Απάντηση Καθηγητή Δ.Μπουράνη

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Απάντηση του Καθηγητή Δ.Μπουράνη σε Συνάδελφο-αναγνώστη του ιστολογίου μας σχετικά με τις απόψεις του για την λειτουργία του γραφείου διασύνδεσης του Γ.Π.Α.

Η χρονική σειρά της συζήτησης ξεκινά με την ανάρτηση του Συναδέλφου(πατήστε εδώ),ακολουθεί η απάντηση από το γραφείο διασύνδεσης και την κυρία Ιωάννα Σκαλτσά(πατήστε εδώ),συνέχεια με την απάντηση του συναδέλφου, τώρα την αναρτήσαμε (πατήστε εδώ).

Ακολουθούν οι δύο απαντήσεις του Καθηγητή κ.Μπουράνη.

1.Συνάδελφε geo ponos,

η κυρία Σκαλτσά μου προώθησε το email σου και το διάβασα. Έτσι, σου μεταφέρω με τη σειρά μου τη δική μου εμπειρία πάνω στο θέμα. Δέκα χρόνια τώρα που συμμετέχω στις δραστηριότητες του γραφείου διασύνδεσης του γπα, εγώ βλέπω ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται να βρουν και να βγάλουν την είδηση στον αέρα. Και παραπέρα, με όσους γεωπόνους σε διοικητικές θέσεις έχω συνεργαστεί μέσα στο γπα (και έχω συνεργαστεί σχεδόν με όλους) περηφανεύομαι να πω ότι είναι πραγματικά πολύ πιό αποδοτικοί από διοικητικούς άλλων ειδικοτήτων. Και δεν το λέω για να βλογήσουμε τα γένια μας και έτσι για να κάνουμε κουβέντα στη κουβέντα. Είναι η πραγματικότητα.

Σ'αυτά τα χρόνια και συμμετέχοντας και στις συναντήσεις της οριζόντιας δράσης για τα γδ των πανεπιστημίων της χώρας, είχαμε την ευκαιρία να βλέπουμε και να ακούμε την πρόοδο των άλλων και να κάνουμε συγκρίσεις. Και από αυτές τις συγκρίσεις βγαίναμε με το συναίσθημα ότι δεν υστερούμε. Και όμως, οι συνάδελφοι γεωπόνοι του δικού μας γραφείου, που για μένα επάξια έχουν κερδίσει μέσα μου τον τίτλο του "στελέχους", όχι μόνο δεν επαναπαυτηκαν αλλά και διάφορες στιγμές έτυχε να βρεθώ σε debate για το πως θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι καλύτερα, ή για το τι μας ξέφυγε και γιατί. Ξέρεις πολλούς δημοσίους υπαλλήλους να το κάνουν αυτό? οέο?

Και μέσα σ'αυτό το κλίμα, να προσπαθούν για να στήσουν μία καλύτερη ιστοσελίδα, για να έχουν έναν επικαιροποιημένο πίνακα απέξω, για να έχουν ένα γδ που να σέβεται τον εαυτό του. Και με τι αποτέλεσμα? την ελάχιστη συμμετοχή και το ελάχιστο ενδιαφέρον. Και πολλές φορές έβγαινε ένα παράπονο. Τελικά αξίζει το θέμα? Βγήκαμε προς τα έξω, ενημερώσαμε κόσμο σε κάθε εκπαιδευτική σειρά, διαθέσαμε ώρες και ώρες καταλογοποιώντας δυσλειτουργίες και αντιμετωπίζοντας προβλήματα και πάντα έμπαινε αυτό το θέμα. Για ποιούς τα κάνουμε όλα αυτά?

Κάποια στιγμή ήρθε η απάντηση από κάποια φοιτήτρια που είπε "μπορεί να μην έχω έρθει ποτέ και νά μήν έχω κάνει χρήση μέχρι τώρα, αλλά θέλω να ξέρω ότι υπάρχει και ότι λειτουργεί σωστά γιατί μπορεί να το χρειαστώ αύριο μεθαύριο κάποια στιγμή". Όσο για τους απόφοιτους, έχουν σπαταληθεί ώρες επί ωρών σε τηλεφωνική επικοινωνία και emails άκαρπα, γιατί δεν ίσχυαν πλέον τα στοιχεία τους και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ειδοποιήσει για να τα επικαιροποιήσει. Και όμως υπάρχει μηχανισμός ανάδρασης και είναι ενεργός και θα απέδιδε τα αναμενόμενα, αν δεν μας είχαν γραμμένους φυσικά.

Εγώ θα περίμενα, αφού μας παρακολουθείς και κάνεις χρήση, να μας έπαιρνες ένα τηλέφωνο ή να μας έστελνες ένα mail και να μας έλεγες αυτά που θέλεις. Σε διαβεβαιώνω δεν θα πήγαινε χαμένο. Εκτός και αν το έχεις κάνει και δεν ανταποκριθήκαμε, οπότε σε παρακαλώ να μας το πεις για να ζητήσουμε ταπεινά συγνώμη. Και για να μη σε κουράζω περισσότερο, επειδή η καθημερινότητα είναι η γκρίνια, η μιζέρια και η αδιαφορία σε πολλαπλά επίπεδα, εμείς έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε έτσι όπως μπορούμε και θέλουμε, με μοναδική κινητήρια δύναμη το μεράκι μας.

Ευτυχώς που εσείς εκεί έξω που ενδιαφέρεστε έχετε βρει τρόπο να αλληλοενημερώνεστε, καλύπτοντας έτσι τα κενά μας. Οπότε σας εύχομαι καλή συνέχεια σε αυτό, για όσο αντέξει ο agroanergos ή η κάθε γεωπονική ιστοσελίδα να ενημερώνει και να προβάλει τα στραβά του κλάδου μας (τα οποία απότι φαίνεται είναι πάρα πολλά). Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι τα καλά του κλάδου μας δεν είναι εμφανή κάπου και όποιος διαβάζει τις γεωπονικές ιστοσελίδες, τελικά μένει με μία όχι και τόσο ευχάριστη γεύση...

Δημήτρης Μπουράνης

2.Συνάδελφε geo ponos,

η κυρία Σκαλτσά μου προώθησε και το δεύτερο email και ευχαριστούμε για τον χρόνο και τα θέματα, τα οποία θα αποτελέσουν και αντικείμενο συζήτησης. Αυτό που έχουμε να κάνουμε στη συνέχεια επί του θέματος είναι να ενημερώσουμε τον προϊστάμενο του ΓΔ που είναι ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων κ. Μόσχος Πολυσίου, να προχωρήσουμε σε συζήτηση επί των απόψεων, και φυσικά να δούμε τα περιθώρια αναβάθμισης αυτής της υπηρεσίας.

Αυτό το οποίο με προβλημάτισε περισσότερο στην απάντηση είναι ότι πολλοί έχουν τα ίδια παράπονα. Αν δεν είχε προηγηθεί η προηγούμενη κοινοποιηση σε μας, δεν θα είχαμε αντιληφθεί αυτή την (έντονη) δυσαρέσκεια.

Δημήτρης Μπουράνης

6 σχόλια:

Ανώνυμος 3 Ιουλίου 2009 στις 3:38 μ.μ.  

Επιτέλους προβληματισμοί σε δημόσιο διάλογο....μακριά από αυτό το οποίο πολύ σωστά ονομάστηκε κλουβί!!

Ανώνυμος 3 Ιουλίου 2009 στις 3:57 μ.μ.  

Κ. Καθηγητές απαντήσεις οφείλετε σε όλους μας όχι σε έναν...

Ανώνυμος 3 Ιουλίου 2009 στις 4:51 μ.μ.  

ΛΑΛΙΣΤΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΠΟΥΡΑΝΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΥΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΓΠΑ (ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΜΑΓΚΑΣ) ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ?ΕΔΩ ΣΕ ΘΕΛΩ!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..ΜΠΕΣ ΜΠΟΥΡΑΝΗ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΛΙΔΕΣ ΠΧ ΟΛΛΑΝΔΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ...Ή ΠΑΣ ΠΟΥ ΠΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΠΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ-ΣΥΝΕΔΡΕΙΑΚΑ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΟΥ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑ ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ..

Ανώνυμος 3 Ιουλίου 2009 στις 11:01 μ.μ.  

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΓΠΑ? ΤΟΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΜΠΟΥΡΑΝΗ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΕΤΣΙ? ΜΙΛΑ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΟΥΡΑΝΗ ΗΞΕΡΑ ΣΤΟ ΓΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΣΕΙ ΚΙ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ. ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ.

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2009 στις 1:42 π.μ.  

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ...ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΛΟΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ!! Κ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΔ! ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑ...ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ!!
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΝΩΘΕΙΤΕ....

IP 82.169.131.169 3 Οκτωβρίου 2009 στις 9:45 μ.μ.  

Ως φοιτητής πήγαινα τακτικά στο ΓΔ και ως απόφοιτος έχω περάσει 3-4 φορές από εκεί! Τα πρόσωπα που δουλεύουν στο ΓΔ είναι πραγματικά καταπληκτικά!!! Καμία σχέση με τους κλασσικούς δημόσιους υπάλληλους! Όσες φορές χρειάστηκα συμβουλή ή βοήθεια την είχα άμεσα και γρήγορα! Το παράπονό τους είναι ότι οι περισσότεροι φοιτητές τους αγνοούν. Και έχουν δίκαιο! Επειδή δεν πιστεύω ότι φέρθηκαν τόσο καλά μόνο σε μένα, όσοι έχετε αρνητική εικόνα για το γραφείο γιατί δεν πάτε μια βόλτα από εκεί;

Συνήθως αρνητική άποψη έχουν όσοι δε ξέρουν τι θέλουν στη ζωή τους και για όσα τους προτείνονται δεν έχουν ενέργεια να σπαταλήσουν. Αν κάποιος απευθυνθεί στο γραφείο με το γενικό ερώτημα "δε ξέρω τι θέλω, εσείς τι μου προτείνετε;" προφανώς και δεν θα ικανοποιηθεί! Αν έχετε συγκεκριμένο ερώτημα, όπως: "πότε, πώς και πού να κάνω erasmus/da vinci/πρακτική;" ή "υπάρχουν διαθέσιμες αγγελίες για απόφοιτους φυτικής παραγωγής;" ή "αποφοίτησα από τη ζωική παραγωγή, ο παππούς μου ήταν κτηνοτρόφος στην Εύβοια και σκέφτομαι να κάνω αυτό το επάγγελμα. Υπάρχουν χρηματοδοτήσεις; αν ναι, τι χρειάζεται για να τις πάρω;". Αυτά είναι πραγματικά προβλήματα συνάδελφοι και όχι τα "το ΓΠΑ πάει κατά διαόλου".

και όσον αφορά τη σύγκριση ΓΠΑ-Ολλανδία, από την IP μου θα δείτε ότι απαντάω από Ολλανδία. Εργάζομαι εδώ και πρέπει να πω ότι το πτυχίο μας είναι μακράν ανώτερο αυτών που δίνει η Ολλανδία (σε bachelor level) και το ΓΔ μας πάρα πολύ δυνατό για το επίπεδο της Ελλάδας! Το αντίστοιχο ολλανδικό είναι πιο δυνατό γιατί εδώ δεν υπάρχουν αριστερά ρεύματα να κρατάνε τις επιχειρήσεις μακριά από το ίδρυμα! Αντιθέτως, το πανεπιστήμιο ανθεί χάρη σε αυτές!

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP