Διαμαρτυρία της ΠΑΣΚ Γεωπόνων ΛΑΡΙΣΑΣ για Οικολόγους Πράσινους & αποφοίτους των ΤΕΙ
Πέμπτη 28 Μαΐου 2009
Η ΠΑΣΚ Γεωπόνων νομού Λάρισας διαμαρτύρεται έντονα για την σημερινή ανακοίνωση στις τοπικές εφημερίδες της Λάρισας, «Μέλη των Οικολόγων πράσινων μαζί με τον γεωπόνο Θεόδωρο Ζορμπά θα παρουσιάσουν τις προτάσεις για τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα» που αναφέρεστε.
Ο σεβαστός κος Θεόδωρος Ζορμπάς είναι τεχνολόγος γεωπονίας και όχι γεωπόνος.
Ο σωστός τίτλος είναι Τεχνολόγοι Γεωπονίας απόφοιτοι των ΤΕΙ. (του εκάστοτε τμήματος παραγωγής της αντίστοιχης Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας)
Όταν αναφερόμαστε σε Γεωπόνους αλλά και Γεωτεχνικούς αναφερόμαστε αποκλειστικά σε αποφοίτους Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και μόνο.
Θα παρακαλούσαμε τους Οικολόγους πράσινους να χρησιμοποιούνε τους πραγματικούς τίτλους των αποφοίτων ΤΕΙ και να μην χρησιμοποιούνε τίτλους σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου σε αποφοίτους των ΤΕΙ.
Ο γεωπόνος είναι ένα επάγγελμα που είναι μοχλός ανάπτυξης για την βελτίωση του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, την βιοποικιλότητα, το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Η ΠΑΣΚ Γεωπόνων νομού Λάρισας.
Η συντακτική επιτροπή
Μακάς Ντίνος
Μήλιος Νίκος
Παπακωνσταντίνου Σωτήρης
Τζέμος Δημήτρης
30 σχόλια:
Σωστή η παρέμβαση! Αμάν πια με τους ΤΕ, δεν είμαστε και ΔΕΝ είμαστε ίδιοι γιατί οι σπουδές που κάναμε και ο κόπος που καταβάλαμε ΔΕΝ ήταν ο ίδιος. Παρόλο που συνέχεια θέλουν να περνάνε σαν γεωπόνοι και δυστυχώς χάρη στην ανεπάρκεια του συνδικαλισμού έχουν πάρει επαγγελματικά δικαιώματα από εμάς, ΠΟΤΕ δεν θα γίνουν κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης ας το χωνέψουν.
Είμαι ΤΕ (τεχνολόγος τροφίμων και όχι γεωπονίας) και με αφορμή αυτό το δημοσίευμα αλλα και πολλά άλλα στο παρελθόν έχω να πω τα εξής. Έχετε απόλυτο δίκιο. Θα πρέπει επιτέλους να αυτοαποκαλούνται Τεχνολόγοι Γεωπόνοι (ή Γεωπονίας) και ΟΧΙ σκέτο Γεωπόνοι. Αυτό προς σεβασμό του έξτρα χρόνου που διαθέτετε εσείς στα πανεπιστήμιά σας, αλλά και προς σεβασμό των δικών τους πτυχίων γιατί καμιά φορά το οτι είναι ΤΕ και όχι ΠΕ μπορεί να τους βγεί και σε καλό!
Αλλά και εσείς βρε παλικάρια! Τι χολή και κόμπλεξ είναι αυτό που σας βγαίνει με τους ΤΕ? (Το ίδιο βέβαια ισχύει και με τους ΤΕ για τους ΠΕ) Αφού και οι δύο το ίδιο είδος δουλειάς καλείστε να κάνετε (και δεν μιλάω για υπογραφές). Αγαπήστε λίγο την επιστήμη σας και την δουλειά σας και μην μπαίνετε σε αυτό το λούκι αντιπαλότητας που σας έχουν βάλει οι παλιοί (γιατί σε αυτούς οφείλεται οτι είσαστε μίζεροι). Κανένας δεν κλέβει τη δουλειά κανενός. Έχετε κοινούς στόχους. Χαλαρώστε, χαρείτε αυτό που κάνετε, έχετε λίγο υπομονή και ανοικτό μυαλό και θα θα δείτε οτι τα πράγματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Η αξία ενός πυχίου ΔΕΝ οφείλεται στο ίδρυμα, αλλά στον κάτοχό του. Η συνέπεια, η εργατικότητα, η δια βίου εκπαίδευση και πολλά άλλα χαρίσματα ΔΕΝ είναι προνόμια των ΠΕ. Και μη μου πείτε οτι δεν βλέπετε συναδέλφους ΠΕ άσχετους. Άσχετοι και σχετικοί υπάρχουν και στους ΤΕ και στους ΠΕ....και ήμαρτον...μην μου αναφερθείτε σε ποσοστά...
Αυτά εν ολίγοις.
Άντε και καλό καλοκαίρι
ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΕΙ?ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ?ΜΟΥ ΛΕΤΕ?ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΜΕΙΣ?
ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ?....ΕΛΕΟΣ!!
Απάντηση στον 4:54
Μπράβο για την τοποθέτισή σου... Εγώ λέω να τους τουφεκίζετε κιόλας...Κατα προτίμιση στο στέρνο για να μην πεθάινουν αμέσως...
Λοιπόν...ή φασίστας είσαι, ή έχεις σεξουαλική ζωή ανήπαρκτη...Τι απο τα δύο; Η μήπως και τα δύο;
@ 28 Μαϊου, 4:46μμ
Περί Τεχνολόγος Τροφίμων και όχι Τεχνολογίας Γεωπονίας, χμ... Δεν είμαι και τόσο σίγουρος (όπως και για το Τμήμα αΤΕΙ Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών) δεδομένου ότι:
α) υπάρχει Τμήμα αΤΕΙ "Τεχνολογίας Τροφίμων" στη σχολή ΣΤΕΓ (Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας) Καλαμάτας,
β) Το αντίστοιχο Τμήμα ΑΕΙ εντάσσεται στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια (ΓΠΑ, ΑΠΘ και ΔΠΘ).
Επίσης, φέτος θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές το νεοϊδρυθέν Πανεπιστημιακό Τμήμα (ήτοι ΑΕΙ) "Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής" Πανεπιστημίου Αιγαίου (έδρα: Λήμνος) και (πιθανότατα) θα είναι 4ετούς φοιτήσεως.
Ερώτηση: Τί θα είναι οι απόφοιτοί του? Γεωπόνοι-Επιστήμης Τροφίμων (άρα εγγραφή στο ΓΕΩΤΕΕ) ή Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι (άρα εγγραφή στους Διαιτολόγους-Διατροφολόγους) για την άδεια άσκησης επαγγέλματος?
Από το ενημερωτικό φυλλάδιο (αρχείο word) στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου συμπεραίνω, ότι τα 4ετούς πτυχία (θα) είναι κυρίως "Επιστήμη Τροφίμων" με... ολίγην "Διατροφή"!
Και ξέχασα... @ 28 Μαϊου, 4:54μμ
Οι απόφοιτοι ΑΕΙ και αΤΕΙ δεν είναι το ίδιο για το Δημόσιο Τομέα, μιας και οι θέσεις είναι διακριτές στο πτυχίο (ή Γεωπόνος ή αΤΕΙ). Είναι γνωστό, ότι τα (όποια) επαγγελματικά δικαιώματα είναι στο πτυχίο και όχι σε MSc και PhD. Άρα ποτέ δεν θα "ανταγωνίζονται" μεταξύ τους σε "προσόντα" (λέγε με credits του ΑΣΕΠ). Επίσης, μετά την πρόσληψη η μισθολογική διαφορά είναι στο 1 κλιμάκιο (αν δεν κάνω λάθος) και η ταχύτητα ανόδου στα μισθολογικά (και Διευθυντικά... μη γελάτε ρε) κλιμάκια είναι διαφορετική (με ΑΕΙ ανεβαίνεις γρηγορότερα... την ιεραρχία, όχι στη σκάλα)!!!
Στον ιδιωτικό τομέα (καλά, δεν υφίσταται στην Ελλάδα, κουβέντα να γίνεται), ωστόσο, πάνε συνήθως π-ά-κ-ε-τ-ο: Ζητείται Γεωπόνος ή Τεχνολόγος Γεωπονίας μπλα μπλα μπλα... δίπλωμα αυτοκινήτου και δικό σου/του αυτοκίνητο, λίγο Η/Υ, λίγο αγγλικά, προϋπηρεσία, μισθός 700-900 ευρώ και αν έχεις και πτυχίο, φέρε το να υπάρχει...
Καμία σχέση λοιπόν "εργασιακώς" (λέγε με πρόσληψη) τα MSc και PhD μεταξύ ΑΕΙ και αΤΕΙ.
Aν σε καλύπτει η μισθολογική διαφορά των 50-100 ευρώ στην πρόσληψη, για να φοιτήσεις 5 έτη με 120 μαθήματα (ΓΠΑ) και όχι να σπουδάσεις 3.5 έτη σε κάποιο αΤΕΙ Γεωπονίας... it's up to you!
ΠΑΙΔΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Η ΠΕ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕ ΔΕ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΕΣΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟ ΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΡΩΓΟΜΑΣΤΕ
Για τον 6:22 28 Μαίου
α)Το ΤΕΙ καλαμάτας έχει Τεχνολογία Γεωργικών προϊόντων (πρωτογενής τομέας) και ΟΧΙ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (δευτερογενής) το οποίο υπάρχει μόνο στα ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λάρισσας.
β)Δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στα ΑΕΙ, όπως είναι π.χ. η φυτική παραγωγή. Οι των γεωπονικών σχολών είναι Γεωπόνοι με κατεύθυνση Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων, αλλά συνηθίζεται (όχι άδικα) να λέγονται Τεχνολόγοι Τροφίμων ΠΕ.
γ) Το τμήμα της Λήμνου ΔΕΝ είναι γεωπονική σχολή. Δεν σημαίνει οτι για να είναι κάποιος Τεχνολόγος Τροφίμων πρέπει να είναι Γεωπόνος (αυτά μόνο για τον ΑΣΕΠ). Πουθενά στο εξωτερικό δεν συμβαίνει αυτό, παρα μόνο στον ΑΣΕΠ. Το τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν από αυτή τη Σχολή δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Πάντως δίνεται ένας αγώνας δρόμου για να ετοιμαστούν τα κτήρια. Και απο εργαστηριακό εξοπλισμό...δεν θέλω να το σκέφτομαι. Αλλοίμονο στα παιδιά που θα εισαχθούν εκεί.
δ)Για το δημόσιο τα πράγματα είναι περίπου όπως τα λες. Τον ίδιο ρυθμό ανόδου έχουν και οι ΤΕ και οι ΠΕ. Το PhD δίνει περι τα 2 χρόνια κέρδος στην αλλαγή βαθμίδας και γενικώς μετράει η παλαιότητα. Στον ίδιο βαθμό παλαιότητας όμως προτεραιότητα έχουν οι ΠΕ για να γίνουν διευθυντές. Παίζουν όμως και άλλα και σαφώς...το μέσο.
Και τέλος, επειδή ακούω συνέχεια για 5 χρόνια σπουδών με 120 μαθήματα στη Γεωπονική, ενώ 3.5 χρόνια στα ΤΕΙ, επιτρέψτε μου να δώσω μια άλλη διάσταση στα νούμερα αυτά. Τουλάχιστον για το ΓΠΑ, μιλάμε για 9 ακαδημαϊκά εξάμηνα μαθημάτων και ένα εξάμηνο για την εκπόνηση της πτυχιακής και 120 θεωρίες ΜΑΖΙ με τα εργαστήρια. Στα ΤΕΙ είναι 7 ακαδημαϊκά εξάμηνα μαθημάτων, το 8ο είναι εξολοκλήρου πρακτική στη βιομηχανία (και όχι 2 και 2 μήνες σε θερινή περίοδο όπου ο ΠΕ φοιτητής δεν πατάει στη πρακτική και παίρνει την υπογραφούλα του και πάει για μπάνια) και πτυχιακή ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα, αλλοιώς παραμένουμε και άλλο εξάμηνο στο ΤΕΙ (το πιο συνηθισμένο). Όσο για τα 120 μαθήματα (!), καμμία σχολή ΤΕΙ ή ΑΕΙ δεν μετρά τα εργαστήρια ξεχωριστό μάθημα για να της βγαίνουν στο σύνολο τριψήφιος. Αν το πάμε έτσι τότε και τα ΤΕΙ κάνουν 100, και οι Χημικοί οι Χημικοί Μηχανικοί και Βιολόγοι λιγότερα από 100. Αυτό τι σημαίνει? Είναι λιγότερο επιστήμονες από τους Γεωπόνους? Μάλλον όχι!
Τι θέλω να πω με όλα αυτά? Αυτά που προανέφερα στο σχόλιο 2 (4:46, 28 Μαϊου)
29 Μάϊος 2009 12:03 πμ
Είσαι λάθος και το ξέρεις. Προσπάθησε να κάνεις ένα μεταπτυχιακό στο ΓΠΑ για να δεις πόσα προπαρασκευαστικά μαθήματα θα πρέπει να παρακολουθήσεις. Και ναι. Τα εργαστήρια στο ΓΠΑ είναι δυσκολότερα από τις θεωρίες γιατί εκτός από το πρακτικό μέρος υπάρχει και το θεωρητικό μέρος του εργαστηρίου με ξεχωριστή (μεγαλύτερη ίσως σε όγκο) βιβλιογραφία.
Η προσπάθειά σου να διαστρεβλώσεις την κατάσταση θυμίζει προσηλυτισμό.
Δεν στέκουν αυτα που λες και το γνωρίζεις καλά.
Ας μην μπαίνουμε σε ατέρμονες αντιπαραθέσεις για τα ευκόλως ευνοούμενα.
@ 12:03 μμ, 29 Μάιος 2009, είμαι ο ίδιος με τις 2 προηγούμενες δημοσιεύσεις-«σεντόνι» (μάλλον έρχεται και τρίτο). Θα μου επιτρέψεις να διαφωνίσω στις απόψεις σου. Εξηγώ:
α) Το ΤΕ.ΓΕ.Π. του αΤΕΙ Καλαμάτας που ανέφερες έχει μετονομασθεί σε «Τεχνολογίας Τροφίμων» και έτσι είναι η «ταμπέλα» του στο Μηχανογραφικό Δελτίο 2009. Άρα, από τούδε και στο εξής αΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων υπάρχει στην Αθήνα, Θεσ/κη, Λάρισα (έδρα Καρδίτσα) ΚΑΙ Καλαμάτα. Επίσης, αρκετά αΤΕΙ Γεωπονίας έχουν ήδη μετονομασθεί (όπως π.χ. και το αΤΕΙ Βιολογικής Γεωργίας στο Αργοστόλι σε «Τεχνολογίας Βιολογίκής Γεωργίας ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» στην προσπάθεια εύρεσης «πελατείας», μιας και με τη θέσπιση του ΓΒΠ 10 ή 10.000 μόρια, οι εισακτέοι στα εν λόγω αΤΕΙ από την κατηγορία υποψηφίων 90% είναι μονοψήφιος αριθμός. Με αυτές τις νέες ταμπέλες δεν μου φαίνεται να περιορίζονται μόνο στον πρωτογενή τομέα.
β) Ακαδημαϊκά μιλώντας, ναι, 100% ίδιο τμήμα δεν υπάρχει. Άλλωστε, «Φυτική Παραγωγή» θεωρούνται και τα αΤΕΙ (Βιολογικών) Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας, Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου, (Τεχνολογίας) Βιολογικής Γεωργίας (& Τροφίμων)... Από την άλλη, εργασιακώς μιλώντας, σε ΑΕΙ με τα τρόφιμα εμπλέκονται εκτός από το Γεωπόνο-Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων και ο Χημικός, Χημικός Μηχανικός, Κτηνίατρος... Και όχι, δεν περιορίζονται στον πρωτογενή τομέα.
γ) Συμφωνώ ότι το τμήμα της Λήμνου ΔΕΝ είναι Γεωπονική Σχολή (ακόμα τουλάχιστον). Ωστόσο, για τον ΑΣΕΠ σε ΑΕΙ με «ταμπέλα» (Επιστήμης) & Τεχνολογίας Τροφίμων είναι μόνο από Γεωπονικά Πανεπιστήμια/Σχολές. Δεν γνωρίζω άλλο ΑΕΙ. Για το Τμήμα της Λήμνου που συνδυάζει Τρόφιμα και Διατροφή, απλά ανέφερα τα πιθανά «εργασιακά τους διακαιωματα και εγγραφή στο αντίστοιχο Επιμελητήριο/Σύλλογο. Περί εργαστηρικού εξοπλισμού κλπ που ανέφερες, δεν πολυενδιαφέρει μάλλον τους επίσημους Κρατικούς φορείς (βλέπε π. χ. Γεωπονική Βόλου, Ορεστιάδας).
δ) Ναι τον ίδιο (σχεδόν) ρυθμό ανόδου ιεραρχικά έχουν οι ΠΕ και ΤΕ, αλλά ο ΤΕ δεν θα φθάσει ποτέ στο κλιμάκιο 1, όπως ο ΑΕΙ... ούτε και μισθολογικά. Στα άλλα συμφωνούμε.
Περί ΓΠΑ: ναι, είναι 120 μαθήματα μαζί με τα εργαστήρια και ξένες γλώσσες. Ανέφερα τπν αριθμό 120, γιατί η θεωρία με το εργαστήριο θεωρούνται ξεχωριστό μάθημα, διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία, διαφορετική ύλη, διαφορετική μέρα και ώρα οι εξετάσεις κλπ κλπ. Αποφοίτησα πριν 10 χρόνια και για το πτυχίο είχα 53 θεωρίες, 49 εργαστήρια (εδώ καταρρίπτεται και ο μύθος ότι τα αΤΕΙ είναι πιο «πρακτικά»... δεν νομίζω να έφαγε κανένας στο κεφάλι 49 εξαμηνιαία εργαστηριακά μαθήματα πλην του ΓΠΑ) και 6 εξαμηνιαία μαθήματα ξένης γλώσσας (όποιος δεν κατέχει πιστοποιητικό γνώσης ξένων γλωσσών τα δίνει κανονικά εξετάσεις, όπως ο υποφαινόμενος). Μετά από 10 χρόνια, έχουν προστεθεί μερικά ακόμα μαθηματάκια... Για την πτυχιακή μελέτη, μόνο σε ορισμένα μόνο εργαστήρια κατορθώνεις να την ολοκληρώσεις σε 6 μήνες. Στο γράφοντα π.χ. κράτησε 1,5 έτος ξεκινώντας την από το 8ο εξάμηνο. Στο 10ο εξάμηνο ξέχασες να συμπεριλάβεις τα σεμιναριακού τύπου μαθήματα... Η πρακτική άσκηση είναι μεν 4μηνη (δύο καλοκαίρια), αλλά μερικοί πήγαιναν καθημερινώς και μάθαιναν αρκετά... Αν τη συμπεριλάβουμε σε ακαδημαϊκό έτος Οκτωβρίου-Ιουνίου... χμ, χμ, μήπως πάμε στα 5,5 έτη? Τα υπόλοιπα περί το ποιος είναι περισσότερο-λιγότερο επιστήμονας επέτρεψέ μου να ισχυριστώ, ότι δεν ανέφερα κάτι σχετικό παραπάνω. Έτσι και αλλιώς είναι ανόμοια πράγματα, δεν συγκρίνονται. Απλά ο καθένας κάνει τις επιλογές του.
Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.
α) Γιατί οι Τεχνολόγοι Γεωπονίας ντρέπονται να αναφέρουν τη σχολή τους και συστήνονται ως Γεωπόνοι; και
β) Γιατί πολλοί πωλητές σε εταιρείες του χώρου δηλώνουν Γεωπόνοι, ενώ δεν είναι;
Αν μπορέσουν να απαντήσουν ειλικρινά στον εαυτό τους τότε νομίζω ότι δεν θα ξαναδημιουργηθεί πρόβλημα με τη διαφορετικότητα των πτυχίων
Για να μην μπλεκόμαστε με τις ώρες, βάζω και το όνομά μου (Στέλιος).
Ποτέ δεν πήγα να διαστρεβλώσω τα πράγματα. Απλά τα έθεσα από μια άλλη οπτική γωνία, η οποία είναι αληθινή και δεν μειώνει τους Γεωπόνους, απλά ανεβάζει λίγο τις άλλες σχολές (και πιο πολύ τη δική μου: Τεχ. Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας) από τον πάτο που εσείς τις βάζετε και τις βάζει εκεί που πρέπει να είναι. Και μην καταλήξουμε σε διαγωνισμό κακομοιριάς για το πόσο δύσκολα ήταν τα εργαστήρια ή η πτυχιακή κλπ κλπ. Νομίζω πως είναι λόγια για τους φτωχούς. Εξάλλου στις ίδιες παρέες ήμουν με τ.τροφίμων ΠΕ και ΤΕ, τις ίδιες βόλτες πηγαίναμε, τις ίδιες ώρες διαβάζαμε και την ίδια γλώσσα μιλάγαμε.
Για τα εργαστήρια: Παιδιά, ήμαρτον. Έχω κάνει εργαστήρια και παντού ισχύει το ίδιο. Ξεχωριστές εξετάσεις μέ ξεχωριστές σημειώσεις, χώρια τις ασκήσεις, με 2 απουσίες και κόβεσαι κλπ κλπ. Και εγώ απεφοίτησα με 53 ακριβώς θεωρίες και 30-35(?) εργαστήρια και με πτυχιακή 2 ετών. Και σε ότι αφορά τον όγκο των σημειώσεων, αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα...μα τίποτα. Κακογραμμένες σημειώσεις 100 σελίδων μπορεί και να μην τις μάθεις ποτέ στη ζωή σου, και καλογραμμένες 400 σελίδων μπορεί και να τις βγάλεις σχετικά γρήγορα. Αυτό νομίζω πως το ξέρετε πολύ καλά. Το θέμα των SOS δεν το πιάνω καν! Παρ'ολα αυτά, πράγματι έχετε περισσότερα μαθήματα με αποτέλεσμα ο κόπος σας να είναι μεγαλύτερος (απλή αριθμητική). Και αυτό αναγνωρίζεται μισθολογικά και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Όμως, κατα τη προσωπική μου άποψη (η οποία ΔΕΝ αλλάζει) είναι οτι αυτή η διαφορά μαθημάτων (τουλάχιστον για τη δικιά μου τη σχολή) ΔΕΝ μπορεί να είναι αιτία ένας ΤΕ Τ.Τροφ. να υστερεί επαγγελματικά από έναν ΠΕ Τ. Τροφ. Ο σωστός επαγγελματίας, από τη στιγμή που αποφοιτά και μπαίνει στο χορό, διαβάζει και ενημερώνεται συνεχώς και αδιαλείπτως. Σαφώς και διακρίνω ελλείψεις από το πρόγραμμα σπουδών μου. Φρόντισα όμως και τις κάλυψα, και ακόμα συνεχίζω. Ποιός μου το απαγορεύει αυτό; Ποιός κομπλεξάρας θα μου πει οτι αφού δεν μου τα μάθανε στο πρώτο πτυχίο τότε δεν έχω το δικαίωμα να τα μάθω ποτέ μου. Ελλείψεις έχουν ΟΛΑ τα προγράμματα σπουδών ΑΕΙ/ΤΕΙ σε ΟΛΑ τα κράτη του κόσμου. Πιστεύω πως εσείς οι γεωπόνοι δεν ισχυρίζεστε το αντίθετο για τις σχολές σας. Σημειώσεις δικές σας φρόντισα και απέκτησα για ΟΛΑ σας τα μαθήματα (μιλάω για Τ.Τροφίμων) που έχουμε κοινά, και έχω κουβεντιάσει άπειρες ώρες με συναδέλφους σας και ξέρω πολύ καλά τι λέω. Λοιπόν, κύριοι δεν είναι καλαίσθητο να μειώνετε τους συναδέλφους σας από άλλες σχολές και δει από σχολές ΤΕΙ. Και αυτό βασικά το κάνετε μόνο εσείς οι γεωπόνοι. ΚΑΝΕΝΑ άλλος (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Να ξέρετε (και νομίζω πως το ξέρετε) ότι απόφοιτοι από όλες τις άλλες παρεμφερείς σχολές λένε άσχετους εσάς. Και σας πληροφορώ πως όποτε βρίσκομαι σε τέτοιες συζητήσεις σας υποστηρίζω πάντα, γιατί πολύ απλά η ασχετοσύνη είναι θέμα ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Στη δουλειά μου είμαστε πολύ τροφιματζήδες από διάφορες σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ και δεν διαχωριζόμαστε σαν ΤΕ και ΠΕ αλλά σαν Στέλιος, Γιάννης, Βασίλης, Μαρία, Ελένη κλπ (τυχαία τα ονόματα). Ο καθένας ξεχωριστά, λόγω σπουδών ή εμπειρίας ξέρει σε ένα συγκεκριμένο τομέα κάτι παραπάνω και όλοι μαζί αλληλοϋποστηριζόμαστε.
Για το μεταπτυχιακό: Όντως, όταν έψαξα να κάνω μεταπτυχιακό στο ΓΠΑ, μου ζήτησαν ένα κάρο μαθήματα εντελώς άδικα. Αυτό γιατί ήταν άσχετα με το αντικείμενο, αρκετά από τα οποία τα είχα κάνει και κανένα από αυτά δεν τα ζητάγανε από πχ έναν Χημικό ή Κτηνίατρο. Και η δική τους αλήθεια; Είστε 3ετής σχολή και είμαστε 5ετής. Τέλος. Άσε που όταν τους ζήτησα ημερομηνίες εξετάσεων για όλα τα μαθήματα, εκείνοι δεν μου δώσανε. Λοιπόν, αυτή η δυσκολία δεν είναι ακαδημαϊκή, αλλά κάτι άλλο. Οι δε γεωπόνοι που εντάχθηκαν στο μεταπτυχιακό όντως έφτυσαν αίμα, αλλά για διοικητικούς λόγους και όχι για ακαδημαϊκούς. Εγώ όμως το έκανα το μάστερ μου αλλού και αίμα έφτυσα λόγω διαβάσματος και εργαστηρίου και μόνο, και αναγνώριση από τους καθηγητές είχα.
29 Μάϊος 2009 12:03 πμ
Φίλε έχεις ένα δίκιο για τα μαθήματα που μετράνε στο ΓΠΑ, αλλά επειδή πέρασα από ΤΕΙ Καλαμάτας και μετά τελείωσα και Γεωπονική Θεσσαλονίκης, δεν συγκρίνεται το επίπεδο στο ένα και στο άλλο, μιλάμε για χάσμα... Μόλις πήγα ΑΠΘ διαπίστωσα ότι άπό το ΤΕΙ βγαίνεις ένας πολύ καλός γεωργός! Αλλά όχι Γεωπόνος...
Για τον 12:32
Τέτοιο θέμα υφίσταται, περισσότερο όμως λόγω περιφέρειας και όχι τόσο όσο σχολής. Υπάρχουν πολλά περιφερειακά ΑΕΙ τα οποία αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν (σε όλα τα επίπεδα). Πιστεύω όμως πως δεν μπορείς να κάνεις τέτοια σύγκριση γιατί σκέψου το εξής. Όταν πήγες ΑΠΘ δεν μπορεί να είχες τον ίδιο βαθμό ωριμότητας με όταν ίσουν στη Καλαμάτα. Και το πώς έχεις φτιαχτεί σαν γεωπόνος τώρα, σε ένα βαθμό οφείλεται και στο πρώτο σου πτυχίο. Έτσι δεν είναι; Άσε που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν περνάμε στη σχολή που θέλουμε, με συνέπεια να μην δίνουμε τη δέουσα προσοχή στη διάρκεια των σπουδών μας και τα πρώτα χρόνια να περνάνε σαν αέρας. Και στην ηλικία των 18-22 τι ωριμότητα να έχει κανείς ρε φίλε; Φοιτητική ζωή, πάρτυ, εκδρομές, έξοδοι, γκόμενες...χαμός...που μυαλό για το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε. Δεν ξέρω, εγώ είμαι ο περίεργος σε αυτό το forum;
Πάντως δεν αντικρούω αυτά που λές. Μπορεί στις συγκεκριμένες σχολές να είναι έτσι, αν και θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε τη γνώμη και ενός από τη Καλαμάτα. Απλά προσπαθώ να δώσω ένα γενικότερο προβληματισμό για το γεγονός οτι το πράγμα έχει πολλές πτυχές.
Και στην τελική, γιατί ντε και καλά, κάποια σχολή να είναι καλύτερη (δεν εννοώ δυσκολότερη) από μια άλλη? Γιατί έχετε (ιδιαίτερα οι γεωπόνοι) αυτή την ανάγκη; Ποιές τεκμηριωμένες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να συγκρίνει δύο σχολές, και πολύ περισσότερο τους αποφοίτους της; Μην μου πείτε τώρα την καραμέλα οτι στις δουλειές οι ΤΕ δεν σκαμπάζουν μια ενώ οι ΠΕ είναι Θεοί. Υπάρχουν πολλοί ΤΕ που είναι ψιλοάσχετοι, αλλά και πολλοί ΠΕ με την ίδια ασχετοσύνη. Δεν θα δουλέψει το πτυχίο που κρεμάς στον τοίχο, αλλά εσύ. Η προσωπικότητά σου η οποία θα κάνει τη διαφορά. Γιατί αν συνέβαινε το αντίθετο, θα στέλναμε την κορνίζα να δουλέψει για μας.
Για τον 10:59
Όσο για το γιατί κάποιοι ντρέπονται και ισχυρίζονται οτι είναι γεωπόνοι (ενώ είναι τεχνολόγοι γεωπ.), η απάντηση είναι ότι για τον ίδιο λόγο που κάποιοι (πάρα πολλοί μάλιστα)ισχυρίζονται οτι είναι Τεχνολόγοι Τροφίμων ή Οινολόγοι ενώ είναι (χημ. μηχανικοί, χημικοί, γεωπόνοι ΦΠ κλπ). Όλοι αυτοί με ένα μαστερ σε food science ή οινολογίας ή αν πάρουν μια κατεύθυνση τροφίμων ή οινολογίας βαπτίζονται τεχνολόγοι τροφίμων, ή οινολόγοι.
Ο καθένας, καλώς ή κακώς, προσπαθεί να πουλήσει τον εαυτό του καλύτερα.
Σε κάλυψα;
Στέλιος
@ Στέλιος,
Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες στην ακαδημαϊκή και εργασιακή κατάσταση στην (κρατικοδίαιτη) Ελλάδα, αλλά η εξής μία (από κάτω προς τα πάνω): ΤΕΛ-ΤΕΕ-ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕΕ-ΤΕΙ-αΤΕΙ, Πανεπιστήμια (ΑΕΙ) και MSc, PhD. Αυτό που εκφράζει και μπορεί ο καθένας απλά το επιλέγει. Εκεί είναι λοιπόν η θέση του καθενός σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες επιταγές της Ελληνικής κοινωνίας, ούτε παραπάνω ούτε παρακάτω, χωρίς να μειώνεται η αξία κανενός.
Επίσης θα διαφωνίσω, ότι στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων αΤΕΙ Αθήνας δισκάσκονται «53 ακριβώς θεωρίες και 30-35(?) εργαστήρια», όπως ανέφερες παραπάνω. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του αΤΕΙ ανίχνευσα 40 θεωρίες και 23 εργαστήρια. Συνολικά λοιπόν στο ΓΠΑ 120 μαθήματα και στο Τεχνολογίας Τροφίμων αΤΕΙ Αθήνας 63. Δηλαδή, στο αΤΕΙ τα 2/3 σε θεωρίες και κάτι λιγότερο από τα μισά εργαστήρια από αυτά που υφίστανται στο ΓΠΑ. Μπορεί, όμως, να μην τα υπολόγισα και σωστά, δεν ξέρω... Σχετικά με την ευκολία-δυσκολία μεταξύ διαφόρων σχολών... χμ, μόνο ΓΠΑ φοίτησα και δεν έχω μέτρο σύγκρισης.
Επίσης, ο αριθμός και έτη σπουδών, κατά την αποψή μου, αποτελεί την αιτία να υστερεί ακαδημαϊκώς και εργασιακώς ο κάθε απόφοιτος αΤΕΙ με έναν του ΑΕΙ. Αυτό τουλάχιστον η κοινωνία αναγνωρίζει στο ποιο βαθμό έχει εκπαιδεύσει τον καθένα και το ειδικό βάρος που έχει η «υπογραφή», αντίστοιχα. Το πόσο διαβάζει ο καθένας σπίτι του δεν έχει αξιολογηθεί (ακόμα) από τους αρμόδιους φορείς. Με αυτή τη λογική, για παράδειγμα, και ο απόφοιτος ΙΕΚ (και αυτός είναι «σωστός επαγγελματίας») διαβάζει και ενημερώνεται συνεχώς και αδιαλείπτος... Να έχει λοιπόν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με έναν απόφοιτο π.χ. αΤΕΙ? Τώρα, αν το ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα του καθενός είναι στο πτυχίο και μόνον αποτελεί άλλο θέμα συζήτησης.
Στο ότι στο Μεταπτυχιακό του ΓΠΑ ζητήθηκαν «ένα κάρο μαθήματα εντελώς άδικα», χμ χμ μάλλον στο ΜΔΕ του Τμήματος Ε&ΤΤ έκανες αίτηση, έτσι? Το συγκεκριμένο Τμήμα προπτυχιακά έχει 2 χρόνια βασική Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ένα έτος βασική γεωπονική εκπαίδευση (80% φυτική, 10% ζωική, 10% κάθε άλλο τομέα που άπτεται των γεωπονικών επιστημών) και 2 έτη στον Τομέα Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων. Με τα λίγα που γνωρίζω (δεν είμαι «Τροφιματζής» για να ξέρω όλες τις λεπτομέρειες) στον κάθε απόφοιτο αΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων λείπει σίγουρα το έτος της βασικής γεωπονικής υποδομής και ενδεχομένος κάποια μαθήματα από τη βασική Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και, επιπλέον, του Τομέα-Ειδικότητα Ε&ΤΤ (μάλλον λογικό, αφού τα νούμερα περί μαθημάτων που παρέθεσα παραπάνω δεικνύουν μια σημαντική διαφορά). Και δεδομένου ότι το κάθε MSc αποτελεί ακαδημαϊκή συνέχεια του εκάστοτε προπτυχιακού προγράμματος μάλλον δεν είναι και τόσο «άδικο» το «ένα κάρο» μαθήματα που σου ζητήθηκαν ως προαπαιτούμενα.
Περί κεντρικών και επαρχιακών σχολών θεωρούνται εργασιακώς από τους (Ελληνικούς) φορείς τα πτυχία τους ΟΛΑ το ίδιο. Το αν ξέρεις ή δεν ξέρεις αυτό που επαγγέλεται ο καθένας θα φανεί στο (εργασιακό) «χειροκρότημα». Αν κάποιος θέλει ΑΕΙ, αΤΕΙ ή κάτι άλλο, ωριμότητα ηλικίας, δέουσα προσοχή, πάρτυ-εκδρομές, γκόμενες κτλ κτλ είναι, όπως ξαναείπαμε, επιλογές του καθενός.
Περί του τί δηλώνει ο καθένας, ενώ δεν πληροί τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές αναγνωρίσεις, κακό του κεφαλιού του.
Ο (προηγούμενος) «σεντονάτος»...
τελικα ποιος ειναι πιο καλος:
- ο ΓΠΑ ή ο ΑΠΘ?
- ο ΦΠ ή ο ΖΠ?
- ο MSc ή ο PhD?
- ο ΤΕ ή ο ΠΕ?
- ο ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ή ο ΤΡΟΦΙΜΩΝ?
τα ερωτηματα θα μεινουν, για παντα, αναπαντητα
ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΑΙΔΙΑ,ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΠΩ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΩΣ ΚΛΑΔΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΕ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ή ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΕΑΥΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ;ΟΙ ΤΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΕΑΥΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ;ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕ;Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ.
@ 6:43 μμ, 29 Μάιος,
Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί καιρό τώρα...
- ΓΠΑ ή ΑΠΘ: Ακαδημαϊκώς και εργασιακώς ΚΑΙ οι δύο είναι το ίδιο. Όπως, επίσης, και του Βόλου και της Ορεστιάδας. Το πτυχίο ΟΛΩΝ πάνω γράφει Γεωπόνος-Τάδε Τμήματος/Τομέα. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, χμ, μάλλον της Ορεστιάδας ίσως είναι λίγο καλύτερος, μιας και με λιγότερο κόπο έχει μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου και έτσι «κερδίζει» στη λογική credits του ΑΣΕΠ (εργασιακώς) και στις Υποτροφίες για Μεταπτυχιακές σπουδές (χρηματικώς για ακαδημαϊκή πορεία).
- ΦΠ ή ΖΠ: Δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος, απλά είναι διαφορετικοί. Ο ένας ξέρει για φυτά και ο άλλος για ζώα. Ακαδημαϊκώς, δύναται σε Μεταπτυχιακό επίπεδο να αλλάξουν και Τμήμα και οι δύο. Εργασιακώς, πάλι είναι διαφορετικοί (βλέπε και τελευταίες προκηρύξεις περί Γεωπόνων), εκτός και αν ο «εργοδότης» (Δημόσιο ή Ιδιωτικό) θέλει Γεωπόνο γενικά (ανεξαρτήτου Τμήματος), οπότε (ξανά)βλέπε ερώτημα 1ο...
- MSc ή PhD: Αναλόγως την προκηρυσσόμενη θέση. Αν μιλάς για Δημόσιο (δηλαδή ΑΣΕΠ με τα μόρια στα τυπικά προσόντα) κερδίζει μόρια ο PhD. Αν μιλάς για Ιδιωτικό Τομέα... Σε μικρού βεληνεκούς επιχείρηση (στην Ελλάδα βρίθουν)... Μπορεί κανένας, αλλά ο απλός πτυχιούχος ΑΕΙ. Και αν έχει η θέση σχέση με καθήκοντα «ρουτίνας», ίσως ο αΤΕΙ, ίσως ακόμα και ο απόφοιτος ΙΕΚ... Ο εκάστοτε εργοδότης μόνο ξέρει. Αν τώρα θες ως ελεύθερος επαγγελματίας, χμ χμ, τα MSc και PhD μάλλον είναι αχρείαστα και «κερδίζει» ο «πιο καλυτερότερος»... Αν μεγάλη επιχείρηση (δηλαδή μεγάλος ο τζίρος), μάλλον ο ΠΕ με MSc. Αν ακόμα μεγαλύτερη επιχείρηση με R&D (Research & Development) Τμήμα, τότε κερδίζει o ΠΕ με PhD γιατί εκεί θέλουν έρευνα και «προώθηση» της επιστήμης. Ακαδημαϊκώς... ο PhD από όλες τις πλευρές.
- ΤΕ ή ΠΕ: Στο Δημόσιο είπαμε, διακριτές οι θέσεις. Στον Ιδιωτικό, είπαμε... ο εργοδότης ό,τι θέλει για την επιχείρησή του... Ακαδημαϊκώς, ο νόμος περί Μεταπτυχιακών Σπουδών προσφέρει την ίδια αφετηρία και στους δύο. Ωστόσο, τα μέλη που απαρτίζουν τη ΓΣΕΣ του κάθε Τμήματος αν διαπιστώσουν «ακαδημαϊκά κενά» στον ΤΕ (ή ΠΕ άλλων Τμημάτων) θέτουν «ένα κάρο μαθήματα», για να «ισοφαρίσει» τους ΠΕ του εκάστοτε (προπτυχιακού) Τμήματος.
Ο Ιδρυτικός νόμος των ΠΕ και ΤΕ ορίζει εκλαϊκευτικά τους ΠΕ ως τον επιβλέπων/υπεύθυνο του κάθε έργου/δράσης που συγκροτεί τη μελέτη, την υπογράφει και ευθύνεται για το τελικό αποτέλεσμα, ενώ ο ΤΕ με τις «πρακτικές-τεχνικές» γνώσεις λαμβάνει τις «κατευθυντήριες εντολές» από τον ΠΕ για να τις εφαρμόσει σωστά στη «γραμμή παραγωγής». Άρα ο ρόλος του καθενός που απορρέει από το επίπεδο εκπαίδευσης διαφέρει... Όποιος «ρόλος» αρέσει περισσοτερο στον καθένα, αναλόγως επιλέγει.
- Διατροφής ή Τροφίμων: Το νέο Τμήμα της Λήμνου τα συνδυάζει... Άρα είναι ένα το πτυχίο. Το τί μέλλει γενέσθαι κανείς ως προς την «εργασιακή ταυτότητα» των αποφοίτων αυτού του Τμήματος κανείς δεν το γνωρίζει. Σε αντίθετη περίπτωση είναι διαφορετικά πτυχία και άρα όχι συγκρίσιμα. Η ίδια η προκήρυξη στο κριτήριο «πτυχίο» θα αποκλείει άμεσα τον έναν από τους δύο. Αν ο ένας είναι ΠΕ και ο άλλος ΤΕ... τότε (ξανά)βλέπε ερώτημα 4ο...
Για οποιοδήποτε άλλο (αναπάντητο) ερώτημα εδώ είμαστε...
Ο «σεντονάτος»
Υ.Γ. @ 8:47 μμ, 29 Μάιος: Όλες οι ειδικότητες (περισσότερο ή λιγότερο) τραβάνε τα μουστάκια τους. Για παράδειγμα οι ΤΕ Πολιτικών Δομικών Έργων ή/και Έργων Υποδομής δεν έχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα και χρόνια τώρα βάλλουν κατά του Τ.Ε.Ε.. Απλά, ενώ οι νόμοι ορίζουν από πριν τα ακαδημαϊκά και εργασιακά όρια του καθενός και ο καθένας αναλόγως πράττει όπου και όπως μπορεί, στη συνέχεια θέλει περισσότερα.
μπαινοντας και εγω στη συζητηση,
για το θεμα "γκομενες" εγω παντως εχω κανει διδακτορικο. ΑΠΘ
στο συναφες αντικειμενο "γυναικα" πηρα ευκολα το μαστερ. επισης ΑΠΘ
τωρα για τους χρωματογραφους στα εργαστηρια, δεν εχω κατι να συνεισφερω στη συζητηση μας. δυστυχως συναδλεφοι.
Για τον φίλο με το "σεντόνι"!
Πρίν 10 χρόνια που τελείωσα τη σχολή κάναμε 52 ή 53 θεωρίες ενώ στα Τρόφιμα στο ΓΠΑ ακριβώς 10 θεωρίες παραπάνω. 20 από τις θεωρίες γεωπονικού περιεχομένου εμείς δεν τις κάναμε γιατι ΔΕΝ είμαστε γεωπόνοι. Μιλάω με πρόγραμμα σπουδών του 96. Από εδώ μήπως προκύπτει οτι σε κάποιον κύκλο εμείς κάναμε 10 μαθήματα παραπάνω; Το πως εξελήχθηκε η σχολή του ΓΠΑ δεν το θυμάμαι, αλλά στο ΤΕΙ-Αθήνας έγιναν αρκετές συγχωνεύσεις μαθημάτων ενώ προστέθηκαν κάποια επιλεγόμενα και ως εκ τούτου, αν και ο αριθμός μαθημάτων μειώθηκε, όπως σωστά αναφέρεις, η ύλη αυξήθηκε αρετά.
Στα εργασιακά θέματα, μα είναι δυνατόν να μην υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες; Για την επίτευξη ενός στόχου, η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, ΤΕ και ΠΕ, είναι χρυσός! Και σε πληροφορώ πως αυτό εφαρμόζεται σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες και είναι και 100% αποδεκτό από τους υπαλλήλους. Η σειρά ΤΕΛ-ΤΕΕ κλπ που παραθέτεις είναι εντελώς άστοχη. ΚΑΤΕ και ΚΑΤΕΕ ΔΕΝ υπάρχουν πια, ενώ τα ΑΤΕΙ και τα ΑΕΙ είναι και τα δύο ανώτατα ιδρύματα. Αλλά εαν επιμένεις σε αυτή την σειρά, θα έπρεπε να είχες βάλει και άλλους "σταθμούς", όπως Ανωτέρα Γεωπονική Σχολή!!!! Σου λέει κάτι αυτό; Είναι η σχολή που απεφοίτησαν αρκετοί καθηγηταράδες σας οι οποίοι σας έχουν μεταφέρει όλο το κόμπλεξ τους τα οποίο εσείς διαιωνίζετε.
Το κράτος σαφώς και αναγνωρίζει το ίδιο τις κεντρικές με τις επαρχιακές σκολές. Δεν είπα το αντίθετο. Όπως και να το κάνουμε όμως, οι εισροές τους δεν είναι οι ίδιες. Τι να κάνουμε τώρα. Και αυτό το πληρώνουν οι φοιτητές.
Για ποιά ακαδημαϊκή και επαγγελματική υστέρηση των αποφοίτων ΑΤΕΙ έναντι αυτών των ΑΕΙ μιλάς; Ακαδημαϊκά έχουν ισάξιο τίτλο αφού και οι δύο είναι από ανώτατα ιδρύματα. Για καθηγητηλίκια χρειάζεται διδακτορικό, δημοσιεύσεις και ΜΕΣΟ τρελλό. Για το δημόσιο, οκ...πληρώνεστε καλύτερα και λόγω 5ετίας (συμφωνώ) και λόγω ΠΕ (δεν συμφωνώ) και σε ίδια βαθμίδα έχετε προτεραιότητα ΜΗ ΤΥΓΧΟΝ και γίνετε προϊστάμενοι. Ας γελάσω! Ένας απο εσάς θα γίνει και οι υπόλοιποι παραμένετε υφιστάμενοι μαζί με τους ΤΕ. Για τη σαπίλα του δημοσίου, ίσως να μην χρειάζεται να διαβάζεις αφού κανένας φορέας δεν πρόκειται να το αξιολογήσει αυτό. Στον ιδιωτικό τομέα όμως, μαύρο φίδι που σε έφαγε.
Λές το εξής: "ο αριθμός και έτη σπουδών, κατά την αποψή μου, αποτελεί την αιτία να υστερεί ακαδημαϊκώς και εργασιακώς ο κάθε απόφοιτος αΤΕΙ με έναν του ΑΕΙ". Σεβαστή η άποψή σου. Να σε ενημερώσω όμως οτι υπάρχει ζωή και μετά το πτυχίο, αφού αυτό είναι απλά ένα πράσινο φως για έναρξη μιας επαγγελματικής καριέρας, όπου συνεχώς πρέπει να μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι. Για μένα, από αυτά που βλέπω στο χόρο, στο εργασιακό χειροκρότημα όπως λές, η προσωπικότητα και η πείρα είναι που κάνουν τη διαφορά. Αλλά όπως είπαμε, απόψεις είναι αυτές.
Το ΜΔΕ που με ενδιέφερε ήταν του βιοτεχνολογικού και όχι των τροφίμων, αφού το ίδιο μαστερ έτρεχε και στη σχολή μου (συνεργασία με το Lincolnshire-Hamberside). Μιλάμε για ίδιο πρόγραμμα σπουδών και ίδια συνεργασία κιόλας. Surprised? Δεν έκανα αίτηση απλά ερώτηση στη γραμματεία η οποία με παρέπεμψε σε μια κομπλεξάρα κόρη (λέκτορας νομίζω τότε). Εμένα γιατί να με χρεώσουν 20 γεωπονικά μαθήματα και τον Χημικό 3; Αυτό δεν είναι αδικία; Ευτυχώς όμως όλα γίνονται για καλό. Και όπως λές, όλα (εως ένα βαθμό) είναι θέμα επιλογών. Εγώ τις επιλογές μου τις έκανα, αγαπάω αυτό που κάνω, απολαμβάνω την εκτίμιση των συναδέλφων μου και τέτοιες διαφορές δεν με αγγίζουν ΚΑΘΟΛΟΥ. Ίσα ίσα που διασκεδάζω με το κόμπλεξ ορισμένων (βλέπε 3ο σχόλιο κατα σειρά). Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν σημαίνει πως όποιος διαφωνεί με τις απόψεις μου είναι κομπλεξικός. Απλά κουβέντα κάνουμε και είναι αξιοσέβαστη η γνώμη σου και δεν μου ακούγεσαι καθόλου κομπλεξικός. Εξάλλου έχουμε άλλα πιο σοβαρά θέματα να λύσουμε. Νομίζω;
Καλή δύναμη
Στέλιος
Πέραν των τυπικών προσόντων των ΠΕ και ΤΕ κλπ, έχω να πω τα εξής: ως διδάσκων επί 4 έτη στο ΤΕΙ δυτικής Μακεδονιας στο τμήμα φυτικής παραγωγής διαπίστωσα τεράστια διαφορά επιπέδου σπουδών και σπουδαστών σε σύγκριση πάντα με το ΑΠΘ από το οποίο αποφοίτησα. Πως να το κάνουμε τώρα δεν είναι ίσα κι όμοια όλα μεταξύ τους (μην ξεχνάμε ότι οι εισακτέοι στο συγκεκριμένο (τουλάχιστον) τει είχαν σχεδόν στην πλειονότητα τους περάσει με βαθμό κάτω του 10! Το κύριο γνώρισμα των σπουδαστών ήταν η γενικευμένη αδιαφορία προς το αντικείμενο σπουδών (κατά λάθος είχαν βρεθεί εκεί και μάλλον εστίαζαν στο πως να φαν καλύτερα τα λεφτα του μπαμπά για 4 - 5 χρονάκια), όχι ότι δεν υπήρχαν και (λιγοστές) εξαιρέσεις.
Γενικότερα και μιλώντας θεωρητικά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αναγκαιότητα των τμημάτων ΤΕΙ γεωπονίας μιας και οι ίδιοι οι ΠΕ γεωπόνοι ανήκουν σε έναν (field oriented) επαγγελματικό κλάδο, δηλαδή εκ των πραγματων ο ΠΕ γεωπόνος δεν καλλείται να ασκήσει μια ακαδημαική καθαρά δραστηριότητα (όχι ότι αποκλείεται κάτι τετοιο αλλα για την πελιονότητα των συναδέλφων δεν ισχύει), αλλά μια δραστηριότητα στο φυσικό πεδίο εργασίας (χωράφι, στάβλο , εργαστήριο, θερμοκήπίο κλπ). Έτσι πραγματικά δεν υπήρχε λογος ίδρυσης των τμημάτων ΤΕ Γεωπονίας περαν των καθαρά ψηφοθηρικών των εκαστοτε κυβερνήσεων! Από αυτή την οπτική γωνια γίνεται εύκολα κατανοητή η σύγκρουση επαγγλματικών συμφερόντων μεταξύ ΠΕ και ΤΕ μιας και δεν υπήρχε εξ αρχής επαγγελματικός "φυσικός χώρος" για τους ΤΕ.(πράγμα που δεν έχει ισχύ σε άλλες ΤΕ ειδικότητες οι οποίες πραγματικά καλυψαν κενα στην αγορά εργασίας)
Νομίζω πως το όλο θέμα μεταξύ ΠΕ και ΤΕ γεωπόνων έχει καταντήσει "κοκορομαχία". Εγώ ξέρω πως οι γνώσεις και το επίπεδο του καθενός είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Έχω γνωρίσει πολλούς ΠΕ γεωπόνους που είναι "άσχετοι" σε διάφορα αντικείμενα και έχω γνωρίσει ΤΕ γεωπόνους που διαπρέπουν σε Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα. Ξέρω πολλούς ΤΕ γεωπόνους που έχουν δουλέψει πολύ και κάνουν εξαιρετική καριέρα σε εξαιρετικές εταιρείες. Μην ισοπεδώνουμε τα πάντα λοιπόν, γιατί πολύ απλά όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 ημέρες κοσκινίζει. Το να τελειώσει κανείς ένα πανεπιστήμιο δεν λέει κάτι-όλοι αργά ή γρήγορα το τελειώνουν...Άλλωστε αν στην χώρα αυτή υπήρχαν αξιοκρατικά κριτήρια δεν θα υπήρχε αυτή η κοκορομαχία και ο "ρατσισμός" γιατί περί "ρατσισμού" πρόκειται...Δεν μπορεί ένας ΤΕ γεωπόνος με MSc και PhD να μπαίνει στην ίδια κατηγορία με έναν απλό ΠΕ γεωπόνο. Αυτό που σε καθορίζει σαν επαγγελματία είναι η πορεία σου μετά από την κτήση του πτυχίου σου...για αυτό μην τα ισοπεδώνεται όλα. Μιλήστε με κάποιους ακαδημαϊκούς και ρίξτε μια ματιά στο ακαδημαϊκό προσωπικό των περισσοτέρων ΤΕΙ (π.χ. ΤΕΙ Ηρακλείου) να δείτε ποιοι άνθρωποι διδάσκουν και θα διαπιστώσετε ότι έχουν απίστευτο ερευνητικό έργο...Δεν γράφω για να υπερασπιστώ κάποιον, απλά θέλω να θέσω κάποιους προβληματισμούς και να τονίσω ότι το ουσιαστικό πρόβλημα είναι αυτός ο "μηδενισμός" που επικρατεί στην χώρα αυτή και αυτή η αναξιοκρατία που επικρατεί στον δημόσιο κυρίως τομέα…Μη μου πείτε ότι δεν ξέρεται πως λειτουργούν πολλοί ΠΕ γεωπόνοι, πως δηλαδή μονιμοποιούνται ή πως αποκτούν προϋπηρεσία ή ακόμη πως μπαίνουν τα ονόματα τους σε δημοσιεύσεις κλπ. Καταλήγω λοιπόν, ότι το θέμα δεν είναι αν είσαι ΠΕ ή ΤΕ αλλά το σύστημα που συντηρούμε όλοι μας…και η μιζέρια που μας δέρνει…Και κάτι τελευταίο, στην Ελλάδα "όλοι κάνουν καριέρα"…το δύσκολο είναι να κάνεις "αξιόλογη καριέρα" και να την κάνεις μόνος σου χωρίς σπρώξιμο από πολιτικά και όχι μόνο "βύσματα".
@ Στέλιος,
Πολλά θέματα ανοίξανε... Οι απόψεις μου πάραυτα.
α) Α οκ. Δύσκολο να γνωρίζω το πρόγραμμα του ΤΕΙ του 96. Πάντως τα Τρόφιμα ΓΠΑ ποτέ δεν είχαν 53+10 θεωρίες (ότι στο ΓΠΑ είχαν 10 θεωρίες παραπάνω από το ΤΕΙ) από τις αρχές της δεκαετίας του 90 και εντεύθεν που γνωρίζω. Είμουν στο τμήμα ΕΦΠ και είχα 108 μαθήματα (53 θεωρίες, 49 εργαστήρια, 6 ξένη γλώσσα). Κάποιο λάθος κάνεις μάλλον στα νούμερα, γιατί αλλιώς δεν βγαίνουν.
β) Στο ΓΠΑ έγινε αναδόμηση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών το 1989 (ξεχωριστά τα Τμήματα και στο Μηχανογραφικό) και τότε αρκετά μαθήματα επίσης συγχωνεύθηκαν και στη θέση τους μπήκαν άλλα και συνεχώς μπαίνουν καινούργια μαθήματα, όπου σήμερα το πτυχίο έχει 120 μαθήματα.
γ) Η αποψή μου είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες στα εργασιακά, αλλά η «σειρά» αποφοίτων που ανέφερα πριν. Όντως η συνεργασία ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι χρυσός. Το ανέφερα ήδη στο «εκλαϊκευτικό» παράδειγμα της προηγούμενης δημοσίευσής μου. Αν δεν υπάρχει ο συνδετικός κρίκος του ΤΕΙ που συνδέει τον ΑΕΙτζή με τη γραμμή παραγωγής, τότε δεν θα επιτευχθεί το θεμιτό αποτέλεσμα που προβλέπεται στην κάθε μελέτη/έργο. Για «αυτό εφαρμόζεται σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες και είναι και 100% αποδεκτό από τους υπαλλήλους», όπως ανέφερες.
δ) Η σειρά ΤΕΛ/ΤΕΕ/ΕΠΑΣ/ΕΠΑΛ πιστεύω δεν είναι καθόλου άστοχη. Έχουν και αυτοί σπουδάσει (σε δευτεροβάθμιο όμως επίπεδο) και το πτυχίο τους φέρει αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτούς γιατί τους ξεχνάς και δεν τους υπολογίζεις? Και με αυτούς πρέπει να συνεργάζεσαι. Θεωρώ σώφρων να μην κοιτάς μόνο «προς τα πάνω», αλλά και «προς τα κάτω». Όλοι συνεργάτες είναι με κοινό σκοπό. Και υπάρχουν ανάμεσά μας και τέτοιοι απόφοιτοι συμπεριλαμβανομένου και του γεωτεχνικού τομέα. Και αυτοί σπούδασαν και έχουν δικαίωμα στην εργασία, ανάλογα με τις επιταγές του εκάστοτε εργοδότη και την κείμενη νομοθεσία του Κράτους.
ε) ΚΑΤΕ/ΚΑΤΕΕ ως προς τον τίτλο όντως δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν απόφοιτοι αυτών των σχολών ανάμεσά μας και σήμερα (δεν έχουν πεθάνει ακόμα νομίζω, για να μην τους κάνουμε μνεία). Και ναι, έχει δοθεί από την Επίσημη Πολιτεία η ακαδημαϊκή και εργασιακή ισοτιμία/αντιστοίχιση με τα ΤΕΙ/ΑΤΕΙ. Τα ΤΕΙ (με τη νέα ονομασία ΑΤΕΙ) είναι όντως Ανώτατα Ιδρύματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το νέο νόμο, όχι όμως Πανεπιστήμια (για να μην υπάρχει σύγχυση στους εκπαιδευτικούς όρους). Εξ’ ού και ο διττός ρόλος ύπαρξης τον ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Ωστόσο, μερικά Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα απεμπολούν το χαρακτηρισμό «Ανώτατα» και έχουν στην «ταμπέλα» τους ακόμα το αρτικόλεξο ΤΕΙ (για αυτό και συνηθίζω να βάζω μικρό το α, αΤΕΙ). Το γιατί δεν το περιλαμβάνουν στον Τίτλο τους δεν το γνωρίζω...
στ) Όντως στα πρώτα 10 χρόνια της λειτουργίας του σημερινού ΓΠΑ (αν θυμάμαι καλά μετά τους βαλκανικούς πολέμους, 1919-1929 νομίζω) είχε τον τίλτο Ανωτέρα Γεωπονική Σχολή. Δεν το έχω «βάλει και άλλους "σταθμούς"» που ανέφερες είναι γιατί όλοι αυτοί οι απόφοιτοι έχουν πεθάνει και έτσι δεν υπάρχουν ανάμεσά μας (άρα περιττή η μνεία). Αρκετούς «καθηγηταράδες» μας που ανέφερες («παλαιάς» κοπής όπως συνηθίζω να λέω από τους οποίους μερικούς «πρόλαβα» όντας προπτυχιακός φοιτητής του ΓΠΑ), είχαν αποκτήσει το πτυχίο τους τις δεκαετία του 60 (άρα ΑΕΙ) ΚΑΙ με ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ στις Γεωπονικές Επιστήμες (κάτι που στα ΑΤΕΙ κατέχει ακόμα μικρό ποσοστό και για μένα το ΒΑΣΙΚΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ προσόν για να είσαι Καθηγητής σε Πανεπιστήμιο, όπως άλλωστε ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου).
(συνεχίζεται)...
ζ) Θα ήθελα να μου υποδείξεις αν από τα γραφόμενά μου σε όλες τις δημοσιεύσεις μου υπάρχει υποψία, ότι φέρω κάποιο κόμπλεξ και το διαιωνίζω ως απόφοιτος του ΓΠΑ. Αν υπάρχει τέτοια περίπτωση θα (σου) ζητήσω συγγνώμη, γιατί δεν είχα ουδέποτε τέτοιο σκοπό. Δεν αντιλήφθηκα, όμως, επί ποιου θέματος αναφέρεσαι, ότι υποψιάστηκες αυτό το κόμπλεξ.
η) Όντως δεν υπάρχουν οι ίδιες εισροές σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίες αλλάζουν μάλιστα με το πέρασμα των χρόνων με κοινό παρονομαστή το βαθμό ζήτησης της κοινωνίας για το εκάστοτε πτυχίο. Τί προτείνεις για την όποια επίλυση αυτού του θέματος? Και ναι, το «πληρώνουν» ίσως και οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Είπαμε, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Επίσης γνωρίζω, για παράδειγμα, ότι το ΓΠΑ ήταν ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς σχολές (άρα η καλύτερη δυνατή «εισροή») από τους 18δες των δεκαετιών 1960-1970 (αφού υπήρχε η εγγύηση για εύρευση εργασίας πριν καλά-κάλα πάρεις το πτυχίο σου), διάστημα στο οποίο αποφοίτησαν και οι μετέπειτα «Καθηγηταράδες» του ΓΠΑ. Όσο αναφορά τις «εισροές», θαρρώ ότι αναγνωρίζεις ότι υπάρχει χαώδης διαφορά μεταξύ των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ σε οποιαδήποτε εποχή... Το γιατί προτιμούν όλοι τα ΑΕΙ από τα ΑΤΕΙ ίσως να μας δώσεις μια απάντηση. Εγώ ανέφερα το διαφορετικό τους ρόλο και ανάλογα ο καθένας επιλέγει αυτό που μπορεί και του αρέσει περισσότερο.
θ) Νομίζω ότι με μπέρδεψες λίγο σχετικά με την Ακαδημαϊκή και επαγγελματική υστέρηση των ΑΤΕΙ με ΑΕΙ. Ακαδημαϊκώς, ήδη ανέφερα ότι οι ΑΤΕΙ και ΑΕΙ έχουν «ισάξιο τίτλο» ως «ανώτατα ιδρύματα» (όχι όμως και Πανεπιστημιακό πτυχίο από τους πρώτους) και ξεκινούν σε Μεταπτυχιακό Επίπεδο από το ίδιο σημείο: Δικαίωμα υποβολής αίτησης σε κάποιο ΠΜΣ της χώρας. Ωστόσο, υφίσταται στη διακριτική ευχέρεια των ΓΣΕΣ του εκάστοτε Τμήματος (όπως αναφέρει και ο σχετικός νόμος) να θέσει σε κάποιο υποψήφιο (από όπου και αν προέρχεται) που υπολείπεται κάποιων προπτυχιακών γνώσεων επιπλέον μαθήματα, για να ανταπεξέλθει στο επίπεδο του ΠΜΣ και, ενδεχομένως, έχουν και οι συν-μεταπτυχιακοί φοιτητές τους. Επαγγελματικώς, όπως ήδη ανέφερα, υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Γιατί (αναγκαστικά) αναφέρεσαι σε «υστέρηση»?
ι) Για «καθηγητηλίκια» σε ΑΕΙ όντως απαιτείται τουλάχιστον Διδακτορικό και δημοσιεύσεις. Στα ΑΤΕΙ για την πρώτη βαθμίδα (μου διαφεύγει ο τίτλος αυτή τη στιγμή, μάλλον εργαστηριακός συνεργάτης λέγεται) απαιτείται τουλάχιστον MSc. Και ναι, το τρελλό ΜΕΣΟ απαιτείται σχεδόν παντού στην Ελλάδα, όχι μόνο στα «καθηγητηλίκια». Περί μισθολογικών στο Δημόσιο τα ξαναείπαμε και περί ιεραρχίας ο νόμος λέει τα δικά του, αλλά στην πραγματικότητα μιλάει το «τρελλό ΜΕΣΟ». Και ναι, ΕΝΑΣ θα είναι ο «ανώτερος» κάθε φορά. Δεν γίνεται να είναι όλοι «ανώτεροι», δεν θα υπάρχουν «υφιστάμενοι» τότε οπότε και λόγος ύπαρξης των «ανωτέρων». Τώρα αν κάποιος επιθυμεί «τη σαπίλα» του Δημοσίου, επιλογή του. Αλλιώς στρέφεται στον Ιδιωτικό Τομέα ή γίνεται Ελεύθερος επαγγελματίας (βλέπε και πριν που ανέφερα περί π-α-κ-έ-τ-ο-υ, «ο πιο καλυτερότερος», εργασιακό χειροκρότημα).
συνεχίζεται...
ια) Η αναφορά μου "ο αριθμός και έτη σπουδών, κατά την αποψή μου, αποτελεί την αιτία να υστερεί ακαδημαϊκώς και εργασιακώς ο κάθε απόφοιτος αΤΕΙ με έναν του ΑΕΙ" βασιζόταν «ακαδημαικώς» στα χρόνια σπουδών-αριθμός μαθημάτων-ποιότητα «εισροών»-ποιότητα «καθηγηταράδων» κλπ κλπ που φαίνεται να προσμετρά και η ελληνική κοινωνία, νόμοι, ΓΣΕΣ κτλ. Βάσει αυτών των πληροφοριών απορρέει και η άποψή μου. Κατ’ επέκταση και «εργασιακώς» σε κάποια θέματα υπάρχει μια διαφοροποίηση (ως φυσική εξέλιξη θαρρώ) μεταξύ των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Ίσως να είναι και σωστό, μιας και δεν είναι όλοι ίδιοι για το Ελληνικό Κράτος. Άλλα πράγματα έμαθε ο ΑΕΙ, άλλα ο ΑΤΕΙ, άλλα ο ΙΕΚ, άλλα ο ΤΕΛ-ΤΕΕ. Ίσως από τα χρόνια σπουδών να υπάρχει υποψία ως προς την «υστέρηση» πακέτου γνώσεων και ικανοτήτων. Δεν είμαι όμως και σίγουρος, γιατί είμουν μόνο σε ΓΠΑ (πτυχίο, MSc, PhD). Και όντως είναι ένα πράσινο φως στην επαγγελματική καριέρα και συνεχώς φροντίζεις να «χτίζεις» τον εαυτό σου. Και όντως η πείρα είναι σημαντικό κομμάτι πράγμα που το προμοδοτεί και ο ΑΣΕΠ με επιπλέον μόρια, αλλά και οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα που συνήθως απαιτούν 2-3 κατ’ ελάχιστον χρόνια προϋπηρεσίας. Νομίζω ότι και οι δύο μιλάμε λογικά επί τούτου. Στον τομέα προσωπικότητα που ανέφερες, προσωπικά (για μένα μπορώ να μιλήσω) φρόντισα να «χτίσω» τον εαυτό μου με όσο το δυνατό καλύτερο «πακέτο» γνώσεων, να μάθω κοντά σε «καθηγηταρά» δεδομένο αντικείμενο για μερικά χρόνια, να εργαστώ στον Ελληνικό Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, να γνωρίζω ότι μπορώ περισσότερα (και αντίστοιχα να μου προσφέρουν περισσότερα) και επέλεξα να συνεχίσω την καριέρα μου στο εξωτερικό. Όποιος θέλει, επιλέγει αναλόγως (ναι, προς το παρόν δεν είμαι αγρο-άνεργος. Το ομολογώ)! Άλλος που διάλεξε ως φοιτητής τα πάρτυ-γκόμενες-εκδρομές-σκονάκια-καταλήψεις κλπ κλπ, όπως έστρωσε θα κοιμηθεί...
ιβ) Περί Μ.Δ.Ε. που ανέφερες μάλλον δεν είμαι surprised. Γνωρίζω ότι τα ΑΤΕΙ έχουν συνάψει σχέσεις συνεργασίας (franchising) με ΑΕΙ (συνήθως του εξωτερικού) και περί των 30 τέτοιου χαρακτήρα ΠΜΣ έχουν αναγνωρισθεί από το ΥΠΕΠΘ. Περί ΓΠΑ λοιπόν, που πήγες να καταθέσεις αίτηση, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δηλαδή, ΟΛΑ τα Τμήματά του φέρουν στα προπτυχιακά τους προγράμματα ΚΑΙ βασική Γεωπονική Εκπαίδευση. Στοιχείο που τα διαφοροποιεί από άλλα ΑΕΙ/ΑΤΕΙ συναφούς εκπαιδευτικού αντικειμένου. Δεδομένου ότι ανέφερες ότι ΔΕΝ έχεις από τη σχολή σου «Γεωπονικό» υπόβαθρο και ότι είναι λογικό να θεωρήσουμε ότι το κάθε ΜΔΕ του κάθε Τμήματος αποτελεί εκπαιδευτική συνέχεια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, δεν μου φαίνεται παράλογο τα επιπλέον μαθήματα. Υποθέτω να σου θεώρησαν ως προαπαιτούμενα και μαθήματα που στην ύλη τους να αναφέρονται σε επιστημονικούς τομείς της Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας και επειδή ίσως να μη διδάχθηκες σχετικά μαθήματα στο ΑΤΕΙ Αθήνας και επειδή δεν έχεις Γεωπονικό Υπόβαθρο να τα χαρακτηρίζεις όλα ελαφράν την καρδίας σαν «Γεωπονικά». Αντίθετα ο «Χημικός» νομίζω έχει στο πτυχίο του Τομέα που άπτεται της «Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας» Τροφίμων και ο «Χημικός» να είχε ακολουθήσει αυτό τον Τομέα. Μπορεί όμως να κάνω και λάθος, δεν είμαι Χημικός... Αλήθεια, γιατί όμως ρώτησες στο Τμήμα της Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας, αφού άμα σε ενδιέφερε ο Τομέας «Βιοτεχνολογία Τροφίμων», αυτός εντάσσεται στον Τμήμα «Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων». Το Τμήμα της Γεωπ. Βιοτεχνολογίας ασχολείται περισσότερο με εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας σε φυτά και ζώα... Μήπως επειδή μιας και δεν είσαι Γεωπόνος να μην ήξερες τί ακριβώς ρώτησες?
συνεχίζεται...
ιγ) Επίσης, μήπως γνωρίζεις το Πανεπιστήμιο Lincolnshire-Hamberside είναι κάποιο προ του 1992 «Polytechnic» (aka TEI Αγγλίας)? Αυτό το ρωτώ, γιατί προσωπικά θεωρώ τα Πανεπιστήμια της Αγγλίας πολύ χαμηλού επιπέδου (εκτός από 3-4 πρωτοκλασσάτα) και γενικώς με την «Πολιτική» της στην παιδεία «οικονομική εκμετάλλευση φοιτητών από τις πρώην αποικιακές χώρες συν από το 95 και μετά Ελλήνων-Κινέζων φοιτητών με τα «προγράμματα-πακέτα τύπου ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε και φύγετε για να έρθουν οι επόμενοι» ως την υπεύθυνη χώρα, για την πτώση της ποιότητας της παιδείας Πανευρωπαϊκά και τους «καλούς» να τους μαζεύει οι Η.Π.Α.. Απλά τυγχάνει να έχω περάσει ένα φεγγάρι και από uni της Βόρειας Ευρώπης σε Μεταπτυχιακό Επίπεδο και τα είδα ιδίοις όμασοι...
ιδ) Αν εννοείς το τρίτο σχόλιο (MSc-PhD), πού διέκρινες κάποιο κόμπλεξ? Χμ, εκεί προσπαθώ τους να «συγκρίνω» για το ΑΣΕΠ. Μετά αναφέρομαι στον Ιδιωτικό Τομέα, όπου στην Ελλάδα υπάρχουν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λόγω του μικρού τους βεληνεκούς δεν επιθυμούν συνήθως Μεταπτυχιακούς τίτλος (ή καλύτερα ψιλοεπιθυμούν, αλλά δεν τους «πληρώνουν» παραπάνω και αποτελεί για μένα τη βασική αιτία που άλλαξα χώρα). Και έτσι πάνε στους απλούς πτυχιούχους. Επίσης, επειδή αυτές οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από διαδικασίες «ρουτίνας», προτιμούν να προσλαμβάνουν αντί για ΑΕΙ, ΑΤΕΙ μιας το (βασικό) μισθολόγιο είναι χαμηλότερο έναντι των ΑΕΙ, όπως απορρέει από τις συλλογικές συμβάσεις. Μετά αναφέρομαι σε επιχειρήσεις με μεγαλύτερο τζίρο (ελάχιστες στην Ελλάδα, είδα πώς διαλέγουν το προσωπικό τους στο εξωτερικό) και άφησα για τελευταίο το «ΙΕΚ». Μια μεταδευτεροβάθμια εκπαιδευτική βαθμίδα, της οποίας οι απόφοιτοι εισήχθηκαν σφήνα μεταξύ ΤΕΛ-ΕΠΑΛ και ΑΤΕΙ και φέρονται να διαδραματίζουν το ρόλο των ΑΤΕΙ (κυρίως των παλαιών ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕΕ), της σύνδεσης της «μελέτης-έργου» με τη γραμμή παραγωγής ως «εξειδικευμένο προσωπικό». Ρόλος δηλαδή που τα (παλαιά?) ΤΕΙ «απεμπόλησαν» και προτιμούν να ακροβατούν ακαημαϊκώς-εργασιακώς αν θες (ελπίζω να καταλαβαίνεις πως το λέω) μεταξύ ΑΕΙ και (παλαιών) ΤΕΙ. Και δεδομένου ότι έχουν χαμηλότερη μισθολογική κλίμακα προτιμούνται και από το Δημόσιο (αν θες κοίτα πόσες θέσεις ΔΕ προκηρύσσονται στον ΑΣΕΠ) και Ιδιωτικό Τομέα με τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις και τις εργασίες «ρουτίνας». Το όλον λοιπόν είναι καθαρά «μισθολογικό» για τον εργοδότη, όπου αντί για ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ φαίνεται να προτιμά ΙΕΚ και έτσι κάνει τη «δουλειά» του οικονομικρότερα. Από αυτό το πρίσμα ήταν όλες οι σκέψεις μου, που ενδεχομένως να μην έγινε ξεκάθαρο. Κανένα κόμπλεξ δεν είχα, ο καθένας έχει το ρόλο του και ο εργοδότης επιλέγει τί τον συμφέρει.
συνεχίζεται...
Πάντως χαίρομαι που κατάφερες να αγαπάς αυτό που κάνεις και να απολαμβάνεις την εκτίμηση των συναδέλφων σου. Εϊναι δύσκολο για τους περισσότερους να επαγγέλλονται αυτό που ήθελαν εξαρχής και να βρίσκονται σε ευχάριστο περιβάλλον εργασίας.
Ο σεντονάτος... (και σταματώ εδώ γιατί θα φάμε πολύ ξύλο)
Υ.Γ. 1 @ 1:15 μμ 30 Μάιος: Περί φοιτητών-σπουδαστών (ή «εισροές») είναι μία (Ελληνική) πραγματικότητα. Ευτυχώς ή δυστυχώς η Ελληνική κοινωνία αποφάσισε πριν 10 χρόνια να διπλασιάσει τον αριθμό των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια-ΑΤΕΙ-Στρατιωτικές Σχολές-Αστυνομική Ακαδημία, με αποτέλεσμα η «ποιότητα» να πάει φυσικά προς τα κάτω και με αυτό να πορευόμαστε. Η γενική αδιαφορία είναι και φοιτητών και σπουδαστών, ίσως όχι και άδικα αφού εισήχθησαν σε μία σχολή που δεν τους ενδιαφέρει και δεν εγγυάται επαγγελματικό μέλλον (γενικά μιλάω εδώ, όχι μόνο στον Τομέα της Γεωπονίας). Μερικοί που θα βρουν δουλειά... χμ χμ... μισθός εκκίνησης μεταξύ των 700-1200 ευρώ οποιαδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Περί «αναγκαιότητας» των ΑΤΕΙ Γεωπονίας (και ίσως όχι μόνο) είπες μία πολύ μεγάλη κουβέντα και ομολογώ, ότι οι σημερινές συνθήκες στην Ελλάδα με την απουσία Δευτερογενούς Τομέα στην Οικονομία θα συμφωνήσω!!!!!!!!!!!!!! Επειδή δίδαξα με τη σειρά μου σε ΙΕΚ, επιχειρήματα μερικών σπουδαστών είναι «εμείς 2.5 χρόνια σπουδές (2 χρόνια μαθήματα, εξάμηνο πρακτική, εξετάσεις Πιστοποίησης στο ΥΠΕΠΘ σε Πανελλαδικό επίπεδο 2 φορές το χρόνο) και στα ΑΤΕΙ 4 που παλαιότερα ήταν 3. Γιατί να υστερούμε (όπως είπε και ο Στέλιος)»? Πιστεύω να αντιληφθήκατε που το πάω...
Υ.Γ.2 @ 4:07 1 Ιουνίου: Έχεις δίκιο για το επίπεδο του καθενός. Αλλά για τη θεσμοθετημένη κοινωνία έχει ως μέτρο σύγκρισης το τυπικό προσόν-πτυχίο που φέρει ο καθένας, ειδάλλως με Υπ. Δήλωση θα λέγαμε ότι τα διαβάσαμε σπίτι μας και ξέρουμε. Εξαιρετικές καριέρες κάνουν και οι ΠΕ και οι ΤΕ και οι ΔΕ και οι πατεράδες μας που δεν σπούδασαν. Κανένας δεν έβαλε στην ίδια κατηγορία τον ΤΕ+PhD με τον απλό ΠΕ. Απλά τα επαγγελματικά δικαιώματα του καθενός (το PhD δεν φέρει τέτοια) είναι διακριτά, μιας και στην Ελλάδα είναι άρρικτα συνδεδεμένα ΜΟΝΟ με το πτυχίο! Στο ακαδημαϊκό προσωπικό των ΤΕΙ υπάρχουν όλες οι κατηγορίες: ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ, MSc, PhD. Στα Πανεπιστήμια υπάρχει μόνο PhD. Μηδενισμός πάντος επουδενί... Τα υπόλοιπα περί αναξιοκρατίας, βύσματα, μιζέρια, πολιτικοί κτλ συμφωνώ και είναι ο άλλος λόγος που «αποδήμησα» για άλλες πολιτείες...
ΤΕΛΟΣ
2 Ιούνιος 2009 5:48 πμ: Δεν είναι έτσι και το ξέρεις πολύ καλά αν εργάζεσαι στο εξωτερικό. Θα έχεις περάσει από interview και θα ξέρεις πολύ καλά (όπως και εγώ άλλωστε) πως αξιολογούνται τα προσόντα και ικανότητες καθενός. Σε τέτοια αξιολόγηση αναφέρομαι (όχι με υπεύθυνες δηλώσεις). Θα πρέπει επίσης να ξέρεις πολύ καλά με ποιον τρόπο επιλέγονται οι φοιτητές για PhD στα ελληνικά πανεπιστήμια…και μη μου πεις ότι είναι πάντα αξιοκρατική η επιλογή τους. Θα διαφωνήσω μαζί σου σχετικά με το επίπεδο τον αγγλικών πανεπιστήμιων για MSc και PhD (αν και φοίτησα σε ένα από τα πρωτοκλασάτα όπως τα χαρακτήρισες…). Σε ότι αφορά τα BSc εκεί είναι ίσως ευκολότερο να τελειώσεις, αλλά είναι δύσκολο να τελειώσεις με καλό βαθμό (και το λέω γιατί διδάσκω σε BSc στην Αγγλία). Επίσης διαφέρει η λογική στην διδασκαλία-εκεί βγάζουν δίνουν εξειδίκευση-στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια προσφέρουν "γενική κατάρτιση". Αν δεν έχεις προσωπική εμπειρία δεν μπορεί να ξέρεις τη δυσκολία των PhD σε αγγλικά πανεπιστήμια. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένη θα σου πω ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο καθηγητής που θα επιλέξεις ως supervisor. Δεν είναι σε καμιά περίπτωση ευκολότερο ένα PhD στην Αγγλία, το αντίθετο θα έλεγα, άσε που αν σου αρέσει να μαθαίνεις καινούργια πράγματα και βλέπεις γύρω σου, μαθαίνεις πράγματα και τεχνικές που στην Ελλάδα δεν θα φανταζόσουν…Μπορώ με βεβαιότητα να πω πως δουλεύουν σε άλλο επίπεδο σε ότι έχει να κάνει με την έρευνα. Δεν είναι τυχαίες οι συνεργασίες τους με τόσες πρωτοκλασάτες εταιρείες… Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω γιατί είναι ισότιμα με τα ΠΕ πτυχία τα πτυχία όσων έρχονται από το εξωτερικό (και κυρίως από Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ) και τους επιτρέπεται να γραφτούν στο ΓΕΩΤΕΕ; Θα ξέρεις πως τα έτη σπουδών στο εξωτερικό είναι 4 έτη όσα δηλαδή και στα ΤΕΙ (στην Αγγλία δε, είναι 3 έτη για BSc). Άρα η αναφορά σου σχετικά με τα έτη σπουδών είναι άτοπη από τη στιγμή που υπάρχουν συνάδελφοι μας με ισότιμα πτυχία από το εξωτερικό. Θα πρέπει όλοι οι ΠΕ γεωπόνοι να καταλάβουν πως δεν κινδυνεύουν από τους ΤΕ αλλά από τα πτυχία που έρχονται εκ Βουλγαρίας με 10. Αυτό που θέλω λοιπόν να πω είναι ότι σε αυτήν την χώρα κάποτε πρέπει να πάψουμε να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά…Ένας ΤΕ με MSc θα πρέπει τουλάχιστον να έχει την επιλογή να πάρει από το ΔΟΑΤΑΠ αντιστοιχία και ισοτιμία με ΠΕ πτυχία (σαφώς έπειτα από εξετάσεις αν χρειάζεται) όπως ακριβώς γίνεται και με τους αποφοίτους που έρχονται από το εξωτερικό. Ο "ρατσισμός" λοιπόν σε αυτή την χώρα έγκειται ακριβώς στο ότι σε κατηγοριοποιεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη την διαδρομή σου. Θέλω να πω πως ένας άνθρωπος που κάνει PhD δεν το κάνει για να πάρει 300 μόρια στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ ή τουλάχιστον εγώ δεν το έκανα για αυτό. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση πρέπει να το κάνει γιατί αγαπάει αυτό που κάνει και γιατί λατρεύει την έρευνα (ειδικά στον γεωπονικό κλάδο). Επομένως και ένας ΤΕ με PhD θα έπρεπε αν μη τι άλλο να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει θέσεις ανάλογες των προσόντων του. Δυστυχώς όμως στο ελληνικό δημόσιο (δυστυχώς η ευτυχώς-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-η έρευνα είναι δημόσια στην Ελλάδα) δεν προκηρύσσονται ποτέ ερευνητικές θέσεις ΕΠ για τεχνολόγους με PhD και σκέψου πόσο άδικο είναι αυτό όταν πολλοί από αυτούς έχουν σπουδάσει με υποτροφίες (που διεκδίκησαν με εξετάσεις) και πολλές διακρίσεις. Σαφώς και πολλοί ΠΕ έχουν ακολουθήσει την ίδια πορεία, η διαφορά είναι ότι αυτοί μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ανάλογες των προσόντων τους ενώ οι ΤΕ όχι. Αυτό λοιπόν αποκαλώ μηδενισμό… Πρέπει λοιπόν να αναλογιστούμε πως δουλεύει το σύστημα και να διεκδικήσουμε τομές που δεν θα είναι προς ίδιο όφελος αλλά προς γενικό. Επιτέλους πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία και δικαιοσύνη για να πάμε μπροστά. Σκέψου ποιοι διαδέχονται τους "καθηγηταράδες" στα ελληνικά πανεπιστήμια και κατά πόσο είναι περισσότερο άξιοι και ικανοί από άλλους που έχουν τα ίδια ή ίσως και περισσότερα προσόντα. Σκέψου να μπορούσε να αξιοποιήσει η Ελλάδα τους έλληνες επιστήμονες που δουλεύουν ανά τον κόσμο! Σκέψου γιατί έφυγαν όλοι αυτοί; Γιατί απλά δεν είχαν μέλλον στην πατρίδα τους…
Για "σεντονάτο" ένα τελευταίο γιατί όντως θα μας δείρουν!Απαντάω στις παραγράφους σου επιγραμματικά.
α) Για τα νούμερα επιμένω (μιλάω για ΤΕΙ-Αθήνας Τ.τροφίμων και ΓΠΑ ΕΤΤ). Ας μην σταθούμε όμως άλλο σε αυτό.
β) Μπράβο σας! Είσαι ΦΠ έτσι; Για ρώτα τους βιοτεχνολόγους και τους τροφιματζήδες του ΓΠΑ να δούμε, τι άποψη έχουν για το πρόγραμμα σπουδών τους; Και αυτό βεβαίως είναι άλλο κεφάλαιο!
γ)Δεν μιλάω για συνεργασία μεταξύ αποφοίτων ΤΕ και ΠΕ, αλλά μεταξύ διάφορων ειδικοτήτων (άσχετα από ΤΕ και ΠΕ). Και όχι με την έννοια ο ΠΕ απο πάνω και ο ΤΕ από κάτω. Δεν εννοώ αύτο σαν αποδεκτό από τους υπαλλήλους. Μάλλον δεν αντιλαμβανόμαστε το ίδιο λέγοντας "οπτική γωνία" σε μια δουλειά.
στ) Όντως σε αρκετά ΤΕΙ αυτό είναι πρόβλημα. Στην δική μου τη σχολή έχουν όλοι οι καθηγητές διδακτορικό. Δες όμως στις μέρες μας τι προσόντα χρειάζεται για να γίνει κανείς καθηγητής στα ΤΕΙ και τι στα ΑΕΙ. Θα εκπλαγείς. Επίσης, μια θέση λέκτορα ή καθηγητή, κάποιος θα την κερδίσει και κάποιοι άλλοι θα την χάσουν. Δεν σημαίνει οτι αυτοί δεν είναι ικανοί για την θέση αυτή. Μερικοί από αυτούς θα κερδίσουν μια θέση σε ΤΕΙ. Τι σημαίνει αυτόματα; Οτι οι ΔΕΠ του ΑΕΙ είναι καλύτεροι από τους ΔΕΠ κάποιου ΤΕΙ; Κάποιες φορές ναι, κάποιες φορές όχι. Άσε που, τουλάχιστον στα ΤΕΙ οι καθηγητές εμφανίζονται τακτικά, εν αντιθέσει με αυτούς στα ΑΕΙ. Και κάτι άλλο, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν άτομα για να διδάξουν στα ΑΕΙ μήπως ήταν ένας από τους λόγους που έφυγες από την Ελλάδα (και καλά έκανες);
ζ) Μα δεν σε λέω κομπλεξικό. Ίσα ίσα μάλιστα, που αν και διαφωνούμε, ευχαριστιέμαι την συζήτησή μας. Αλλιώς δεν θα έγραφα καν. Μακάρι να συζητούσαμε και πρόσωπο με πρόσωπο.
η) Δεν το κουβεντιάζω καν για τις εισροές σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, όπου είναι χαώδης, υπέρ των ΑΕΙ. Τι ποσοστό όμως πάει στο πρώτο πτυχίο και τι στην μεταπτυχιακή έρευνα. Έχω στοιχεία και ξέρω από πολλές περιπτώσεις ότι σε υπερεξοπλισμένα εργαστήρια σε πολλά ΑΕΙ (+ΓΠΑ), οι προπτυχιακοί δεν μπορούν να απλώσουν χέρι με τις δικαιολογίες οτι "είναι ακριβά", "θα τα χαλάσετε", "είναι για τους διδακτορικούς" κλπ κλπ. Σε εμάς, ΟΛΑ τα αναλώσιμα και τα μηχανήματα προορίζονται για την προπτυχιακή εκπαίδευση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του πτυχίου μας κατα πολύ. ΟΜΩΣ, η οικονομική υποστήριξη διδακτορικών σε ΤΕΙ είναι σχεδόν ανύπαρκτη, και άρα ελάχιστη έρευνα, και εδώ είναι το σημείο όπου υστερούν τα ΤΕΙ από τα ΑΕΙ και ΟΧΙ στο πρώτο πτυχίο που προσφέρουν.
Γιατί ΑΕΙ και όχι ΤΕΙ: Τα ΤΕΙ ξεκίνησαν απο τα ΚΑΤΕ(Ε) σαν οι "απο κάτω" των ΑΕΙ. Υπομηχανικοί με άλλα λόγια. Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ λυκείου και πανεπιστημίου. Εξελίχθηκαν όμως. Να ζητήσουμε συγνώμη γι' αυτό; Και η γεωπονική, αλλά και το ΕΜΠ, κάποια στιγμή/περίοδο της ύπαρξης τους ΔΕΝ ήταν πανεπιστήμια. Και κάποτε είχαν και διδάσκοντες χωρίς διδακτορικό. Εξελίχθηκαν όμως. Οι γονείς τι θα θέλουν για τα παιδιά τους; Να είναι οι "απο κάτω"; όχι βέβαια. Θέλουν το καλύτερο. Η τουλάχιστον έτσι όπως εκείνοι αντιλαμβάνονται σαν καλύτερο. Το κύρος, το περιτύλιγμα. Προς Θεού, δεν λέω οτι τα ΑΕΙ είναι το περιτύλιγμα και τα ΤΕΙ η ουσία. Εξάλλου, οι προτιμήσεις λένε "ιατρική" και όχι "βιολογικό", ή "οδοντιατρική" ή "κτηνιατρική". Εν ολίγοις, υπάρχει προκατάληψη τόσο μεταξύ ΤΕΙ και ΑΕΙ, όσο μεταξύ σχολών ΑΕΙ, άλλες φορές δικαίως, και άλλες αδίκως. Εδώ υπάρχει προκατάληψη μεταξύ πόλεων...Τι λέμε τώρα. Αθήνα και ξερό ψωμί! Έλεος.
(Στέλιος)...και συνεχίζω
Προς "σεντονάτο" (συνέχεια)
Επειδή όμως είπες συχνά την φράση "΄...ο καθένας σπουδάζει ότι μπορεί...", επέτρεψέ μου να σου πω οτι σε κάποιους θα ακούγεται λίγο προκλητικό και άδικο, με την έννοια οτι ήταν χαζοί και δεν πιάσανε καλή βαθμολογία στις πανελλήνιες...Ορισμένοι είχαν όλες τις προϋποθέσεις για να μελετήσουν και να γράψουν καλά, σε αντίθεση με κάποιους που δεν τις είχαν. Και ούτε μπορείς να βάλεις το κόσμο σε δύο σακιά...όσοι "μπορέσατε" εύγε και οι υπόλοιποι φάτε σκατά! Για να μην μιλήσουμε για τις τότε πανελλήνιες σαν σύστημα αξιολόγησης. Εγώ μπήκα στη σχολή μου με 14. Στην αρχή υπήρχε τρομερή απογοήτευση επειδή δεν πέρασα σε ΑΕΙ, αλλά τώρα που βλέπω την πραγματικότητα δεν το μετανιώνω ούτε στο ελάχιστο (μιλάω για τεχ. τροφίμων και όχι ΦΠ). Εξάλλου, ποιοί είναι αυτοί που προτιμούν (ξεκάθαρα) τα ΑΕΙ; Μα οι μαθητές λυκείου βέβαια. Στον επαγγελματικό τομέα δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση.
θ) Δεν καταλαβαίνω πως προέκυψε. Το αφήνω.
ια) Συμφωνώ απόλυτα με όλα. Όμως...τα θέματα "πάρτυ", "γκόμεν(οι)ες", "σκονάκια", "εκδρομές", όπως και το θέμα "ποιός είμαι, τι θέλω και που πάω", αφορά ΟΛΟΥΣ τους νέους από 16-25 άσχετα από ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Και διαμορφώνει, έστω για μια περίοδο, τον παράγοντα "προσωπικότητα".
ιβ) Βλάκας δεν είμαι. Ήξερα ακριβώς τι ρώταγα. Το οτι μου χρέωσαν 30 μαθήματα (και βλέπουμε), επειδή δεν ήμουν γεωπόνος, καλά έκαναν. Η σχολή μου όμως ήταν κατα πολύ πιο κοντά στη σχολή βιοτεχνολογίας του ΓΠΑ από οτι το χημικό, και στους χημικούς χρέωναν μονο 3. Ας χρέωναν και σε αυτούς 30. Βέβαια, δεν καιγόμουν γι΄αυτό το συγκεκριμένο ΜΠΣ. Εξάλλου, ο τομέας βιοτεχνολογίας τροφίμων του τμήματος ΕΤΤ, μόνο βιοτεχνολογία δεν έκανε (δεν το αναφέρω σαν κακό), αλλά ουσιαστικά μικροβιολογία τροφίμων (άριστη έρευνα). Δεν έχει σημασία όμως πια, γιατί βρήκα και έκανα ακριβώς το MSc που ήθελα στην Αγγλία, όπου και τελείωσα και το PhD μου, και μάλιστα σε «πρωτοκλασάτο» πανεπιστήμιο. Εγώ αυτή τη στιγμή, μπορώ να διαβάζω και να ενημερώνομαι αφιερώνοντας 5 ώρες κάθε μέρα (και πολύ περισσότερο εαν χρειαστεί), ενώ άλλοι που "μπόρεσαν" να γράψουν στις πανελλήνιες 16 και 17, τώρα "δεν μπορούν" τη δια βίου εκπαίδευση.
ιγ) Συμφωνώ και εδώ. Το θέμα της Αγγλοσαξονικής εκπαίδευσης είναι πολύ Hot και λέω να μην σχολιάσω τίποτα. Καλό θα ήταν να γίνει ξεχωριστή ενότητα συζήτησης. Φίλε μου συγνώμη αλλά δεν λέω εσένα κομπλεξικό. Σαν τρίτο σχόλιο εννοούσα το σχόλιο του τρίτου ανώνυμου στη σειρά (4¨54 28 Μαϊου).
Τέλος, δεν βρίσκω παράλογα τα όσα λες. Πάς με την λογική (και καλά κάνεις) ένα και ένα κάνουν δύο...τέλος. Απλά θεωρώ πως (κατα την γνώμη μου πάντα), δεν υπολογίζεις τον ανθρώπινο παράγοντα όσο θα έπρεπε.
1+1+προσωπικότητα=χ?
Χάρηκα πάντως για τη συζήτησή μας, έστω και υπο αυτές τις συνθήκες. Σου εύχομαι οτι καλύτερο εκεί που είσαι και καλή τύχη.
Στέλιος
Δημοσίευση σχολίου