Η αγριαγκινάρα μειώνει ρύπους

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στο ταπεινό γαϊδουράγκαθο (λαϊκή ονομασία της αγριαγκινάρας) εναποθέτουν τις ελπίδες τους για τη μείωση των ρύπων της ατμόσφαιρας οι εκπρόσωποι φορέων της Κοζάνης. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να στηρίξει πειραματικό πρόγραμμα καλλιέργειας ενεργειακών φυτών με έμφαση στην αγριαγκινάρα, η οποία μπορεί να προσφέρει μεγάλες αποδόσεις σε ενέργεια, πολύ υψηλές τιμές στους αγρότες, δεν είναι υδροβόρα και απαιτητική σε λιπάσματα. Το σημαντικότερο, όμως, σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες ενεργειακών φυτών είναι ότι η παραγωγή θα απορροφηθεί, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ως καύσιμη ύλη στους ΑΗΣ του λεκανοπεδίου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης στοχεύει στη δημιουργία ενός σημαντικού πυρήνα αγροτών που θα στραφούν στην καλλιέργεια του φυτού τουλάχιστον σε 4.000 στρέμματα στους Δήμους Δημ. Υψηλάντη και Ελλησπόντου. Οι δήμοι αυτοί γειτνιάζουν με τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ και θα ωφεληθούν διπλά τόσο από την απορρόφηση της παραγωγής τους στο μέλλον όσο και από τη βελτίωση της ατμόσφαιρας καθώς με την καύση του συγκεκριμένου φυτού δεν εκλύονται υψηλές τιμές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων όπως συμβαίνει σήμερα με τον λιγνίτη. Το κόστος του όλου εγχειρήματος θα καλυφθεί από πόρους από το ανταποδοτικό τέλος εξόρυξης λιγνίτη που καταβάλλει κάθε χρόνο η ΔΕΗ εξ ημισείας στην Τοπική και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (συνολικά 15 εκατ. ευρώ).

Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη
«Η θερμαντική ικανότητα δύο κιλών αγριαγκινάρας ισοδυναμεί με ένα λίτρο πετρελαίου» λένε οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «οικολογικό καύσιμο από μια πολύ συμφέρουσα καλλιέργεια που ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη» και μπορεί να αποδώσει 1,5 με 2 τόνους (αν ποτίζεται) το στρέμμα. Ερευνα που έχει πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειξε ότι η χρήση αγριαγκινάρας σε μορφή πελέτας (μικρά κυλινδρικά τεμάχια, λεπτότερα από φίλτρα τσιγάρου) μπορούν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης για βιομηχανική και οικιακή χρήση και να προσφέρουν ένα έσοδο άνω των 50 ευρώ/στρέμμα.
Προχθές το Κέντρο Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης παρουσίασε ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των σταθμών μέτρησης, που παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να ενημερώνεται μέσω Διαδικτύου για την ποιότητα του αέρα.

του Θανάση Τσιγγανα από την Καθημερινή

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP