Ανακοίνωση ΠΑΣΥ για το συμπύρηνο ροδάκινο

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Αγρότες, Αγρότισσες,

Την οργή και την απόγνωση σας, για την φετινή συγκομιδή του συμπύρηνου, κάντε την πλημμύρα να πνίξετε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που ξεκληρίζουν και τους μικρομεσαίους ροδακινοπαραγωγούς.
Η ΠΑΣΥ πιστεύει ότι οι εξευτελιστικές τιμές του βιομηχανικού ροδάκινου και όλων των αγροτικών προϊόντων αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου την αντιαγροτικής πολιτικής, γιατί:
Τα μονοπώλια αγοράζουν πάμφθηνα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και πωλούν στους αγρότες πανάκριβα μέσα και εφόδια. Ταυτόχρονα συμπιέζουν μισθούς και ημερομίσθια στους εργαζόμενους , οδηγούν στο «λουκέτο» τους αυτοαπασχολούμενους.
Τα ίδια μονοπώλια με τη στήριξη της κυβέρνησης της Ν.Δ σήμερα, όπως και του ΠΑΣΟΚ πριν, διαμορφώνουν ελεύθερα τις τιμές των βιομηχανοποιημένων προϊόντων βγάζοντας αμύθητα κέρδη σε βάρος αγροτών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων.
Την κατάσταση επιδεινώνει και ο εκβιασμός της Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) πως θ’ απορροφήσει μόνο το 50% της φετινής παραγωγής των συμπύρηνων, αλλά και η λογική του συμβιβασμού και της υποτέλειας των ΠΑΣΕΓΕΣ – ΓΕΣΑΣΕ – ΣΥΔΑΣΕ
Αγρότες, Αγρότισσες,
Υπάρχει διέξοδος και βρίσκεται στην ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας που:
§ θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.
§ Θα σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
§ Θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι θα ενισχύονται πολύπλευρα από το κράτος, με την απαραίτητη εκτέλεση βασικών έργων υποδομής και με φτηνά εφόδια και μηχανήματα μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής.
Αυτή η διέξοδος, που είναι αναγκαία για το λαό μας και τους μικρομεσαίους αγρότες, είναι αντίθετη στα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, των πολυεθνικών και των μεγαλοαγροτών που υπηρετούν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον ΠΟΕ και την ΚΑΠ.
Απαιτείται ο κοινός αγώνας:
v με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια, στα διαλογητήρια και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που κλείνουν.
v με τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, που συνδέονται με την αγροτική οικονομία και μαραζώνουν.
v με τους εργαζόμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα, που αγοράζουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα, που από μας τα αγοράζουν πάμφθηνα.
Έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την πολιτική που μας ξεκληρίζει.
Μπορούμε να σταματήσουμε το μαρασμό της υπαίθρου
Διεκδικούμε:
§ Άμεση εξόφληση της παραγωγής ροδάκινων της περσινής χρονιάς 2008 από τους κονσερβοποιούς με ευθύνη και έλεγχο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Άμεση προώθηση της περσινής παραγωγής κομπόστας με επισιτιστική βοήθεια (Νοσοκομεία, Στρατός, Ιδρύματα, Σχολεία, Κατασκηνώσεις, κλπ ) με ταυτόχρονη δέσμευση της κυβέρνησης και των κονσερβοβιομηχάνων σε τέτοιες κατώτερες εγγυημένων τιμές των προϊόντων, ώστε να καλύπτουν το κόστος και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στον παραγωγό.
Τη μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, κλπ.
Την προστασία με κυβερνητικά μέτρα της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές συμφωνίες.
Τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.
Τον άμεσο διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις γυναίκες.

Π.Α.ΣΥ.-ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Στάλθηκε από ΠΑΣΥ

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP