ΚΡΟΚΟΣ

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009

Οι εργασίες του Συμποσίου πρόκειται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον ερευνητών από όλο τον κόσμο που μελετούν τις πολυποίκιλες ιδιότητες και χρήσεις του Κρόκου. Η γνώση τους θα βοηθήσει τους καλλιεργητές να αναπτύξουν σοδειές με μεγαλύτερη απόδοση και καλύτερη ποιότητα και θα συνεισφέρει σε εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησής του σε βιομηχανική κλίμακα. Το Συμπόσιο καλύπτει 5 βασικές θεματικές ενότητες:
α) το φυτό Crocus sativus L. και συγγενή είδη,
β) αγρονομικά θέματα,
γ) συστατικά του Crocus sativus L. και ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες,
δ) σύγχρονες τάσεις στις μεθόδους ελέγχου ποιότητας όπως προκύπτουν από τις απαιτήσεις για εμπορική διακίνηση,
ε) οικονομικά θέματα-μελλοντικές προκλήσεις.

Η θεματολογία των ενοτήτων πρόκειται να καλυφθεί με προφορικές ομιλίες από 36 επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση και να εμπλουτιστεί από μεγάλο αριθμό αναρτημένων εργασιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ-20 Μαΐου 2009
16:00-19:00: Αφιξη συνέδρων-Εγγραφές
17:00:18:00: Συνάντηση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ISSBB 18:00-19:00: Εναρκτήριος χαιρετισμός από τη Διοργανώτρια του Συμποσίου, Μαρία Τσιμίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Χαιρετισμοί εκπροσώπου ISHS, Προέδρου Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και Δημάρχου Ελίμειας Κοζάνης.
19:00-20:00: Εναρκτήρια ομιλία: Φυτά στις προϊστορικές κοινωνίες της Ελλάδας με έμφαση στον «κρόκο». Σ. Μ. Βαλαμώτη, Α.Π.Θ. & Α. Σαρπάκη, Αρχαιολόγος-Αρχαιοβοτανολόγος 20:00: Εναρκτήρια τελετή και δείπνο υποδοχής προσφορά του Δήμου Ελίμειας στο πλαίσιο του εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (τοπικό πανηγύρι)

ΠΕΜΠΤΗ-21 Μαΐου 2009
ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΤΟ ΦΥΤΟ Crocus sativus L. ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗ ΕΙΔΗ
8:30: 10:00: Προφορική παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σχετικών με τη βιολογία του φυτού Crocus sativus L.
10:00-10:15: Συζήτηση 10:15-11:00: Καφές και παρακολούθηση αναρτημένων επιστημονικών εργασιών
11:00-11:30: Κεντρική ομιλία: Διατηρησιμότητα της βιοποικιλότητας του φυτού Crocus sativus L: παρουσίαση του ερευνητικού έργου «CROCUSBANK» και της παγκόσμιας συλλογής του Crocus sativus L. και συγγενών ειδών. J. A. Fernandez, University of Castilla-La Mancha, Ισπανία 11:30-12:45: Προφορική παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σχετικών με τη βιολογία του φυτού Crocus sativus L. και συγγενών ειδών
12:45-13:15: Συζήτηση
13:15-14:30: Ελαφρύ γεύμα
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Crocus sativus L.
14:30-16:15: Προφορική παρουσίαση Ιρανικών επιστημονικών εργασιών σχετικών με καλλιεργητικές πρακτικές (κατεργασία εδάφους, ανόργανη/οργανική θρέψη και λίπανση, άρδευση, ζιζανιοκτονία)
16:15-16:45: Συζήτηση
16:45-17:30: Καφές και παρακολούθηση αναρτημένων επιστημονικών εργασιών
17:30-19:00: Προφορική παρουσίαση άλλων επιστημονικών εργασιών σχετικών με καλλιεργητικές πρακτικές (κατεργασία εδάφους, ανόργανη/οργανική θρέψη και λίπανση, άρδευση, ζιζανιοκτονία)
19:00-19:30: Συζήτηση Επίσημο δείπνο προσφορά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Μαΐου 2009
ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Crocus sativus L. [8:30-10:30]
10:30-11:00: Καφές και παρακολούθηση αναρτημένων επιστημονικών εργασιών
ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
11:00-11:30: Κεντρική ομιλία: Παρουσίαση του ερευνητικού έργου «SAFFIC»: αποτελέσματα μεθοδολογιών για την εφαρμογή διεθνών εμπορικών προτύπων ποιότητας και γνησιότητας του αρτύματος saffron. M. Carmona, University of Castilla-La Mancha, Ισπανία
11:30-12:45: Προφορική παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σχετικών με τον έλεγχο ποιότητας και γνησιότητας του αρτύματος saffron, τη νομοθεσία, τις εμπορικές προδιαγραφές και τις νέες αναλυτικές τεχνικές. 12:45-13:15: Συζήτηση
13:15-14:30 Ελαφρύ γεύμα ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
14:30-15:00: Κεντρική ομιλία: Μελλοντικές προκλήσεις για βελτίωση των συστημάτων καλλιέργειας του φυτού Crocus sativus L. στο Κασμίρ. F. A. Nehvi, University of Agricultural Sciences and Technology of Kashmir, Ινδία
15:00-16:15: Προφορική παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σχετικών με κοινωνικο-οικονομικά θέματα και την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων για το εμπόριο του τελικού προϊόντος.
16:15-16:45: Συζήτηση
16:45-17:45: Τελετή βράβευσης καλύτερης αναρτημένης εργασίας Αποχαιρετιστήριο πάρτυ προσφορά του Δήμου Κοζάνης (Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης)
ΣΑΒΒΑΤΟ-23 Μαΐου 2009
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (για τα μέλη του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και τους σύνεδρους)
[9:00-12:00] Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της μονάδας Krocus Kozanis Products και σε κροκοχώραφα. Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αιανής
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2. ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΚΡΟΚΟ [10:00-12:00

Η επίσημη γλώσσα του Συμποσίου είναι η Αγγλική.Ιστοσελίδα: http://www.saffronsymposium2009.org/
Επικοινωνία: Τμήμα Χημείας Α.Π.Θ., Τομέας Χημικής Τεχνολογίας Βιομηχανικής Χημείας, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Αν. Καθηγήτρια Μαρία Τσιμίδου, τηλ: 2310 997796.

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP