Το master άναψε φωτιές στο Γ.Π.Α (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Περί «ισοδυναμίας των χορηγούμενων τίτλων σπουδών με το Ευρωπαϊκό Master's degree».

Δυστυχώς για το Ίδρυμά μας ο κ, Πρύτανης εξακολουθεί να προχειρολογεί σε κρίσιμα θέματα της λειτουργίας και της προοπτικής του, μη λαμβάνοντας υπόψη τον ΙΣΧΥΟΝΤΑ Εσωτερικό Κανονισμό του Γ.Π.Α. (δείτε με την ευκαιρία το συνημμένο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη που αναφέρεται στην ακυρότητα του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού που ο κ. Πρύτανης θέλησε να επιβάλει ετσιθελικά στο ΓΠΑ).

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώνει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι κρατάει στο συρτάρι του μήνες τώρα μια μελέτη που συνέταξε επιτροπή για το κρίσιμο αυτό θέμα, αλλά θα μας κάνει τη χάρη πριν την υποβάλλει στο ΥΠΕΠΘ να την κοινοποιήσει (!) στα Τμήματα(πατήστε
εδώ). Λες και πρόκειται για προσωπική του υπόθεση...

Με τον τρόπο αυτό απαξιώνει με τον πιο βάναυσο τρόπο όλα τα όργανα του ΓΠΑ. Τη Σύγκλητο, τα Τμήματα, τους Τομείς, τα Εργαστήρια, τα μέλη ΔΕΠ τους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και τους συλλογικούς φορείς. Το περίεργο είναι ότι δεν αντιδρά κανείς. Ούτε οι απερχόμενοι ούτε οι νεοεκλεγέντες Πρόεδροι. Ούτε καν οι Σύλλογοι.
Αλήθεια τι λέει ο Σύλλογος ΔΕΠ;

Η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος και ο ΙΣΧΥΩΝ Εσωτερικός Κανονισμός του Ιδρύματος για θεσμικά ζητήματα του ΓΠΑ:
α. Ζητείται από την αρμόδια επιτροπή ή άλλη διευρυμένη Επιτροπή που αποφασίζει η Σύγκλητος, να υποβάλλει εισήγηση.
β. Πριν την εισαγωγή στη Σύγκλητο για απόφαση διανέμεται στα τμήματα και τους φορείς για πιθανές τροποποιήσεις
γ. Η εισήγηση ψηφίζεται από την Σύγκλητο. Τότε και μόνο τότε αποτελεί νόμιμη και έγκυρη απόφαση-θέση του Ιδρύματος.

Όπως ακριβώς πράττει χρόνια τώρα στο θέμα αυτό το Ε.Μ.Π. με τις Συγκλητικές του Επιτροπές. Με την ευκαιρία δε να τονίσω ότι το ΕΜΠ εκπροσωπεί όλα τα Πολυτεχνικά Τμήματα μετά από συγκεκριμένη διαδικασία. Δηλαδή συγκαλεί κατά τακτά χρονικά διαστήματα τους Πρυτάνεις, τους Κοσμήτορες και τους Προέδρους των Πολυτεχνικών ΑΕΙ και Τμημάτων σε συσκέψεις που συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Τ.Ε.Ε. (στις ίδιες συνεδριάσεις προσκαλούνται το Γ.Π.Α. και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.). Εκεί συν διαμορφώνονται οι θέσεις και η τακτική που παρουσιάζει η Πρυτανεία του Ε.Μ.Π.

Μπορεί ο κ, Πρύτανης να παρουσιάσει μία ανάλογη πρωτοβουλία του τα τελευταία 4 χρόνια. Έχει ποτέ προσκαλέσει τους Προέδρους των Γεωπονικών Τμημάτων σε σύσκεψη για την ανταλλαγή απόψεων. Έχει προσκαλέσει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Προέδρων των Τμημάτων του Γ.Π.Α και των λοιπών εκπροσώπων του γεωπονικού χώρου και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Η απάντηση είναι, όχι.
Αντίθετα το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ήταν εκείνο που προσκάλεσε τον περασμένο Δεκέμβρη σε σύσκεψη πρυτάνεις, κοσμήτορες και προέδρους των γεωτεχνικών πανεπιστημίων και τμημάτων για ανταλλαγή απόψεων. Στη σύσκεψη αυτή αποκαλύφθηκε και ασυνεννοησία της Πρυτανείας, με τον Αντιπρύτανη Οικονομικών να αποκαλεί «πτώματα (!) και θρασείς τους γεωπονικούς φορείς και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που θέλουν την ισοδυναμία των πτυχίων των γεωπονικών τμημάτων με μάστερ».

Δε ξέρω αν και ποιες σκοπιμότητες κρύβει η ενέργεια αυτή του κ. Πρύτανη, μεσούντος το Ιουλίου να προσπαθεί να περάσει λάθρα αποφάσεις σε θέματα που κρατούσε στο χρονοντούλαπο δύο χρόνια. Φέτος άλλωστε δεν έχει ούτε το άλλοθι των καταλήψεων...
Το θέμα όμως είναι πολύ σοβαρό και αφορά τους 25.000 πτυχιούχους γεωπόνους, τους σημερινούς φοιτητές και αυριανούς πτυχιούχους.
Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να αντιμετωπιστεί με τόση βιασύνη και προχειρότητα καθώς η πρωτοβουλία του Ε.Μ.Π. δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού στην ουσία διαφοροποιείται από την μέχρι τώρα κοινή στάση όλων των πανταετούς και ενιαίου κύκλου σπουδών τμημάτων.
Ακόμη:
Υπάρχουν ή μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
Υπάρχουν απορίες και ερωτήματα (ιδιαίτερα στους επαγγελματικούς γεωπονικούς φορείς) σχετικά με την ισοτιμία του πρώτου πτυχίου με μάστερ και τις επιπτώσεις της στα λειτουργούντα ΠΜΣ στο Γ.Π.Α.
Υπάρχει ανησυχία ακόμη για τις πιθανές (ευνοϊκές ή όχι) επιδράσεις στον επαγγελματικό χώρο.

Για τους παραπάνω λόγους η μελέτη της επιτροπής θα πρέπει να διανεμηθεί ως πρόταση του Πρυτανικού Συμβουλίου (αφού όπως φαίνεται η Πρυτανεία την έχει αποδεχθεί) και να συζητηθεί στους φορείς της πανεπιστημιακής μας κοινότητας. Παράλληλα να σταλεί σε όλους τους γεωπονικούς φορείς ώστε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη των γεωπονικών τμημάτων και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου στο Γ.Π.Α.
Και τέλος να υποβληθεί στη Σύγκλητο του Γ.Π.Α. όσο το δυνατόν μια τεκμηριωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του θέματος.

Μανόλης Ν. Σταυρακάκης
Καθηγητής – Διευθυντής
Εργαστηρίου Αμπελολογίας

12 σχόλια:

ΗΛΙΑΣ 5 Ιουλίου 2009 στις 9:04 μ.μ.  

ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΤΟ MASTER ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ;
ΕΞΙΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ...ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ.
ΔΕΚΑΡΑ ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΝΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΥ....
ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ...

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2009 στις 1:13 π.μ.  

ΒΓΕΣ ΣΤΗ ΓΥΡΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ!ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΘΕΣ ΚΑΡΕΚΛΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ..(ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΣΤΕΡ)

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2009 στις 1:30 π.μ.  

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ... ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΙΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ...

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2009 στις 10:20 π.μ.  

Τελικά ξέρετε κάτι..οι πιο πολλοί είμαστε βαθειά νυχτωμένοι..είναι δυνατόν να μου λες "6 Ιούλιος 2009 1:30 πμ" οτι δεν μπορώ να βρω δουλειά επειδή πάνε να αναβαθμιστούν τα ΤΕΙ? είναι δυνατόν? αμάν με αυτό το κόλλημα με τα ΤΕΙ που καλλιεργούν ακόμα και οι φοιτητικές παρατάξεις για να δικαιολογούν την ύπαρξη τους. τόσα χρόνια δηλαδή που τα ΤΕΙ ακόμη δεν αναβαθμίστηκαν και ο κλάδος μας πήγε κατα διαόλου μας φταίνε τα ΤΕΙ? για συνέλθετε λίγο και αφήστε το πιπίλισμα της καραμέλας. μου θυμίζεται τον καρατζαφέρη και τον εχθρό της χώρας και ψάχνουμε και εμείς φαντάσματα για το χάλι μας.

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2009 στις 2:38 μ.μ.  

ΣYΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΓΝΩΜΗ...Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΟΤΙ ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. ΤΑ ΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ. ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΝ ΚΡΑΤΑΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ...ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΔΙΑΒΑΣΜΑ...ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ!! "6 Ιούλιος 2009 1:30 πμ"....ΓΠΑ ΜΕ MASTER & Phd...ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2009 στις 2:42 μ.μ.  

Κ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ...ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΔΕΙΝΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΕΧΕΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ..ΕΙΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ/ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΠ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΦΟΥΡΝΙΑ ΣΑΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΛΙΓΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!!
ΑΙΝΤΕΕΕΕΕΕΕ.....

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2009 στις 9:15 μ.μ.  

οι εχθροι ειναι 2

οι τει, που μας υπονομευουν

και οι μηχανικοι, που μας κλεβουν τις δουλειες.

ενας οποιοσδηποτε μηχανικος μπορει να φαει δουλεια απο 3-4 διαφορετικες ειδικοτητες γεωπονων. μερικες φορες τα πτυχια του πολυτεχνειου μοιαζουν με μπαλαντερ, με πασπαρτου. ταιριαζουν παντου. οπου υπαρχει ψωμι.

φυσικα, ο καθηγητης και το γραφειο διασυνδεσης του γπα τα λενε καλα και κανουν καλη δουλεια

αλλα αν κρινουμε εκ του αποτελεσματος, οι καθηγητες του ΕΜΠ μαζι με το δικο τους γραφειο διασυνδεσης και το ΤΕΕ κανουν ακομα καλυτερη δουλεια. βασικα δεν ξερεις απο που να τους πιασεις. τοσο αποτελεσματικοι ειναι.

τα τει αναβαθμιζονται, το εμπ μας καπελωνει και εμεις καμαρωνουμε για γραφειο διασυνδεσης

Ανώνυμος 7 Ιουλίου 2009 στις 4:14 μ.μ.  

Μιά απορία σε όλους εσάς που κλαψουρίζεται, ίσως και δύο.
Αν δεν αναβαθμιστούν τα ΤΕΙ, δεν μας πάρουν τη δουλειά οι άλλοι κλάδοι μηχανικοί κλπ.

1)Υπάρχει περίπτωση όλοι εσείς που κλαψουρίζετε να βγείτε στην αγορά εργασίας και να ιδιωτεύσετε ή θα περιμένετε σύμβαση και διορισμό με καλύτερα ποσοστά επιτυχίας?

2)Όταν περάσατε στη σχολή μπήκατε για να βολευτείτε κάπου ή να αποκτείσετε γνώση-εφόδια που θα κάνατε χρήση αργότερα.

Λόγω του ότι οι περισσότεροι από εσάς που κλαψουρίζετε μπήκατε για να βολευτείτε και θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας, διεκδικήστε και παλέψτε για το κλείσιμο των Γωπονικών σχολών ίσως έτσι μείνουμε λίγοι και κάτι καταφέρουμε.

Ανώνυμος 7 Ιουλίου 2009 στις 4:49 μ.μ.  

6 Ιούλιος 2009 9:15 μμ

Δεν μας φταίει το γραφείο διασύνδεσης του Πολυτεχνείου. Απλά αυτοί έχουν το ΤΕΕ κι εμείς το ΓΕΩΤΕΕ, αυτοί ασχολούνται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, συμμετέχουν σε συνελεύσεις κτλ ενώ εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.

Κατηγορούμε όλους τους άλλους ότι μας κλέβουν τις δουλειές και δεν κατηγορούμε το βασικό ένοχο - εμάς! Εμάς που αφήνουμε να συμβούν όλα αυτά και καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια...
Μαρίνα

Ανώνυμος 8 Ιουλίου 2009 στις 12:07 μ.μ.  

Συνάδελφε 7 Ιούλιος 2009 4:14 μμ άκουσε:
1. Μεγάλωσα μέσα στα χωράφια
2. Το ΓΠΑ ήταν πρώτη επιλογή μου.
3. Έχω Master και Phd και για πολλά χρόνια δουλεύω ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Τα υπόλοιπα για τα οποία κατειγορείς πρόσωπα που δεν γνωρίζεις ΄πιθανά ισχύουν για τον εαυτό σου!!

Ανώνυμος 8 Ιουλίου 2009 στις 12:12 μ.μ.  

Μεγάλε 7 Ιούλιος 2009 4:14 μμ δίκιο έχεις μόνο στο περί κλεισίματος...αλλά όχι μόνο Πανεπιστημιακών Τμημάτων Γωεπονικών αλλά και άλλων! Σε αυτό συμφωνώ. Σε αυτό που δεν συμφωνώ είναι το ότι κατηγορείς συναδέλφους τους οποίους δεν γνωρίζεις σε τι οφείλεται το ενδιαφέρον τους και αυτά που εκφράζουν.

Ανώνυμος 8 Ιουλίου 2009 στις 12:14 μ.μ.  

ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΜΑΡΙΝΑ!!

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP