Νέος εχθρός για τα εσπεριδοειδή- Eutetranychus orientalis

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Τελικά δεν πρόκειται να ησυχάσουμε…


Ενας νέος εχθρός για τα εσπεριδοειδή αλλά και για διάφορες άλλες καλλιέργειες , ένας νέος τετράνυχος, τον οποίο δεν είχαμε στη χώρα, ήταν δηλαδή έντομο καραντίνας, εδώ και λίγα χρόνια έκανε την εμφάνισή του.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Οι τετράνυχοι είναι ακάρεα τα οποία ανήκουν στην κλάση των αραχνοειδών και προσβάλουν τη νεαρή βλάστηση αλλά και τους καρπούς των εσπεριδοειδών και κάθε χρόνο αν δε γίνουν έγκαιρες επεμβάσεις μπορεί να προκληθούν σημαντικές ζημιές κυρίως στην παραγωγή αφού οι καρποί δεν είναι εμπορεύσιμοι ή μπορεί ακόμα να μην αναπτυχθούν κανονικά.
Το έντομα αυτό προσβάλει τόσο τα εσπεριδοειδή όσο και άλλες καλλιέργειες όπως το αμπέλι, τα κηπευτικά, πολλά καλλωπιστικά κλ.π.
Για τα εσπεριδοειδή υπάρχουν διάφορα είδη τετρανύχων με κυριώτερους τον κόκκινο και τον κίτρινο τετράνυχο.
Ο νέος αυτός τετράνυχος λέγεται: καφέ τετράνυχος των εσπεριδοειδών ή κόκκινος τετράνυχος της ανατολής και το επιστημονικό του όνομα είναι: Eutetranychus orientalis.

Πρωτονύμφη και αβγά του Ε. orientalis
Το άκαρι (Ακμαίο θηλυκό)

Εντοπίζεται στην πάνω πλευρά των φύλλων κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης και προκαλεί αποφύλλωση των δένδρων, ενώ προσβάλλει και τους καρπούς.
Προσδιορίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2002, σε λεμονιά στην Αττική, στο Ελληνικό, έξω απο την πύλη των εμπορευμάτων του αεροδρομίου γεγονός που φανερώνει την είσοδό του στη χώρα μέσω των εμπορευμάτων.
Σημειώνουμε δε ότι αυτή ήταν η πρώτη καταγραφή και για τον ευρωπαϊκό χώρο
Μέχρι σήμερα έχει καταγραφή στην Ισπανία και στην Κύπρο, ενώ εδώ και χρόνια γνωρίζαμε ότι βρισκόταν στην Ασία , στην Αφρική, στην Αυστραλία και στην Β. Αμερική (Φλόριδα).
Αναφορικά με την εξάπλωσή του σε άλλες περιοχές της χώρας μετά τον πρώτο εντοπισμό του, το έντομο αυτό έχει απλωθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής με τελευταία διαπίστωση, την παρουσία του στους Αγίους Θεοδώρους της Κορινθίας.
Ετσι, ο κίνδυνος για την Πελοπόννησο και βέβαια και για την Αργολίδα όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος των εσπεριδοειδών είναι μέγας.
Το σημαντικό αυτό θέμα θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009, στις 8.00μ.μ, στην αίθουσα διαλέξεων της ομάδας παραγωγών ΚΑΣΟΑ «ΔΑΝΑΟΣ» που βρίσκεται στην Πυργέλα του Αργους (τηλ. 27510-29152, 29368), Fax:27510-29378,

E-mail:kasoa@otenet.gr
Η παρουσίαση θα γίνει από την Δρα Πέγκυ Σουλιώτη, Γεωπόνο ειδική εντομολόγο-ακαρεολόγο και Υποδιευθύντρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Η εκδήλωση γίνεται από τον Σύλλογο Γεωπόνων Αργολίδας σε συνεργασία με τον ομάδα παραγωγών της ΚΑΣΟΑ «ΔΑΝΑΟΣ».


Προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς. Στα φύλλα προκαλεί πολυάριθμες σταχτόχροες κηλίδες που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την φυλλική επιφάνεια, προσδίδοντας στο προσβεβλημένο δένδρο μία χλωρωτική όψη, ενώ οι προσβεβλημένοι καρποί αποκτούν μία υπόφαια όψη. Στις σοβαρές προσβολές τα φύλλα καθίστανται ασθενικά και με ένα ελαφρύ άνεμο πέφτουν απογυμνώνοντας έτσι τελείως τα κλαδιά.
ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΑΠΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

8 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2009 στις 11:28 μ.μ.  

Τα ακάρεα δεν είναι έντομα ρε παιδιά. Ποιός έγραψε το παραπάνω άρθρο; Επαναλαμβάνεται 2-3 φορές το ίδιο λάθος, κάτι που υποδεικνύει άγνοια.
Τα ακάρεα συγκαταλέγονται στα αρθρόποδα. Η κλάση είναι αραχνίδια της τάξης Acarina (οικ. Tetranychidae γεν. Tetranychus συγκαταλέγεται ο τετράνυχος).
Βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει κάθε Γεωπόνος.
Καλό είναι να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας μερικοί και να μη μας απασχολεί μόνο το που βρίσκεται η λίστα του ΕΛΓΑ.

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2009 στις 8:29 π.μ.  

έντομο? χμμμμ

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2009 στις 12:34 μ.μ.  

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΤΟΜΟ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ "ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ" ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗ ΛΕΞΗ ΑΚΑΡΕΑ....
ΠΟΣΟΙ ΑΡΑΓΕ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΙΣ ΧΩΡΑΣ?ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ, ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ..ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ.ΑΝΤΕ ΣΤΕΙΛΤΕ ΚΑΝΑ ΓΕΩΠΟΝΟ ΖΩΙΚΗΣ Ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΑ ΑΚΑΡΙ..ΑΝΤΕ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΩ ΠΡΩΙΝΙΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2009 στις 2:20 μ.μ.  

@ 28 Ιούνιος 2009 12:34 μμ

Είμαι ο 27 Ιούνιος 2009 11:28 μμ και έχω τελειώσει οικονομία στο ΓΠΑ.
Αν θέλεις μεγάλε, κάνουμε μια συζήτηση επί του θέματος (και άλλων πολλών) να μετρήσουμε τις καταρτίσεις μας. Μην τα παίρνεις τόσο εύκολα λοιπόν επιστημοναρά μου...Άντε μπράβο μυαλοπώλες όλοι.

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2009 στις 2:44 μ.μ.  

12:34 μμ

συναδελφε δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε πως υπάρχουν και συνάδελφοι φυτικής παραγωγής που εργάζονται σε θέσεις που κανονικά επρεπε να ειναι οικονομίας ή ζωικής παραγωγης. Μην τα βλεπουμε όλα όπως θέλουμε...

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2009 στις 9:37 μ.μ.  

ΜΗΠΩΣ ΕΙΔΑΤΕ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ ΜΟΝΟ?
ΕΣΕΙΣ ΚΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΤΕ ΑΝ Ο ΤΕΡΑΝΥΧΟΣ ΕΧΕΙ 4 ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΓΩΘΕΙΤΕ.
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!!!!!!

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2009 στις 1:04 μ.μ.  

δεν είναι γεωπόνοι τεχνολόγοι. Είναι τεχνολόγοι γεωπονίας. Τι πρέπει να κάνουμε για να το καταλάβετε? 'Ετσι παίρνουν τις θέσεις μετά.

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2009 στις 11:27 μ.μ.  

Πρός 29 Ιούνιος 2009 1:04 μμ
Καλα τα λές Γεωπόνε Γεωπόνε

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP