Νέα παρέμβαση Μ.Στρατάκη για την αντιμετώπιση της προσβολής των φοινικοειδών από το έντομο Rhynchophorus Ferrugineus (κόκκινο σκαθάρι)

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ευθύνες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της προσβολής των φοινικοειδών από το έντομο Rhynchophorus Ferrugineus.

Σύμφωνα με την Απάντηση του Υπουργείου στην 17744/14-4-09 Ερώτησή μου, «το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τα αρμόδια Εργαστήρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου, απέστειλε στις αρμόδιες αρχές το υπ’αριθμ. 121636/8-8-2007 και κατόπιν το υπ’αριθμ. 128434/28-4-2009 έγγραφο σχετικά με ‘Τεχνικές λεπτομέρειες λήψης έκτακτων μέτρων για την πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσης του Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) και κατάργηση του με αριθμ. 121636/8-8-2007 εγγράφου μας’, στο οποίο αναγράφονται αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων».
Όμως η εγκύκλιος αυτή (128434/28-4-2009) που καταργεί την προηγούμενη (121636/8-8-2007), «ως δια μαγείας» εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάθεση της Ερώτησή μου στις 14-4-2009, γεγονός που δημιουργεί υποψίες σχετικά με την εφαρμογή της Απόφασης 2007/365/ΕΚ.
Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, επιτρέπεται η χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τους φοίνικες, που σημαίνει ότι για 2 χρόνια, από το 2007, δεν υπήρχε φυτοπροστασία, καθώς δεν είχε εκδοθεί καμία οδηγία χρήσης φυτοπροστατευτικών.
Αλλά ακόμα και σ’αυτή την εγκύκλιο, δεν διευκρινίζεται ποιά φυτοπροστατευτικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση σχετικά με τα ποιά είναι εγκεκριμένα και σε ποιά επιτρέπεται η χρήση τους στους φοίνικες.
Επειδή, όλο αυτό το διάστημα η πολιτεία αδρανούσε όσον αφορά την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού στα φοινικοειδή, με αποτέλεσμα να έχουν μολυνθεί εκατοντάδες φοίνικες σε όλη χώρα, κυρίως σε περιοχές των νομών Ηλείας και Ηρακλείου.
Επειδή, όπως έχω επισημάνει με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, η μη εφαρμογή της Απόφασης 365/2007/ΕΚ θα έχει ως αποτέλεσμα την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.
Επειδή, οι ιδιοκτήτες των φοινίκων διαμαρτύρονται έντονα για τη μη εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων από την πολιτεία, με αποτέλεσμα τεράστιες πολιστικές, οικονομικές και άλλες τουριστικές ζημιές για τις περιοχές που εμφανίζεται το έντομο.
Επειδή, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως προκύπτει και από καταγγελίες που έχουν γίνει στο Συνήγορο του Πολίτη και την Ε.Ε., η πολιτεία, μέσω των αρμόδιων οργάνων της ζητά από τους ίδιους τους πολίτες να προβούν στα μέτρα εκείνα αντιμετώπισης του εντόμου (καταστροφή των φοινικοειδών, απομάκρυνσή τους κλπ) με ιδία έξοδα, την ώρα που στην εγκύκλιο 128434/28-4-09 προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων εαν για οποιοδήποτε λόγο δεν γίνει η προβλεπόμενη κοπή-καταστροφή των ευπαθών φυτών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
1) Πότε θα διευκρινιστούν πλήρως τα φυτοπροστατευτικά μέσα που θα εφαρμόζονται στους ψεκασμούς των φοινικοειδών, σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο.
2) Πώς θα διασφαλίσει τη σωστή εφαρμογή της απόφασης 2007/365/ΕΚ, χρηματοδοτώντας τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ώστε να μπορούν να προβούν στα ενδεδειγμένα μέτρα αντιμετώπισης του Rhynchophorus Ferrugineus που προσβάλλει τα φοινικοειδή και για να μην παρεπεμφθεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,
2) Αν προτίθεται να προβεί σε έλεγχο όλων των σχετικών καταγγελιών που έχουν γίνει τόσο στο Συνήγορο του Πολίτη όσο και στις υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου, επιτέλους, να δωθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της προσβολής των φοινικοειδών που όσο περνά ο καιρός αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα την καταστροφή των φοινίκων.

15-7-2009
Ο Ερωτώνβουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

9 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2009 στις 2:11 π.μ.  

ΑΣΧΕΤΟ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΑΓΡΟΑΝΕΡΓΕ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ?

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2009 στις 1:37 π.μ.  

αν αυριο το πρωι καταργηθουν ελγα-οπεκεπε, θα παθουμε ολοι καταθληψη

δεν θαχουμε με τι να ασχοληθουμε, τι να συζητησουμε, για ποιον να διαμαρτηρηθουμε.

σιγουρα οχι για τις πολυεθνικες Γ.Φ., τις εταιριες σπορων, τα ιδιωτικα θερμοκηπια

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2009 στις 10:05 π.μ.  

ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ...

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2009 στις 10:22 π.μ.  

20 Ιούλιος 2009 1:37 πμ

Και αν αυριο απαγορευτει η δόμηση στην Ελλάδα, θα πάθουν παράκρουση οι μηχανικοί!
Είναι επιχειρήματα τώρα αυτα;

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2009 στις 10:56 π.μ.  

ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ: ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΜΕ ΒΙΣΜΑ, ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΠΑΙΖΟΥΝ?
ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΕ 5-6 ΜΉΝΕΣ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ Ή ΕΙΣΑΙ ΕΚΤΟΣ???

ΕΠΙΣΗΣ ΑΓΡΟΑΝΕΡΓΕ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ???? ΦΗΜΕΣ Ή ΓΕΓΟΝΟΣ???

Ανώνυμος 21 Ιουλίου 2009 στις 11:37 μ.μ.  

προς 20 Ιούλιος 2009 10:56 πμ

να εισαι σιγουρος, οτι αυτοι που δουλευουν με συμβαση 12μηνο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα δηλωσουν ανεργοι, και με πολυ μεγαλη ευκολια και πολυ ελαφρια "πηδηματακια" θα πανε ΕΛΓΑ οταν θα τους φωναξουν.ξυπνηστε ρε!!!!!!!!! ετσι οπως τα εχουν κανει υπαρχει δουλεια μονο για λιγους, για τα λαμογια. περιμενετε να δουλευεται οκταμηνο καθε δυο χρονια, για να σας ριχνουν σταχτη στα ματια για αξιοκρατια, και να διοριζονται οι γλειφτες που τους περνουν με "μπλοκακι" και χωρις ΑΣΕΠ εννοειται σε καθε υπηρεσια.Δυστηχως δεν αντιδραμε οπως πρεπει.... για συμβασιουχο συνταξιουχο, εχεται ακουσει ποτε......? .....καψτε τα ολα οσο ειναι καιρος, να μην μεινει τιποτα,μηπως και φυτρωσει μία καινουργια ελπιδα για αλλους μας.μονο ενωμενοι και αδελφωμενοι μπορουμε να πετυχουμε και να μαθει ο κοσμος τα δικαια αιτηματα μας.

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2009 στις 8:33 μ.μ.  

@ 11:37 μμ

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΩΛΥΜΑ.ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ.

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2009 στις 10:43 π.μ.  

Μπορείς να καταγγείλεις κάποιον ο οποίος ήταν άνεργος όταν βγήκε η προκήρυξη ΕΛΓΑ και βρίσκεται στη λίστα με ανεργία και στη συνέχεια δούλεψε ΟΠΕΚΕΠΕ χάνοντας την ιδιότητα του ανέργου μέχρι την πρόσληψή του από τον ΕΛΓΑ?

Δεν έχει να κάνει με το κώλυμα 8μήνου αλλά με το γεγονός ότι χάνει μία ιδιότητα την οπόια είχε κατά την υποβολλή της αίτησης.

Δηλαδή αν εγώ πχ δεν έχω κώλυμα με το άρθρο 8 του υπαλληλικού κώδικα αλλά μέχρι την πρόσληψή μου κάνω μια πλαστογραφία, μια υπεξαίρεση, ένα εκβιασμό και εκκρεμεί μια δίκη, θα μπορεί πάλι να με προσλάβει?

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2009 στις 1:06 μ.μ.  

προς 22 Ιούλιος 2009 8:33 μμ


....νομιζεις... γραφονται και στον ΟΑΕΔ για τα μορια της ανεργιας. Αμ τι νομιζες ετσι ευκολα θα σε αφηνανε εσενα να κανεις την συμβαση σου. ή ολα ή τιποτα....

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP