Λιπαντικά από γενετικά μεταλλαγμένα φυτά

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται συνεχώς και την ίδια στιγμή τα αποθέματα μειώνονται σταθερά. Οι ειδικοί αναζητούν πυρετωδώς εναλλακτικές λύσεις στο πετρέλαιο και τα υποπροϊόντα του, όπως είναι οι λιπαντικές ουσίες.

Πριν από την ανακάλυψη του πετρελαίου όταν οι άνθρωποι αναζητούσαν λιπαντικές ουσίες στρέφονταν σε θηλαστικά, όπως οι φάλαινες ή στη χλωρίδα. Παρόμοια είναι και σήμερα η τακτική των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βόννης, οι οποίοι αναζητούν στα φυτά μια εναλλακτική λύση για την παραγωγή λιπαντικών.

Ο Πέτερ Ντέρμαν, διευθυντής στο Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας της Βόννης, εξηγεί: «Οι λιπαντικές ουσίες είναι απαραίτητες στην βιομηχανία. Όλοι οι σύγχρονοι κινητήρες στα οχήματα, αλλά και όλων των ειδών οι μηχανές χρειάζονται λιπαντικά, τα οποία παρασκευάζονται σήμερα από υποπροϊόντα πετρελαίου».

Φύση και γενετική δίνουν εναλλακτικές λύσεις

Τα συνεχώς μειούμενα αποθέματα πετρελαίου αναγκάζουν τους επιστήμονες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις και για λιπαντικές ουσίες. Και από ότι φαίνεται τις βρήκαν. Η απάντηση βρίσκεται στη φύση. Ο Πέτερ Ντέρμαν και οι συνάδελφοι του εντόπισαν ποσότητες χρήσιμων λιπαντικών ουσιών σε ορισμένα φυτά, τα οποία παράγουν την ουσία αυτή για να αντισταθούν στην ξηρασία: «Οι φυσικές λιπαντικές ουσίες είναι παρόμοιες με εκείνες που χρειάζεται η βιομηχανία, λέει ο Γερμανός ειδικός. Μια από τις ουσίες είναι γνωστή από τα καλλυντικά. Πρόκειται για την τζοτζόμπα. Τα γονίδια που συντίθενται παράγοντας την λιπαντική ουσία είναι γνωστά. Στόχος μας είναι λοιπόν να μεταλλάξουμε διάφορα φυτά κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παράγουν και αυτά φυσικές λιπαντικές ουσίες. Η μεταφορά των γονιδίων σε άλλα φυτά είναι μια από τις κεντρικές ιδέες του προγράμματός μας».

Μακροπρόθεσμα συμφέρουσα η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων φυτών

Οι Γερμανοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι μέχρι το 2012 θα έχει ξεκινήσει η καλλιέργεια των γενετικά μεταλλαγμένων φυτών. Το κόστος παραγωγής προβλέπεται -τουλάχιστον αρχικά- υψηλό. Οι ειδικοί ωστόσο απαντούν ότι όσο μειώνονται τα αποθέματα πετρελαίου, τόσο πιο συμφέρουσα θα γίνεται η παραγωγή λιπαντικών από μεταλλαγμένα φυτά.

πηγή:Deutsche Welle

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP