Ομιλία Άρη Σπηλιωτόπουλου στην σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ στην Καβάλα

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Η παρουσία μου, για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων ως Υπουργού Παιδείας, στην εξάμηνη θεσμική Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ, αποτελεί για μένα σημαντικό γεγονός και μια ξεχωριστή ευκαιρία γόνιμης ανταλλαγής απόψεων και υπεύθυνης αλληλοενημέρωσης για τα προβλήματα και την πορεία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Είναι γνωστό ότι όλο αυτό το διάστημα η μεταξύ μας επαφή και συνεργασία ήταν συνεχής και παραγωγική. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, έναν σύντομο απολογισμό:

Στόχος της κυβέρνησης υπήρξε εξαρχής η ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ, η αποφασιστική άνοδος της ποιότητας του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου τους, και η συνεπαγόμενη κατοχύρωση του ρόλου τους ως Ανώτατης Εκπαίδευσης Εφαρμοσμένων Επιστημών. Προς την κατεύθυνση αυτή, εργαστήκαμε επίμονα και συστηματικά. Και με τη δική σας ουσιαστική συμβολή, είμαστε σήμερα σε θέση να ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου εντός των προσεχών θερινών τμημάτων ώστε να επιτύχουμε:

την περαιτέρω ενδυνάμωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ,

την εναρμόνιση του νομοθετικού τους πλαισίου με τα ισχύοντα για τα Πανεπιστήμια, με στόχο την περαιτέρω καταξίωσή τους

την ουσιαστική ολοκλήρωση της ανωτατοποίησης τους

την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους προβλημάτων.

Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους μέσα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον, παρέχοντας στους σπουδαστές τους σπουδές υψηλής ποιότητας με κύρος και αξιοπιστία.

Πιο συγκεκριμένα, με το εν λόγω σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ:

Εισάγεται ο θεσμός των Ερευνητικών Εργαστηρίων στα Τ.Ε.Ι.,

Οι θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Τ.Ε.Ι. θεωρούνται πλέον ενιαίες, όπως συμβαίνει και για τις θέσεις των μελών Δ.Ε.Π..

Εξισώνεται ο χρόνος σπουδών με τον χρόνο σπουδών στα Πανεπιστήμια. Πλέον το εξάμηνο διαρκεί 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.

Ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των Τ.Ε.Ι., παρέχοντας τη δυνατότητα στους Προέδρους των Ιδρυμάτων να ασκούν έλεγχο νομιμότητας στους διορισμούς και τις εξελίξεις του εκπαιδευτικού προσωπικού όπως ακριβώς συμβαίνει και στα Πανεπιστήμια.

Προβλέπεται η συνεργασία Τμημάτων Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστημίων σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, εφόσον συναφθεί προγραμματική σύμβαση, σε εθελοντική βάση. Το τελευταίο το τονίζω γιατί η συνεργασία είναι θέμα που έγκειται αποκλειστικά στην επιλογή των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Διαβάστε όλη την ομιλία ΕΔΩ.

11 σχόλια:

Ανώνυμος 4 Ιουλίου 2009 στις 6:04 μ.μ.  

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ.
ΕΜΕΙΣ ΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝ Ο ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΜΟ.
ΧΑ ΧΑ ΧΑ

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2009 στις 12:43 π.μ.  

6:04 μμ

Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ...

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2009 στις 10:54 π.μ.  

ΤΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΡΕ? ΜΑ ΤΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.....ΠΑΝΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΑ ΤΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΩΝ ΑΕΙ...ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΕΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ...

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2009 στις 10:57 π.μ.  

ΡΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΤΕΝΤΑΣ ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙ....ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ....ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ....

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2009 στις 3:55 μ.μ.  

Μεχρι ο μανωλιος να αλλαξει ρουχα.. ζητω που καηκαμε!!

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2009 στις 7:22 μ.μ.  

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.
ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΖΑΝΙ, ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΔΙΕΞΟΔΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ Ο ΠΟΙΟ ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΤΟΣΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 5% ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2009 στις 8:34 μ.μ.  

Μάγκες το θέμα με τα ΤΕΙ έληξε, ανήκουν πλέον κανονικά στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και σύντομα θα έχουν πλήρη εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων με τα ΑΕΙ, αφήνοντας μια διαφορά μόνο στον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των σπουδών.όσον αφορά την αγορά εργασίας δεν θα υπάρχει καμια διαφορά. το θέμα είναι οτι ο καθένας μας πρέπει να τραβήξει κουπί μόνος τους για μια επαγγελματική καταξίωση καθώς οι τύποι πλέον έχουν ισοπεδωθεί.
συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο "5 Ιούλιος 2009 7:22 μμ".
Υ.Γ. αφήστε τις ξεπερασμένες και γηρασμένες πια αντιπαραθέσεις με τους αποφοίτους των ΤΕΙ και απλώς κάντε καλά τη δουλειά σας.

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2009 στις 9:13 μ.μ.  

5 Ιούλιος 2009 7:22 μμ
μονο 5% ειναι αυτοι που εχουν βυσμα?

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2009 στις 11:22 μ.μ.  

τει ισον πολεμος

θα τους δειξουμε εμεις τι σημαινει γπα, απθ

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2009 στις 1:36 π.μ.  

ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ....ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΣΕ ΑΠΑΞΙΩΣΗ... ΑΓΩΝΑΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΜΑΣ...ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.....

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2009 στις 4:20 μ.μ.  

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΟΙ ΦΟΥΛΕΣ/ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ???

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP