Απειλή οι μέλισσες στη νέα Αττική οδό

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Σε κίνδυνο η ασφάλεια των οδηγών από τα μελισσοκομικά φυτά που θα φυτευθούν στον Υμηττό.

Υμηττός είναι βουνό υπό εξαφάνιση. Απειλείται με νέα υποβάθμιση του φυτικού και ζωικού του πλούτου και μη αναστρέψιμη αλλοίωση του τοπίου του. Είναι οι «καταστάσεις περιβαλλοντικής καταστροφής» για τις οποίες προειδοποιεί η Πανελλήνια Ενωση Εργοληπτών Γεωπόνων Εργων Πρασίνου στην περίπτωση που υιοθετηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφορικά με την επέκταση της Αττικής οδού στη ράχη του. Στην έκθεση που συνέταξαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, οι Ελληνες Γεωπόνοι ασκούν δριμεία κριτική στο σχεδιασμό και τις αναθέσεις του υπουργείου, υπενθυμίζοντας ότι «η Αθήνα δεν αντέχει σε περαιτέρω μείωση του πρασίνου».

Aπό την πλευρά του το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν απαντά πριν συλλέξει όλες τις διαπιστώσεις και προτάσεις φορέων που θα μελετήσει και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί συνολικά.«Η μελέτη είναι διάτρητη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του εργολάβου», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΕΓΕΠ Μιχάλης Στογιάννος, τεκμηριώνοντας το χαρακτηρισμό του σε 12σέλιδη έκθεση. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των γεωπόνων, η μελέτη συντάχθηκε κυρίως από πολιτικούς μηχανικούς με την απλή «συμμετοχή» περιβαλλοντολόγων, γεγονός που εξηγεί τις επιδερμικές αναφορές στην αλλοίωση του τοπίου και τη φύση του Υμηττού, «υποβαθμίζοντας τις επιπτώσεις».Την ίδια ώρα, αμφισβητούν τη δέσμευση του κ. Σουφλιά να φυτευτούν 220.000 δέντρα στις πλαγιές του βουνού, εκτιμούν πως το κεφάλαιο για τις προδιαγραφές φύτευσης είναι «ανάξιο κριτικής» και αποκαλύπτουν ότι τα περισσότερα είδη που υπόσχονται ότι θα φυτευτούν είναι ένα μίγμα ξενικών φυτών –μεταξύ αυτών και μελισσοκομικά φυτά, που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των οδηγών–, που ουδεμία σχέση έχουν με την πανίδα της Αττικής και περιλαμβάνονται μόνο «σε αυθαίρετους φυτικούς καταλόγους». Πάντως, αν και στατιστικά στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα από την Τροχαία, το τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα από «επίθεση» μελισσών σε οδηγούς.Οι επιστημονικές διαπιστώσεις των γεωπόνων μεταφράζονται σε ένα καινούργιο έγκλημα εις βάρος της φυτικής και ζωικής κοινωνίας του Υμηττού. «Αν η ΜΠΕ λάμβανε υπόψη την υπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, θα έπρεπε να αναφέρει ότι το έργο θα τεμαχίσει το βουνό. Αυτό σημαίνει ότι θα κόψει τους διαδρόμους στα ζώα και θα τα εγκλωβίσει. Οτι οι υπόγειες σήραγγες θα λειτουργήσουν σαν τεράστια πηγάδια, θα παγιδεύσουν το νερό στον “πάτο” του Υμηττού, μειώνοντας αυτόματα τη δυνατότητα των δέντρων να ποτίζονται και κάνoντάς τα πιο επιρρεπή στη φωτιά.Αντ’ αυτού αντιμετωπίζει το πράσινο ως φερετζέ», εξηγεί ο γεωπόνος της ένωσης Κώστας Τάτσης.Μέσω της έκθεσης (που έχει ήδη κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς, σε βουλευτές και ευρωβουλευτές), οι Ελληνες γεωπόνοι επαναλαμβάνουν το πάγιο αίτημά τους να αυτονομηθούν τα έργα πρασίνου από τα κατασκευαστικά, αρχής γενομένης από τον Υμηττό.

Αποτυχημένη προσπάθεια, λένε οι αρχιτέκτονες

«Αποσπασματική και κατά συνέπεια αποτυχημένη» χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τοπίου τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον Υμηττό. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Θάνος Σκλαβενίτης, αναπαράγει με πρόχειρο τρόπο «κλασικά μοτίβα», δεν λαμβάνει υπόψη κεντρικά θέματα διαχείρισης και εισηγείται χωρίς καμία προδιαγραφή. Η χάραξη του νέου αυτοκινητόδρομου «θα τραυματίσει ολοκληρωτικά το τοπίο του Υμηττού, θα αποτελειώσει, δηλαδή, το έργο της Αττικής οδού. Τα μέτρα πρόληψης δεν είναι μόνο πόσα δέντρα θα φυτέψεις, αλλά πώς θα χειριστείς το έργο της αποκατάστασης συνολικά», συνεχίζει ο κ. Σκλαβενίτης. «Κατά παράδοση, τα περισσότερα χρήματα απορροφώνται για τις οικοδομικές εργασίες και ό,τι περισσεύει διατίθεται σε φυτεύσεις. Το πράσινο αντιμετωπίζεται ως πάρεργο», υπερθεματίζει ο γεωπόνος και αρχιτέκτονας τοπίου Θεόφιλος Ματσουκάς με εμπειρία παρεμβάσεων στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. «Θα ήταν χρήσιμο το ΥΠΕΧΩΔΕ να θυμηθεί πως εκτός από Χωροταξίας είναι και υπουργείο Περιβάλλοντος».

πηγή:e-tipos.com

7 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Μαρτίου 2009 στις 5:22 μ.μ.  

ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΠΟ ΚΑΟΥΤΣΟΥΚΟΔΕΝΤΡΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ AGROANERGE ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΓΟΥΓΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΩΝ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ.......
ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ?
ΘΡΥΛΕΩΝ

Ανώνυμος 24 Μαρτίου 2009 στις 8:55 μ.μ.  

άκου θράσος

μας λέςνα παρατήσουμε τα ισπανικα, τα διδακτορικά και τα τεστ δεξιοτήτων για το δημόσιο και να εκθρεψουμε

σαλιγκάρια και γαϊδούρια...


είσαι πολύ γαϊδούρι!

Spyros 25 Μαρτίου 2009 στις 8:37 π.μ.  

Κατ'αρχάς το "μεταξύ αυτών και μελισσοκομικά φυτά, που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των οδηγών–, που ουδεμία σχέση έχουν με την πανίδα της Αττικής" δεν ισχύει, αφού ειδικά ο Υμηττός είναι γεμάτος μελισσοκομικά φυτά, όπως θυμάρι, φασκόμηλο, και εκατοντάδες άλλα.
Θυμίζω ότι το όνομά του Υμηττός, βγαίνει από το "Θυμηττός", από το πολύ θυμάρι που είχε εκεί από την αρχαιότητα. Εξ'ου και το μέλι Υμηττού ήταν γνωστό από την αρχαιότητα.

Επίσης το "το τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα από «επίθεση» μελισσών σε οδηγούς" από που βγαίνει;;; Πώς θα τσιμπήσει η μέλισσα τον οδηγό και για πιό λόγω; Οι μέλισσες πάνε μονο σε λουλούδια και μέλι, και τσιμπούν μόνο σε άμυνα. Ας μας πουν ποια στατιστικά στοιχεία διαθέτουν. Αν είναι έτσι να φύγουν τα μελίσσια από Βυτίνα, Χαλκιδική, Εύβοια, Θεσσαλία, Κρήτη.

ΗΜΑΡΤΟΝ!!!

Ανώνυμος 25 Μαρτίου 2009 στις 9:18 π.μ.  

Οσον αφορά τη δεντροφύτευση είναι γεγονός ότι γίνονται τραγικά λάθη στην επιλογή των φυτών , φυτεύοντας ξενικά είδη και διαταράσσοντας την αυτοφυή χλωρίδα... Οσον αφορά όμως την επιλογή μελισσοκομικών φυτών , είναι μεγάλο λάθος να θεωρούμε ότι κινδυνεύουν οι οδηγοί από τις μέλισσες ....σε μια οδό ταχείας κυκλοφορίας μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν οι μέλισσες παρά οι άνθρωποι !! Τα μελισσοκομικά φυτά είναι συνήθως φυτά μεσογειακής χλωρίδας και σε περιοχές της νοτίου Ελλάδας θα πρέπει να προτιμούνται !!

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ 25 Μαρτίου 2009 στις 1:59 μ.μ.  

Οσοι ισχυρίζονται αυτές τις βλακείες,είναι επιεικώς βλάκες και άχρηστοι!

markos aliprantis 25 Μαρτίου 2009 στις 5:25 μ.μ.  

Αν νομίζουν οτι οι μέλσσες που θα σκοτώνονται κατα εκατοντάδες σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας Θα προλαβαίνουν να τσιμπουν τους οδηγούς είναι γελασμένοι και άσχετοι με το άθλημα.Ας φυτέψουν ΠΛΑΣΤΙΚΑ λουλούδια που δεν θέλουν και περιποίηση

IxNiLaTiS 26 Μαρτίου 2009 στις 10:27 π.μ.  

Δυστυχώς στην χώρα που ζούμε, την χώρα του "δήθεν", οι τενεκέδες που κάνουν κουμάντο, αντιμετωπίζουν το "πράσινο" ως χρώμα και μόνον. Αν μπορούσαν, αντί να ενδιαφερθούν για την χλωρίδα, θα έριχναν λίγη πράσινη μπογιά να ξεμπέρδευαν. Και δεν μιλάω κομματικά. Δυστυχώς όλες οι παρατάξεις έχουν δείξει την αναισθησία τους.

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP