Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για κινεζικό λάδι Σητείας!

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Θέμα: Κατοχύρωση ελληνικού ελαιόλαδου στην κινεζική αγορά

Σύμφωνα με έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Πεκίνο η κινεζική εταιρεία Weihai Fangzheng International Personnel Technical & Cooperative Co., έχει καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης εμπορικού σήματος «SΙΤΙΑ», με λατινικούς χαρακτήρες, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω κινεζική εταιρεία, έχει καταθέσει αίτηση στο Γραφείο Εμπορικών Σημάτων της Κρατικής Αρχής για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, από 11/4/06, ζητώντας να κατοχυρώσει ως δικαιούχος το εμπορικό σήμα SΙΤΙΑ για ελαιόλαδο και άλλα εδώδιμα έλαια (κατηγορία 29) .

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι το Γραφείο Εμπορικών Σημάτων έχει εκδώσει ήδη, από 6/1/09, προσωρινή απόφασή του με την οποία κάνει δεκτή την αίτηση κατοχύρωσης και όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να προσβάλλει την προσωρινή απόφαση ενώπιον του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης της, δηλ. έως τις 7/4/09. Επίσης ανησυχητικό είναι ότι η διαδικασία προσφυγής εναντίον της απόφασης του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων για την προσωρινή ή οριστική απονομή εμπορικού σήματος σε άλλο δικαιοδόχο, μπορεί να είναι μακροχρόνια και δαπανηρή.

Δεν είναι γνωστό αν η κινεζική εταιρεία διαπράττει πειρατεία-αντιγραφή ελαιολάδου το οποίο εμφανίζει ως SITIA και το διανέμει ήδη στην αγορά, είτε αν έχει ως πρόθεση να εκβιάσει την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, ζητώντας χρηματικό αντάλλαγμα προκειμένου να μεταβιβάσει το εμπορικό σήμα της Ένωσης.

Ήδη έχει διαπιστωθεί ότι διατίθενται από μεγάλη Κινεζική αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ ελαιόλαδο με το εμπορικό σήμα SΙΤΙΑ αμφιβόλου ποιότητας και ύποπτης συσκευασίας.

Οι συνέπειες από την κυκλοφορία ελαιολάδου που φέρεται ως ελληνικό, με παραποιημένο εμπορικό σήμα ελληνικής εταιρείας, θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές και ενέχει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την ελληνική εταιρεία της οποίας το προϊόν αντιγράφεται αλλά και για το ελληνικό ελαιόλαδο, εν γένει, του οποίου η καλή φήμη ως ανώτατης ποιότητας ελαίου, διακυβεύεται και μπορεί να αμαυρωθεί, σε περίπτωση που το αγνώστου προέλευσης προϊόν δημιουργήσει προβλήματα στο καταναλωτικό κοινό.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ανάπτυξης
Εξωτερικών

- Τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομης εμπορίας και σήμανσης ελληνικού ελαιολάδου.
- Τι στοιχεία διαθέτουν για την πορεία κατοχύρωσης του ελληνικού σήματος από την Κινεζική εταιρεία και τι άμεσα μέτρα θα πάρουν, ώστε να αποτραπεί η διακίνηση ελαιολάδου του Συνεταιρισμού Σητείας από την Κινεζική εταιρεία.


Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλαβάνος Αλέκος
Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP