Λίπασμα από τα φύκια

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Τα ενοχλητικά φύκια, που βρωμίζουν τις παραλίες και εκνευρίζουν τους κολυμβητές, αποτελούν ένα πρώτης τάξης υλικό για τη βελτίωση της ποιότητας του χώματος που χρησιμοποιείται στους κήπους και στους χλοοτάπητες.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων, που ολοκλήρωσε πριν από λίγους μήνες το ΤΕΙ Ηπείρου, δείχνουν ότι η χρήση φυκιών ως εδαφοβελτιωτικού υλικού, συμπληρωματικού του χώματος, δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν πριν από λίγο καιρό σε ημερίδα που έγινε στην Πρέβεζα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής και προϊστάμενος του ΤΕΙ Ηπείρου, δρ Γεώργιος Γκίζας, εξηγεί ότι τα πειράματα έγιναν τόσο με φύκια στα οποία δεν έγινε καμία επεξεργασία όσο και με φύκια που είχαν περάσει προηγουμένως από τη διαδικασία της κομποστοποίησης. «Αφήσαμε τα φύκια που πήραμε από τη θάλασσα στην άκρη για μερικούς μήνες, έτσι ώστε το νερό της βροχής να διώξει το αλάτι.
Στη συνέχεια τα χρησιμοποιήσαμε ως εδαφοβελτιωτικό σε χώμα πάνω στο οποίο σπείραμε χλοοτάπητα. Κάναμε τρεις διαφορετικές δοκιμές χρησιμοποιώντας φύκια σε ποσοστό 12,5%, 25% και 50%».
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το πείραμα ήταν εντυπωσιακά. Στο πείραμα που έγινε με χρήση φυκιών σε ποσοστό 12,5% ο χλοοτάπητας αναπτύχθηκε καλύτερα από ό,τι αν είχε τοποθετηθεί μόνο σε χώμα. «Φύκια που πήραμε κατευθείαν από τη θάλασσα τα χρησιμοποιήσαμε και σε υδροπονική καλλιέργεια ζέρμπερας.
Το ένα πείραμα έγινε χρησιμοποιώντας φύκια σε ποσοστό 100% και το δεύτερο σε ποσοστό 50% με το υπόλοιπο να είναι ελαφρόπετρα. Και πάλι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», τονίζει ο κ. Γκίζας.
Ακόμα καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα όταν τα ίδια πειράματα έγιναν με φύκια που είχαν περάσει από τη διαδικασία της κομποστοποίησης.
«Στα πειράματα χρησιμοποιήσαμε τα ίδια ποσοστά κομποστ με την προηγούμενη φορά και τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν τέλεια. Η προσθήκη αυτή βελτίωσε το χώμα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Για ό,τι αφορά τη ζέρμπερα, τα αποτελέσματα ήταν και πάλι καλά, άλλα όχι τόσο εντυπωσιακά όσο όταν είχαμε χρησιμοποιήσει τα φύκια», λέει ο κ. Γκίζας.
Οι ερευνητές του ΤΕΙ Ηπείρου παρασκεύασαν το χώμα που χρησιμοποίησαν στο πείραμα από κοπριά προβάτων, κάτι που, όπως παραδέχεται ο κ. Γκίζας, είναι δύσκολο να γίνει σε αστικό περιβάλλον. «Οποιος κάτοικος πόλης θέλει να φτιάξει αυτό το μείγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει υπολείμματα από φρούτα και λαχανικά ή οργανικά απορρίμματα από κήπους», προτείνει.
ΧΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Μεγάλα οικολογικά και οικονομικά οφέλη
«Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση των φυκιών στις καλλιέργειες», επισημαίνει ο κ. Γκίζας, «είναι πολλαπλά. Από τη στιγμή που κάποιος βάλει την προσωπική του εργασία και δεν προσλάβει ανθρώπους να μαζέψουν τα φύκια, το κόστος για την πρώτη ύλη είναι μηδενικό», λέει.
Ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου συμπληρώνει ότι, ως εδαφοβελτιωτικά, τα φύκια μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν αντί για την τύρφη, η τιμή της οποίας αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
«Η εξόρυξη της τύρφης έχει μειωθεί σημαντικά στις περιοχές όπου παράγεται, δηλαδή στην Πολωνία, στη Ρωσία και στις χώρες της Βαλτικής. Επιπλέον, έχουν επιβληθεί πολύ αυστηροί όροι για την εξόρυξή της. Συνεπώς η μείωση της παραγωγή της οδηγεί σε αύξηση της τιμής της».
Οι θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκύπτουν από την αξιοποίηση του, κατά τα άλλα, άχρηστου υλικού που συνήθως μετατρέπεται σε απορρίμματα. «Με την αξιοποίηση των φυκιών καθαρίζουμε τις ακτές, δεν επιβαρύνουμε τις χωματερές με όγκο απορριμμάτων και επιπλέον χρησιμοποιούμε κάτι που είναι αειφορικό, ανανεώνεται δηλαδή κάθε χρόνο», καταλήγει ο κ. Γκίζας.

πηγή:ethnos.gr

8 σχόλια:

Ανώνυμος 29 Μαρτίου 2009 στις 3:22 μ.μ.  

παρακολουθώντας το 11ο κτηνιατρικό συνέδριο είδα τους συμμετέχοντες να καταλήγουν σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα

1.δεν υπάρχει άνεργος κτηνίατρος το 2009

2.όσοι νεαροί κτηνίατροι έχουν πάνω από 900 μόρια διορίζονται στο δημόσιο

3.επειδή το αντικείμενο είναι τόσο μεγάλο, τόσο ξεκάθαρο (όχι αυτοαναιρεσεις, αλληλοεπικαλύψεις και καπελώματα) και τόσο ανεκμετάλλευτο, υπάρχει τρελό χρήμα και στο ελεύθερο επάγγελμα γι αυτούς που θα απαξιώσουν το "χιλιάρικο" του δημοσίου και κυνηγήσουν τα "αρκετά χιλιάρικα" του ιδιωτικού τομέα

4.οι κτηνίατροι αυτή τη στιγμή, στην αγορά εργασίας τα έχουν τα επαγγελματικά των κτηνιάτρων (ευλόγως), των γεωπ ζωικής παράγωγης καθώς και των γεωπ τεχνολόγων τροφίμων

για να μην τα πολυλογούμε αυτοί οι κακοί "συνάδελφοι" μας, κάνουν το αντίθετο από αυτό που κάναμε εμείς (οι γεωπόνοι) τα τελευταία 20 χρονιά
δηλαδή
να ιδρύουμε, άνευ αντικειμένου ειδικότητες με τη σέσουλα και να φυτεύουμε γεωπονικά πανεπιστήμια σε βορρά, νότο, ανατολή και δύση.

Ανώνυμος 29 Μαρτίου 2009 στις 10:32 μ.μ.  

ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΟΛΑ.....
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΡΟΥΜΑΝΙΑ,ΙΤΑΛΙΑ ΚΤΛ...ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΣΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ).
ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΠΩΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ..ΕΝΩ ΟΙ "ΔΙΚΟΙ" ΜΑΣ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΖΩΙΚΗΣ....ΦΥΤΙΚΟ!!!!!
ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ....
ΘΡΥΛΕΩΝ

Ανώνυμος 30 Μαρτίου 2009 στις 3:47 π.μ.  

Απλά οι κτηνιάτροι είναι μάγκες! Οι καθηγητές τους επίσης είναι μάγκες! Όχι σαν τους Γεωπόνους... Κτηνιατρική σχολή υπήρχε μόνο στη Θεσσαλονίκη μέχρι πριν κάποια χρόνια και έπαιρνε 80 άτομα, αποφασίστηκε να ανοίξει και στην Καρδίτσα και η κτηνιατρική Θεσ/κης τους είπε ότι εφόσον θέλουν έτσι τότε θα παίρνει 60 άτομα η σχολή της Θεσσαλονίκης και άλλα 20 της καρδίτσας. Όχι σαν τους δικούς μας **** καθηγητές που αφήνουν να ανοίξει σε κάθε χωριό και από μια γεωπονική ώστε να χώσουν καθηγητές εκεί παιδιά και ανίψια...

Ανώνυμος 30 Μαρτίου 2009 στις 7:25 μ.μ.  

ΔΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΑΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 29 Μάρτιος 2009 3:22 μμ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΕΩΠΟΝΟΙ.

ΜΟΝΟ ΖΗΛΙΑ ΚΑΙ ΦΘΟΝΟ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ agroanergos "ΧΑΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ".

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ Η ΣΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΛΥΤΗ

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2009 στις 2:40 π.μ.  

καποιος εγραψε οτι ολοι μαζι οι γεωπονοι μπορουμε να κανουμε το καραβι να γυρει προς την μερια μας

βασικα το γεωπονικο μας καραβι πριν αρκετα χρονια ειχε πεσει σε φουρτουνα, και εμπαζε νερα. φυσικα βυθιστηκε πνιγωντας (επαγγελματικα) ολους οσους επεβαιναν. τωρα βρισκεται στον πιο βαθυ και σκοτεινο πυθμενα του ωκεανου και τα (επαγγελματικα) κουφαρια μας, τα ξεκοκκαλιζουν σκυλοψαρα και θαλασσια κητη


στον επανω ηλιολουστο κοσμο οι κτηνιατροι αρμενιζουν ανεμελοι, με πολυτελη γιοτ, δροσερα κοκτειλ και καυτα κοριτσια

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2009 στις 6:17 μ.μ.  

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΓΩ, ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ, ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ, ΜΟΝΙΜΟΥΣ, ΕΤΕΡΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ




ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΩΝ ΑΡΠΑΚΟΛΑΤΖΗΔΩΝ

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2009 στις 6:28 μ.μ.  

ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΨΩΜΙ ΝΑ ΦΑΜΕ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΥΤΕ Η ΝΔ ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΝΑΝΟΥ ΠΟΥ ΓΕΛΑΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

ΕΔΩ Ο ΥΦΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΛΑΧΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΡΩΤΑΝΕ ΑΝ ΕΧΕΙ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΠΑΝΤΑ..."ΕΕΕ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ.." "ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΩΡΑ..."

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2009 στις 8:26 μ.μ.  

να κανω μια υποθετικη ερωτηση κ συναδελφοι?


τι θα ηταν "ο γεωπονος" (δηλ ο επιστημονας 5ετουσ φοιτησης κλπ κλπ) χωρις να υπαρχει ο ελγα


χωρισ τα τριχιλιαρα του ελγα?


χωρισ να περιμενουν καθε ανοιξη να αρχισει ο ελγα το πανηγυρι των θεομηνιων (και των τριχιλιαρων)

τοτε θα περιμενουν κανα "νεο αγροτη" για να βγαλουν 70 ταπεινα ευρω ή το ινστιτουτο προστασιας φυτων κολωνακιου να βγαλει προκ. για 1 γεωπονο μερικους απασχολησης για 300 ευρω το μηνα



ΔΟΥΛΕΙΑ για 8 μηνες=ΛΕΦΤΑ για 2 χρονια

αλλα ξεχασα. η βενζινη πανακριβη. τα αμορτισερ "κατσανε". τα λαστιχα εχουν φθαρει. αισχως. οι αλητες του ελγα μας εκμεταλευονται

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP