Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων στο Ελληνικό Δίκαιο

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΓ-ΠΕΓΔΥ-ΠΟΣΕΓ ΓΙΑ ΤΟ ΠΔ

Με επείγον έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Κ. Σκιαδά, κληθήκαμε σε σύσκεψη στις 10/6/2009, ώστε να εκφράσουμε απόψεις για τις υπό έκδοση Υπουργικές Αποφάσεις, σε εκτέλεση του σχεδίου Π.Δ. « Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων στο Ελληνικό Δίκαιο» που προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2005/36/ΕΕ.

Στην συγκεκριμένη σύσκεψη:

1. Ενημερωθήκαμε από το Γενικό Γραμματέα, ότι οι συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις πρέπει να συνταχθούν εντός του μήνα και πως ότι ήδη έχουν ενεργοποιηθεί διαδικασίες καταβολής προστίμων εις βάρος της χώρας μας, για παραβίαση των προθεσμιών ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης οδηγίας στο Εθνικό μας Δίκαιο.

2. Διαπιστώσαμε ότι δεν έχει γίνει καμία επεξεργασία του θέματος από τις νομικές κλπ υπηρεσίες του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα αντικείμενα των Γεωτεχνικών.3. Διαπιστώσαμε, ότι το Υπουργείο Παιδείας χειρίζεται το θέμα με τους Γεωτεχνικούς αποσπασματικά και στην επίσημη αλληλογραφία του με το ΥΠΑΑΤ, είχε αποστείλει τις 7 από τις 221 σελίδες του σχεδίου ΠΔ.¨ Το όλο θέμα σχετίζεται με τη διακίνηση και απασχόληση πρόσκαιρη ή μόνιμη πτυχιούχων στις χώρες της Ε.Ε αλλά και αναγνωρίσεις επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πτυχιούχους εξωτερικού με τριετείς κύκλους σπουδών και λογικά αναμένεται το επόμενο βήμα να είναι η de facto αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πτυχιούχους εσωτερικού, με τριετείς κύκλους σπουδών.¨
Είναι πλέον γνωστό ότι οι Γεωτεχνικοί φορείς έχουν τεκμηριωμένη νομική άποψη, για τα όρια εντός των οποίων πρέπει να κινηθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τριετών κύκλων σπουδών.

¨ Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τις προθέσεις της για τους γεωτεχνικούς, δεν έκανε αυτό που όφειλε ΑΠΟ ΤΟ 2006 να κάνει, δηλαδή να έχει ενεργοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και Υπηρεσίες, προκειμένου να εκφράσουν τη γνώμη τους και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των σχετικών ρυθμίσεων του Π.Δ.¨

Το Υπουργείο Παιδείας, για μια ακόμη φορά παρακάμπτει την έκφραση γνώμης από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και τους συλλόγους των Γεωτεχνικών, στα πλαίσια αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων διαφόρων κλάδων,

Για όλους τους παραπάνω λόγους:

¨ καταγγέλλουμε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τις μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν την πλήρη εξίσωση των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, στα πλαίσια μικροπολιτικών μόνο συμφερόντων.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥ για τις καθυστερήσεις και τα πρόστιμα και δηλώνουμε ότι θα συνεργαστούμε με σημερινή Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ακολουθήσει τις απαράδεκτες αντιγεωτεχνικές πρακτικές της απελθούσας, και ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την υπεράσπιση των νομοθετικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας.

Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας

9 σχόλια:

ΣΩΤΟΣ 18 Ιουνίου 2009 στις 10:01 π.μ.  

καλημέρα σε όλους.
πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά.
να δούμε τι θα γίνει σε ένα μήνα.
φαντάζομαι επίσης ότι θα περιλαμβάνει και οικονομικά οφέλη αυτή η διαδικασία.....
οπότε με την επικύρωση της οδηγίας, ας προσφύγουμε να πάρουμε αναδρομικά χρήματα απο το 2006!
όσο αφορά το ΥΠΑΑΤ, ένας θεός ξέρει τι κάνουν εκει μέσα.
ε ναι, στάλθηκαν 7 απο 221 σελίδες. είναι πολλές, δεν προλαβαίνουν να τις διαβάσουν.....

παρόλα αυτά γίνονται πράγματα ερείμην όλων, πίσω απο την πλάτη μας.
χωρίς ενημέρωση ούτε απο το ΓΕΩΤΕΕ, ούτε απο το ΥΠΠΑΤ.

προφανώς εάν ζούσαμε σε άλλη χώρα, το ΓΕΩΤΕΕ , θα έστελνε σε όλους μια επιστολή για ανημέρωση.

λυπάμε πολύ για τα χάλια που έχουμε περιέλθει ως κλάδος. Δεν μπορώ να καταλάβω την αδιαφορία.

Ας αναρωτηθούν όλοι αυτοί, κάθε τέλος του μήνα κατα πόσο έχουν βοηθήσει με την δουλειά τους τον κλάδο και τον γεωργικό τομέα ευρύτερα.
Ας αναλογιστούν έστω μια φορά εαν αξίζουν τα χρήματα που παίρνουν κάθε μήνα.

σε καμία χώρα του κόσμου δεν σε πληρώνουν επειδή τελείωσες ένα πανε/μιο.
Σε πληρώνουν γιατί παράγεις έργο, δουλεύεις.......


όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε δ/νσεις γεωργίας, ΥΠΑΑΤ, ΓΕΩΤΕΕ κλπ δεν έχω δει που συμβάλλουν στην γεωργική παραγωγή , ανάπτυξη και στήριξη του γεωργικού τομέα.


και φυσικά θα ακολουθήσει αναγνώριση σχολών 3 ετους φοίτησης, αφού είναι φανερό ότι και με 1 έτος ενασχόληση σε μια δ/νση γεωργίας, έχεις μάθει πολύ καλά πως να επικυρώνεις χαρτιά!!!!


όταν λοιπόν δεν παράγεται έργο, δεν ''λείπει'' και απο την κοινωνία.

είναι ανάγκη πιστεύω να παράγεται έργο, να αναγνωρίζεται η αξία και η προσφορά των 4 ετούς & 5 ετούς φοίτησης ανθρώπων, ώστε να μπούνε έπειτα στο στάδιο της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων και άλλων σοβαρών διεκδικήσεων.


σε αυτό το επάγγελμα, έχουν όλοι μερίδιο ευθύνης.
οι καθηγητές παν/μιου που είναι πλήρως αποσυνδεδεμένοι απο την αγορά εργασίας.
οι άνθρωποι σε υπέυθυνες θέσεις
οι άνθρωποι σε συνδικαλιστικούς φορείς...
και όλοι εμείς που είμαστε ψιλο-αδιάφοροι και τα δεχόμαστε όλα χωρίς αντίδραση και κριτικό βλέμμα.

εάν πραγματικά πιστεύουμε ότι έχουμε ανέβει ένα σκαλοπάτι απο την βασική εκπάιδευση.
έαν σεβόμαστε τους εαυτούς μας και τους διπλανούς πολίτες αυτής της κοινωνίας....οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί.

θέλω να πιστεύω ακόμα, πως οι άλλοι τομείς της κοινωνίας που μας επηρεάζουν δεν μπορούν να δρούν ανασταλτικά στον κλάδο μας.

ας μήν ρίχνουμε ευθύνες πρώτα στους άλλους.Ας είμαστε εμείς σοβαροί και ας δούμε μετά ποιος άλλος μας φταίει.

ας αρχίσουμε να δουλεύουμε σιγά σιγά.Ας ενωθούμε επιτέλους σαν κλάδος. Ας συμφωνίσουμε επιτέλους στις αρμοδιότητες του καθενός.

γιατί όπως προκύπτει, όταν δεν τα πράτουμε οι ίδιοι , τα πράτουν κάποιοι άλλοι για εμάς.

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2009 στις 12:25 μ.μ.  

ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΝΕΑ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ;ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ;

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2009 στις 3:00 μ.μ.  

Διαβάζοντας με πολύ προσοχή το ποστ του Σώτου νομίζω ότι πλέον είμαι έτοιμος να μεταναστεύσω εκτός και αν καταφέρει κάποιος να με πείσει ότι μπορεί να γίνουν έστω τα μισά από όσα αναφέρει ο φίλος στα επόμενα 10 χρόνια που θα είναι τα πλέον παραγωγικά για εμένα!

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2009 στις 4:17 μ.μ.  

Agroanerge, μήπως γνωρίζεις σε ποιον αριθμό βρίσκεται η λίστα του ΕΛΓΑ και σε ποιές περιοχές καλούν;;; Ευχαριστώ...

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2009 στις 5:03 μ.μ.  

Σωτο καλο αρθρο!
Ξεκινώντας απο την ατομικη ευθυνη και παραγωγικοτητα του καθενος μας δεν θα ηταν καθολου δυσκολο να ανεβασουμε τον πηχη του ενδιαφεροντος μας,της παιδειας και της αντιστοιχης μορφωσης στο αντικειμενο που ασχολειται ο καθενας ειτε ειναι στο δημοσιο ειτε ελευθερος επαγγελματιας.
Το προβλημα μας ειναι οτι μενουμε στασιμοι σε ενα status quo με την ατομικοτητα στα υψη.
Αλιμονο αν παραβλεψουμε το προσωπικο συμφερον ειναι στη φυση του ανθρωπου αυτη, αλλα οταν οδηγουμαστε ολοι στο γκρεμο δεν κοιτας ποιος θα πεσει πρωτος!!

Ποιό ειναι το συλλογικο οργανο που θα ταραξει τα νερα?
Μπορουν να μας αποδειξουν οτι χωρις γεωτεχνικους χαρασεται αγροτικη πολιτικη, οτι δινονται αποζημιωσεις και επιδοτησεις, οτι εξαγουμε προιοντα ποιοτητας ,πραγματοποιουνται σχεδια βελτιωσης και πολλα αλλα;;;

Αν ναι τοτε χασαμε!

Τα εχουν καταφερει γιατι μας μειωσαν, γιατι μας εβαλαν να σφαζομαστε σε καθε προκηρυξη ορισμενου χρονου.
ποιός ειναι αυτος που θα επαναστατησει για την αξιοπρεπεια του οχι γιατι εχει παρει ενα πτυχιο και ενα μεταπτυχιακο (και ποιος δεν εχει σημερα)και δεν βρισκει δουλεια, αλλα οπως φαινεται σε λιγο καιρο δεν θα προσφερει και τιποτα στην κοινωνια , γιατι το να μετρας δεντρα ,και να κοβει το ματι σου δεν ειναι και το απολυτο γεωπονικο αντικειμενο!!

Επιμενω στη ατομικη ευθυνη γιατι η παραγωγικοτητα και η ποιοτητα της εργασιας που παραγουμε ειναι ο καθρεφτης των γεωτεχνικων στο ελληνικο κοιωνικο μας συστημα.
Ακολουθουμε με συμβασεις ενα αντιπαραγωγικο δημοσιο και δουλευουμε σε ιδιωτες γιατι θελουν το πτυχιο ενω μια συντηρητικη κοινωνια περιμενει να προχωρησει μπροστα με τακτικες που εφαρμοζει τα τελευταια 40 χρονια δημοκρατιας.
Πρεπει να βαλουμε καλα στο μυαλο μας πως σε εργασιακα θεματα τουλαχιστον δεν χωρουν μικροκομματικες πολιτικες.
χρειαζονται μακροπροθεσμες πολιτικες και δικαιες.
Η παραγωγικότητά μας πηγαζει απο την υπευθυνοτητα και την συνεπεια.

Οσο για τους συλλογους, το επιμελητηριο δεν ειναι τιποτε αλλο απο ενας προθαλαμος πολιτικης εξελιξης.
Γιατι αν ειναι κατι αλλο θα επρεπε να μην μας εχουν αφησει σε ληθαργο ,σε αγνοια, θα επρεπε σε καθετι αντιθετο προς τον συμφερον του κλαδου μας να αντιδρουν και αμα δεν μπορουν, γιατι τωρα τελευταια ειναι της μοδας να χρωστας και να εισαι δεσμιος,να μας ξεσηκωνουν και οχι μονο με ξεψυχισμενες απεργιες.
Αν θελουμε να λεγομαστε επιστημονες θα πρεπει να το αποδεικνυουνε απο την ευρυτητα της σκεψης μας και τον πραξεων μας!

Τελος να ευχηθω καλη αρχη στους ¨συναδελφους¨ με την συμβαση εργου του ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτους με τις ψευδεις δηλωσεις ανεργιας και τους παροτρυνω τουλαχιστον να τιμησουν το εργο τους με την υπογραφη τους.

φιλε ΑΝΩΝΥΜΟΣ 8 Ιούνιος 2009 3:00μμ οσο εχω την υγειά μου μενω παραγωγικος και δεν περιμενω κανεναν να με κανει.

Ανώνυμος 19 Ιουνίου 2009 στις 10:45 π.μ.  

Συμφωνώ με αυτά που λέτε συνάδελφοι αλλά έχω να προσθέσω τα εξής προς σκέψη:

α) Πως περιμένουμε πράγματα από το ΓΕΩΤΕΕ όταν εμείς οι ίδιοι δεν ασχολούματσε καθόλου? Όταν δεν καταβαίνουμε στις εκλογές να ψηφίσουμε και αφήνουμε τα ίδια γνωστά λαμόγια να βγαίνουν πρόεδροι κτλ στο ΓΕΩΤΕΕ κάθε χρόνο, από τη στιγμή που δεν προσφέρουν τίποτα.

β) Πως περιμένουμε πράγματα πό το ΓΕΩΤΕΕ όταν εμείς οι ίδιοι δεν ασχολούματε σε κανένα επίπεδο με την προάσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, συμμετέχοντας πχ σε συλλόγους, ώστε να δυναμωθούν και να μπορέσουν να ασκήσουν κάποια πίεση.

γ)Πως περιμένουμε να αναγνωρίσουν την αξία μας ως κλάδου, όταν εμείς οι ίδοι όταν μπαίνουμε στο δημόσιο μετατρεπόμαστε αυτόματα σχεδόν σε αυτό που πιο πριν κοροϊδεύαμε, στους κλασσικούς δημόσιουυς υπαλληλους που αδιαφορούν για το αν ο κόσμος δίπλα τους καίγεται, αρκεί να πέφτει το χρήμα και τα εκτός έδρας...

Μαρίνα

Ανώνυμος 19 Ιουνίου 2009 στις 10:51 π.μ.  

Ωραιοι είστε εσείς βρε παιδιά.
Αναγνώρισαν τα ΚΕΣ, αναγνωρίσαν τις αμφίβολες σπουδές στο εξωτερικό και ο γκαϊλές σας είναι μη τυχόν πάρουν τα ΤΕΙ τα δικαιώματα τους που θα έπρεπε να τα πάρουν απο τη στιγμή της δημιουργίας τους, σαν σχολές της ημεδαπής που είναι. Απίστευτο!

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2009 στις 12:31 μ.μ.  

Φιλη Μαρινα
επετρεψε μου να διαφωνησω ως προς την αδιαφορια των εκλογων γεωτεε και συλλογων:
α. για να ασχοληθω πρεπει να υπαρχει καποιο κινητρο το οποιο θα μου λεει οτι πρεπει να καταιβεις στις εκλογες διοτι υπαρχει προγραμμα για αυτο και το αλλο, και στο κατω κατω υπαρχει μια ιστορια αγωνων στο επιμελητηριο ή στο συλλογο που σου δινει την εντυπωση οτι συμμετεχεις με την ψηφο σου.
Εμπιστευομαι καποιον να με εκπροσωπισει οταν εργαζεται για τα δικαιωματα μου και νασαι σιγουρη οτι θα τον στηριξω ανα πασα στιγμη.
β.στο post αναφερομαι στην απολυτη ατομικη ευθυνη, δεν την μεταθετω στους συλλογους και στο επιμελητηριο μονο, απλα υπαρχει ευθυνη εκει ως προς την εκτελεση του εργου του και την συνοχη των μελων του .

Μηπως ομως τελικα μας συμφερει να υπαρχει αποχη και αδιαφορια , γιατι με δεδομενη την συσπειρωση των παραταξεων εχουμε και δεδομενα αποτελεσματα? Ειμαστε σιγουροι οτι οι υποψηφιοι συλλογων και επιμελητηριου θελουν μαζικη συμμετοχη? ή φοβουνται οτι ετσι θα αλλοιωθει καποιο αποτελεσμα?
Απο την μικρη μου εμπειρια ξερω οτι οταν θελω ο κοσμος να μαθει αυτο που ¨πουλαω¨ το διαφημιζω ,αγωνιζομαι door to door, και οχι μονο στις εκλογες αλλα και πολυ περισσοτερο μετα!!

Δημητρης ο Ανωνυμος 18 Ιούνιος 2009 5:03 μμ

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2009 στις 5:31 μ.μ.  

Προς Δημητρη
Όταν είπα ότι κατηγορούμε το ΓΕΩΤΕΕ δεν απευθύνθηκα σε εσένα, απευθύνομαι σε όλους τους άνεργους ή συμβασιούχους γεωπόνους.
Δεν διαφωνώ πολύ με αυτά που λες, όμως τουλάχιστον στους τοπικούς συλλόγους μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε! Όπως και στην ΠΕΑΣΓΕ μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι, και μάλιστα πέρα από πολιτικές παρατάξεις και βλακείες. Μόνοι μας, ως άνεργοι κ συμβασιούχοι. Και μην αρχίσετε τις γκρίνιες πάλι για το τι κανουν αυτοί κτλ κτλ.
Εγώ γράφτηκα πριν λίγο καιρό, γιατί θεωρώ ότι μόνο αν προσπαθήσουμε να ενωθούμε θα καταφέρουμε κάτι και γιατί μόνο αυτοί βλέπω να παλεύουν για θέματα που αφορούν όλους μας...
Μαρίνα

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP