Πείραμα με σύστημα παραγωγής ηλεκτρολυμένου νερού
Πέμπτη 7 Μαΐου 2009
Τα “Χανιώτικα νέα” πρωτοποριακά σε πανελλήνιο επίπεδο φιλοξένησαν στις στήλες τους ειδικό άρθρο για το ηλεκτρολυμένο νερό και τις προοπτικές πρακτικής εφαρμογής του. Στο συγκεκριμένο άρθρο περιγράφηκε η διεθνής πατέντα ηλεκτρόλυσης του νερού με τη βοήθεια “άφθαρτων” ηλεκτροδίων από τεχνητό διαμάντι.
Ήδη το σύστημα αυτό, που κατασκευάζεται στην Ελβετία από την εταιρεία Samro AG Technik με πρωτοβουλία του συγγραφέα του άρθρου αυτού εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα προκειμένου να διαπιστωθεί σε πρώτο βήμα η αποτελεσματικότητα του «μαγικού» αυτού νερού στην αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών στις κυριότερες θερμοκηπιακές καλλιέργειες, οι οποίες λόγω της εντατικής τους συμβατικής μορφής χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες φυτοπροστατευτικών προϊόντων συμπεριλαμαβανομένοων και των ευρέος φάσματος βιοκρόνων.
Κατά την εγκατάσταση του συστήματος αυτού, που έγινε στην Ιεράπετρα, στο μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής θερμοκηπιακών προϊόντων στη χώρα μας, παραβρέθηκαν ο Ελβετός ευρεσιτέχνης Msc Jean Pierre Steffen και ο ειδικός για τον καθαρισμό των χρησιμοποιημένων νερών των γεωργικών βιομηχανιών και αστικών λυμάτων Αυστραλός χημικός Clem Hinchliffe.Τα πειράματα εκτελούν και επιβλέπουν ο γεωπόνος Εγγλεζάκης Γιάννης και ο Msc Εγγλεζάκης Νίκος.
Το πρωτόκολλο πειραματισμού περιλαμβάνει τις καλλιέργειες ντομάτας, μελιτζάνας πιπεριάς, κολοκυθιάς για κολοκυθάκι, πεπονιάς, καρπουζιάς, γαριφαλιάς, τριανταφυλλιάς και ζέρμπερας. Οι επεμβάσεις θα εφαρμοστούν με νεφελοψεκασμούς, κανονικούς ψεκασμούς και ριζοποτίσματα. Τα πρώτα αποτελέσματα από τα προκαταρκτικά πειράματα που έγιναν σε καλλιέργειες ντομάτας, αγγουριάς, μελιτζάνας και πιπεριάς είναι πολύ υποσχετικά. Αντιμετωπίστηκαν με μία πρακτικά ενδιαφέρουσα αποτελεσματικότητα τα ωίδια στην ντομάτα, πιπεριά και αγγουριά, οι περονόσποροι, στη ντομάτα και πιπεριά ο ψευδοπερονόσπορος στην αγγουριά, διάφορες βακτηριώσεις, ο αλευρώδης και οι νηματώδεις.
Σε δεύτερη φάση παρόμοιο σύστημα θα εγκατασταθεί και στην περιοχή της Κουντούρας Χανίων, που είναι το σπουδαιότερο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Στα Χανιά θα γίνουν και πειράματα αντιμετώπισης των φυτοπαρασίτων σε δενδρώδεις καλλιέργειες και στο αμπέλι και αποτοξικοποίησης και επαναχρησιμοποίησης των διαφόρων υγρών γεωργικών αποβλήτων.Αν με την ολοκλήρωση των πειραμάτων αυτών επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες, όπως στην Ελβετία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Αυστραλία και στη Βραζιλία, η γεωργία θα έχει στη διάθεσή της ένα πέρα για πέρα οικολογικό μέσο αντιμετώπισης των φυτοπαρασίτων και διαχείρισης των διαφόρων γεωργικών αποβλήτων.
Το μέσο αυτό μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες ήπιες για το περιβάλλον τεχνικές θα βοηθήσει τα μέγιστα στην προώθηση της οικολογικής και ολοκληρωμένης γεωργίας και θα περιορίσει τα συνθετικά και ενεργειοβόρα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική. Το ηλεκτρολυμένο νερό αποτελεί παραπέρα εξέλιξη του συστήματος του ιονισμένου με ιόντα χαλκού νερού και του οζονισμένου νερού. Κι αυτό γιατί το ηλεκτρολυμένο νερό έχει πληθώρα αντιοξειδωτικών σε σταθερή σχέση μεταξύ τους, πράγμα που αίρει τον κίνδυνο απελευθέρωσης όζοντος στην ατμόσφαιρα και επιτρέπει τη χρησιμοποίησή του για μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα ηλεκτρόλυσης. Μεταξύ αυτών δεσπόζει το όζον και το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το γνωστό μας οξυζενέ.
Δρ BΑΓΓΕΛΗΣ Α. ΜΠΟΥΡΜΠΟΣ
Γεωπόνος ερευνητής, οικοτοξικολόγος, φυτοπαθολόγος
Πηγή του άρθρου τα Χανιώτικα Νέα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου