Ανακοινωση ΝΕ Ημαθίας & Πέλλας του ΚΚΕ για το Ροδάκινο

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Οι αρνητικές συνέπειες της Νέας ΚΑΠ και της ελεύθερης αγοράς και γα τα ΡΟΔΑΚΙΝΑ είναι πλέον ορατές.

Σημαντικό μέρος της περσινής σοδειάς για τα ΣΥΜΠΥΡΗΝΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ παραμένει απλήρωτο !!! στο ύψος των 4 εκατ. ευρώ από τους κονσερβοποιούς - παρά και τις απαράδεκτες τιμές παραγωγού στο επίπεδο μέχρι και 18-19 λεπτά /κιλό έπειτα από την κατάπτυστη «συμφωνία της Διεπαγγελματικής για τη διετία 2007 & 2008. Στα Επιτραπέζια Ροδάκινα , ο παραγωγός στο χέρι πήρε στις πιο όψιμες ποικιλίες, που είναι και ο κύριος όγκος παραγωγής τιμές … 1996 !!!.

Για τη φετινή σοδειά έχουμε:

Εκβιασμούς της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ ) πως μόνο το 50% της επόμενης παραγωγής θα μπορέσει ν’ απορροφήσει λόγω της απούλητης κομπόστας που έχουν στις αποθήκες. Στην ουσία στοχεύουν στην παραπέρα μείωση των τιμών των παραγωγών και στο ξεπέρασμα των δυσκολιών στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις.

Στο επιτραπέζιο ροδάκινο καλλιεργήθηκαν στο ξεκίνημα της σεζόν μεγάλες προσδοκίες για την αγορά της Ρωσίας ( Θα «έφευγαν καθημερινά τραίνα από τη Βέροια & αεροπλάνα από το Αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας» ! ). Ενώ όμως η επιλογή και νέων εργαστηρίων διαπίστευσης θα έλυνε δήθεν οριστικά το πρόβλημα, το κόστος αυτών των αναλύσεων φτάνει για κάθε φορτίο τις 2.500 – 3.000 ευρώ στις πρώιμες ποικιλίες και θα «φροντίσουν» οι μεγαλέμποροι-εξαγωγείς & οι Ομάδες Παραγωγών να το μετακυλήσουν στις τιμές παραγωγού.

Διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και των νομαρχών και δημάρχων πως όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Εδώ επικαλούνται και την πράσινη απόσυρση. Έχουν πείρα οι αγρότες της περιοχής μας που οδήγησαν επί χρόνια οι αποσύρσεις της τότε ΕΟΚ.

Τώρα ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα από τα ψέματά τους:

Οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και στο χώρο των οπωροκηπευτικών οδηγούν σε ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών ενώ τα κέρδη για τους εμποροβιομηχάνους καλά κρατούν. Όσο θα συνεχίζεται η ίδια πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θα έχουμε τα ίδιο αποτέλεσμα : οι τιμές των προϊόντων θα καθορίζονται σύμφωνα με τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, σύμφωνα με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, έτσι ώστε να συμβάλλουν και αυτές στο ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτών, στη συγκέντρωση της γης σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες.
· Οι προτάσεις για την «πράσινη απόσυρση» είναι ακόμα ένα δώρο για τους βιομήχανους της κονσέρβας για τη διατήρηση των κερδών τους

Οι αγρότες δεν παράγουν για να θάβουν τα προϊόντα τους.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ - Το ΚΚΕ σας καλεί να παλέψετε άμεσα για:
· Άμεση προώθηση της περσινής παραγωγής σε επισιτιστική βοήθεια(νοσοκομεία, σχολεία, στρατός, κατασκηνώσεις κλπ) και με ταυτόχρονη δέσμευση της κυβέρνησης και των Κονσερβοβιομηχάνων σε κατώτερες τιμές των προϊόντων, τέτοιων ώστε να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό.
· Μείωση του κόστους παραγωγής και κατασκευή βασικών έργων υποδομής
· Άμεσες & δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις
· Άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων.

Αγρότες – Αγρότισσες Πέλλας & Ημαθίας

Οι αγώνες σας θα είναι πιο αποτελεσματικοί:
αν είναι συντονισμένοι με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
αν αναδείχνουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους.
αν εντάσσονται στην πάλη για ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με στόχο τη λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία στα πλαίσια της οποίας μπορεί να εφαρμοστεί μια πραγματικά φιλοαγροτική πολιτική.

Ιούλης 2009 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ

Στάλθηκε από Γραφείο Τύπου ΚΚΕ Θεσσαλονίκης

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP