντα κύματα, με τα «οικοπάρκα» να φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την επικράτεια από εταιρείες, ιδιωτικές ή δημοτικές, και συνεταιρισμούς πάσης φύσεως... Από κοντά και τα μοναστήρια, που θέλησαν να εντάξουν πάνω από 200.000 στρέμματα στο πρόγραμμα, ώστε να βάλουν στα ταμεία τους «ξεκούραστα» κοινοτικό χρήμα.
Τα πρώτα χρόνια η μία καταγγελία διαδεχόταν την άλλη. Αυτοκτόνησε μάλιστα και ο διευθυντής Γεωργίας στα Γιάννενα, αφήνοντας ιδιόχειρο σημείωμα ότι «με έφαγαν τα οικοπάρκα». Παρενέβησαν η Δικαιοσύνη, το ΣΔΟΕ, ακόμη και η κοινοτική επιτροπή κατά της απάτης. Τελικώς, συστάθηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ελέγξει μία προς μία όλες τις περιπτώσεις ένταξης περιοχών στο πρόγραμμα.

Ολόκληρο το άρθρο στην Ελευθεροτυπία

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP