Εργαστήρια ελέγχου και πιστοποίησης ποιότητας του ελαιολάδου

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Με ρυθμό χελώνας προχωρά η υλοποίηση της πρωθυπουργικής υπόσχεσης ότι θα δημιουργηθεί εργαστήριο ελέγχου ελαιόλαδου στη Λέσβο. Το εργαστήριο της Λέσβου είναι ένα από τα τρία που είχε υποσχεθεί ο κ. Καραμανλής, μαζί με αυτά των Χανίων και της Καλαμάτας. Τα τρία αυτά εργαστήρια θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει μέσα στο 2008, αφού χρηματοδοτούνται από τους πόρους του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Στο εργαστήριο της Λέσβου πρόκειται να προσληφθούν ένας χημικός, ένας τεχνολόγος τροφίμων (απόφοιτος ΤΕΙ) και δύο άτομα βοηθητικό προσωπικό, οι οποίοι θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των προσλήψεων έως τώρα είναι άγνωστος, γι’ αυτό και όταν ρωτήσαμε την κ. Κουζούμη πότε εκτιμά ότι πρόκειται να λειτουργήσει το εργαστήριο, δεν μπόρεσε να μας δώσει μια σαφή απάντηση και απλά μάς είπε ότι εκτιμά πως αυτό θα γίνει από τα μέσα του 2010 και μετά. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ΕΘΙΑΓΕ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, αφού οι ερευνητές που απασχολούνται σ’ αυτό, φεύγουν για άλλες υπηρεσίες, πανεπιστήμια κ.λπ.

Στο εργαστήριο της Καλαμάτας έχει παραληφθεί ο τεχνικός εξοπλισμός, έχουν γίνει οι αναγκαίες κατασκευαστικές εργασίες, όμως μεγάλο πρόβλημα παραμένει η πρόσληψη του προσωπικού. Το θέμα των προσλήψεων αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ, όπου θα καθοριστούν τα προσόντα πρόσληψης. Οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι είτε ΠΕ γεωπόνοι τεχνολόγοι τροφίμων ή χημικοί ή χημικοί μηχανικοί, είτε ΤΕ τεχνολόγοι τροφίμων, ενώ έχει ζητηθεί να έχουν εμπειρία.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες για το εργαστήριο των Χανίων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, το εργαστήριο πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2009 στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Κρήτης στα Χανιά.Το κόστος για τη δημιουργία του είναι 680.000 ευρώ, ήδη έχει παραληφθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός κόστους 480.000 ευρώ, ενώ έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη δύο χημικών και δύο εργοτεχνιτών.

Το παραπάνω είναι απόσπασμα από το emprosnet.gr

Εμείς να σας θυμίσουμε τι έλεγε το Παράρτημα ΓΕΩΤΕΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ το καλοκαίρι.

Γρήγορη δημιουργία και στελέχωση των εργαστηρίων ελέγχου και πιστοποίησης της ποιότητας του ελαιολάδου, προτείνει το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος του ηλιέλαιου, το οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Με αφορμή αυτό, το παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ προτείνει :
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία των εργαστηρίων ελέγχου ελαιολάδου πανελλαδικά. Τα εργαστήρια αυτά θα πρέπει να διαπιστευτούν και λειτουργήσουν άμεσα, στελεχωμένα με όλο το απαραίτητο γεωτεχνικό και λοιπό επιστημονικό δυναμικό για να προστατεύσουν το καταναλωτικό κοινό, τους ενσυνείδητους παραγωγούς και μεταποιητές ελαιολάδου, αλλά και το προϊόν.



ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΕΟ????

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP