Master το Γεωπονικό πτυχίο;;;
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009
΄Οπως γνωρίζετετα Πολυτεχνικά και Γεωπονικά Τμήματα της Χώρας επιδιώκουν από κοινού να επιτύχουν την αναγνώριση της ισοδυναμίας των χορηγούμενων τίτλων σπουδών με το Ευρωπαϊκό Master's degree. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) συνέταξε ειδική μελέτη με την οποία επιχειρεί να τεκμηριώσει την ισοδυναμία. Προ μηνών και το Γ.Π.Α. συνέταξε ανάλογη μελέτη με τη βοήθεια των κ.κ. Α.Κομινάκη, Γ.Λιακόπουλο, Δ.Μπριασούλη, Π.Παναγάκη, Ε.Τσακαλίδου και Δ.Τσιτσιγιάννη υπό την Προεδρία του κ. Κ. Παπαγεωργίου, με την οποία, επίσης, τεκμηριώνεται η ισοδυναμία του πτυχίου των αποφοίτων μας με το Ευρωπαϊκό Master's degree. Η μελέτη αυτή θα κοινοποιηθεί στα Τμήματα και την επόμενη εβομάδα θα υποβληθεί στο ΥΠΕΠΘ.
Πριν από λίγες ημέρες το ΕΜΠ δημοσιοποίησε ότι χορηγεί πιστοποιητικό ισοδυναμίας (εικόνα) το οποίο όμως προφανώς δεν έχει καμμία αναγνώριση. Εκλήθη όμως από το ΥΠΕΠΘ να συζητήσει το θέμα την 8 Ιουλίου 2009. Εν όψει αυτής της συνάντησης θα συναντηθούμε στη Χίο (εκπρόσωποι Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Τμημάτων) όπου θα συζητήσουμε τον τρόπο χειρισμού του θέματος και τη διαμόρφωση κοινής επιχειρηματολογίας και πρότασης προς το ΥΠΕΠΘ. Μετά τη συνάντηση του ΕΜΠ με το ΥΠΕΠΘ, που εκπροσωπεί τα Πολυτεχνικά Τμήματα, που έχει ήδη οριστεί για την 8η Ιουλίου, θα έχω ανάλογη συνάντηση με το ΥΠΕΠΘ για τα Γεωπονικά Τμήματα τα οποία θα εκπροσωπήσω.
Για τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών θα σας ενημερώσω προσεχώς.
Ο Πρύτανης
Καθ. Γεώργιος Ζέρβας
Η ενημέρωση από την ΕΓΜΕΣΕ (Ένωση γεωπόνων μελετητών Ελλάδος-Συμβούλων επιχειρήσεων)
15 σχόλια:
Πολύ σωστή κίνηση που πρέπει να μας βρει όλους σύμφωνους. Είναι μοναδικό φαινόμενο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. 5ετης σπουδές για την απόκτηση πρώτου πτυχίου. Για την τιμή των όπλων να αναλάβουμε όλοι μας αυτά που δικαιούμαστε συνάδελφοι. Την αναγνώριση του πτυχίου ως master. Αν αυτό θα έχει οποιοδήποτε άλλο αντίκρισμα είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο. Μισθολογικά θα έχει πάντως για όλους μας.
ΥΣ: Στο ΓΠΑ αναγράφεται η ισοτιμία του τιτλου σπουδών με τα Αγγλοσαξωνικά msc σε όλα τα πιστοποιητικά σπουδών. Απομένει η αναγνώριση από το ελληνικό κράτος.
εεεεεπ. Μόνο 300 ECTS είναι στο ΕΜΠ? Στο πτυχίο ΓΠΑ τα ECTS είναι σχεδόν 350.
Εγώ θέλω master και ακόμα κάτι ψιλά! Όχι και όλοι στο ίδιο τσουβάλι!
Εφόσον αναγνωρίζουν λοιπόν όλοι πλέον το Αγγλοσαξωνικό σύστημα (και αυτό είναι και το σωστό, διότι πράγματι είναι άχρηστα τα 5 έτη σπουδών), θα πρέπει να αναγνωριστεί και η συνθήκη της Μπολώνια και να εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο για την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όλων των Σχολών με διάρκεια σπουδών άνω των 2 ετών. Έτσι δεν είναι μάγκες?
Μήν είναι το τυρί στη φάκα ? Κάτι μου μυρίζει συνάδελφοι. Φοβάμαι ότι μας δίνουν το master, για να δώσουν στους απόφοιτους των ΤΕΙ άλλα. Μην ξεχνάμε ότι μόνο στις δικές μας σχολές-Γεωπονικά- και στις Πολυτεχνικές υπάρχει ....μπέρδεμα με τα ΤΕΙ.Δεν διανοήθηκε κανείς να θέσει θέμα στις Ιατρικές,για παράδειγμα.Θέλει προσοχή.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΕΓΜΕΣΕ - 6944/580.260 - e-mail agrocenter@gmail.com
Αλήθεια,ξέρει κανένας συνάδελφος ή κανένας των ΤΕΙ(ή ακόμα καλύτερα κανένας από τους καθηγητάδες των ΤΕΙ), να μας πει πόσες μονάδες ECTS ,έχουν τα ΤΕΙ ? . 'Ετσι για να κάνουμε και συγκρίσεις..... Όχι όλοι στο ίδιο τσουβάλι
που λέει και ο "ανώνυμος..."......
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ -ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΕΓΜΕΣΕ - 6944/580260- e-mail agrocenter@gmail.com
@ Αντωνόπουλος Μιχάλης
Για να αφαιρέσω τη λέξη "σχεδόν" από την πρώτη δημοσίευσή, για την ακρίβεια τα ECTS στο Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής ΓΠΑ, όπως ακριβώς είναι στο διαδίκτυο, τα μέτρησα 340-342!
Αναλυτικότερα: 280-282 από τα μαθήματα (τα 2 ΕCTS διαφορά είναι ανάλογα με μάθημα επιλογής),
36 ECTS η εξαμηνιαία πτυχιακή μελέτη (οκ, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η πτυχιακή χρονικά πάει παραπάνω, αλλά υπολόγισα μόνο αυτό που αναφέρεται στον οδηγό σπουδών)
και 24 ECTS η τετράμηνη πρακτική άσκηση (πραγματοποιείται μάλιστα σε καλοκαίρια και όχι στα πλαίσια ακαδημαϊκού έτους Οκτωβρίου-Ιουνίου). Άμα βάλουμε την πρακτική όπως την έχουν τα ΤΕΙ, το ΓΠΑ είναι 5,5 έτη!!!!
Σύνολον ECTS: 340-342!
Στα ΤΕΙ θαρρώ εκτός του ότι θα είναι λιγότερα τα ECTS (δεν ξέρω πόσα ακριβώς) είναι και η ποιότητα/επίπεδο του μαθήματος που έχει διαφορά... Αυτάαααα...
"Ανώνυμος-τσουβάλι"
ουπς, ένα μικρό λάθος: Τα ECTS ΓΠΑ είναι 342-344 στο σύνολο, γιατί στα μαθήματα είναι 282-284 (και όχι 280-282 που έγραψα πριν). sorry
"Ανώνυμος τσουβάλι"
Καλησπέρα...
Είμαι ένας "των ΤΕΙ" όπως λέτε και οι διδακτικές μονάδες της σχολής μου είναι 241. Πράγματι, πολύ πιο κάτω από τις αντίστοιχες του ΓΠΑ και του ΕΜΠ. Και καλά εγώ που είμαι τειτζής και έχει η σχολή μου χαμηλότερες δ.μ. από τις δικές σας...συν το οτι είμαι υποδεέστερος κλπ κλπ...
Εξηγήστε μου το εξής σας παρακαλώ, ή μάλλον εξηγήστε το σε απόφοιτους του Καποδιστριακού για παράδειγμα. Το Βιολογικό έχει γύρω στις 170 δ.μ. και κάπου τόσες έχει και το Χημικό. Ένας απόφοιτος από αυτά τα τμήματα, πόσα masters πρέπει να κάνει για να μπορέσει να να φτάσει τις 300 και 350 δ.μ. και να θεωρηθεί το ίδιο επιστήμονας με έναν του ΕΜΠ ή του ΓΠΑ;
Ευχαριστώ για το χρόνο σας...
Όπως είναι τώρα τει αει γεωπονικά έχουνε τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα αφού τα τει θεωρούνται πλέον ανώτατα εκ. ιδρύματα.
τουλάχιστον αν αναγνωρισθεί ως μαστερ το πτυχίου του γπα θα επανέλθουμε στην πρότερη λογική κατάσταση οτι τα περισσότερα χρόνια σπουδών οδηγούν και σε περισσότη κατάρτιση πράγμα το οποίο πρέπει να φαίνεται και στους τίτλους.
Δεν είναι το θέμα μας να μας αναγνωρίσουν μόνο σαν master το πτυχίο μας, γιατί έτσι ένας από ΤΕΙ με δύο μεταπτυχιακά πχ θα είναι ίσος με έναν ΠΕ Γεωπόνο με 5ετή φοίτηση και με ένα μεταπτυχιακό??? Την πατήσαμε τότε συνάδελφοι... Έχετε δει κάτι βαθμούς που πέφτουν σε μερικά ΤΕΙ?
Είναι μεγάλη η διαφορά στο επίπεδο γνώσεων όπως και να το κάνουμε, δεν είναι θέμα ECTS, δείτε μερικά μαθήματα από ΤΕΙ και από Πανεπιστήμιο να διαπιστώσετε το χάσμα...
Σιγα το χάσμα ρε μεγάλε..
το είδαμε και στην αγορά εργασίας!
Προς 2 Ιούλιος 2009 5:53 μμ
Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΧΑΣΜΑ.
Η ΑΓΟΡΑ ΧΕΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ECTS ΚΑΙ ΤΑ MASTER.
ΜΟΝΟ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΗΜΑ.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.
@8:54
Αποδείξτε το να τελειώνουμε...
Πριν από 10 περίπου χρόνια, είχα συζήτηση με γνωστό καθηγητή του Γ.Π.Α. σχετικά με το θέμα πενταετής φοίτηση = master. Τότε η κυβέρνηση το ΄΄πρόσφερε΄΄(ουσιαστικά το ζητούσε από τα αντίστοιχα ΑΕΙ). Τσίμπησα και εγώ τότε, όπως πολλοί τώρα. Στην εύλογη απορία μου γιατί δεν το δέχονται τα ενδιαφερόμενα ΑΕΙ, η απάντηση του καθηγητή ήταν τεκμηριωμένη σε πάρα πολλά επίπεδα, τόσο που σχεδόν πείστηκα οτι δεν είναι κάτι που θα λύσει προβλήματα. Συμβουλή: Μην τσιμπάτε τόσο εύκολα.
Προς 3 Ιούλιος 2009 8:07 πμ
Γράψε κατι παραπάνω γι'αυτο...!
Δημοσίευση σχολίου