Ωρολογιακή βόβμα το έλλειμμα του ΕΛΓΑ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Σε ευθεία αμφισβήτηση της δυνατότητας του ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του καθώς πλέον (στοιχεία 2008) το έλλειμμά του ανέρχεται στο ύψος των 3,8 δισ. ευρώ (περίπου 1,3 τρισ. δρχ.) προχώρησαν χθες στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Βουλευτές από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και χαρακτήρισαν «ωρολογιακή βόμβα» το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα του ΕΛΓΑ, ο οποίος αναλαμβάνει ολοένα περισσότερες υποχρεώσεις, για την κάλυψη των οποίων όμως φορτώνεται με δάνεια και δεν επιδοτείται από τον προϋπολογισμό. Μάλιστα ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Μωραΐτης προέβλεψε ότι το 2009 το έλλειμμα του ΕΛΓΑ (μαζί με το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ) θα ξεπεράσει τα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Αργύρης κατήγγειλε ότι «δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό κονδύλι για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων» του οργανισμού.

Το έργο του κ. Ν. Κατσαρού εξήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, λέγοντας ότι ο ΕΛΓΑ «μετετράπη σε οργανισμό κοινής ωφελείας», ενώ και ο πρώην υπουργός κ. Αλ. Κοντός διευκρίνισε ότι χρηματοδοτείται κανονικά ο οργανισμός αφού τα δάνεια συνάπτονται με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου («ο ΕΛΓΑ από διώκτης των αγροτών μέχρι το 2004 έγινε ουσιαστικός υποστηρικτής τους χάρις στον κ. Νίκο Κατσαρό», σχολίασε).

Παρεμβάσεις για το πακέτο έκαναν άλλοι δύο Λαρισαίοι βουλευτές. Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, άσκησε εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου λέγοντας ότι «έπρεπε να δοθεί το «πακέτο» χωρίς να αναγκασθούν οι αγρότες να βγουν στους δρόμους», ενώ συντάχθηκε με το βασικό αίτημα των κτηνοτρόφων λέγοντας: «ο κ. Χατζηγάκης είχε όντως μιλήσει δημοσίως στις 22 Ιανουαρίου για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 100 εκατ. ευρώ. Πού πήγαν τα λεφτά αυτά; Μήπως λεηλατήθηκαν από τους αγρότες της Πελοποννήσου και της Κρήτης;», διερωτήθη

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης η δυναμική εμφάνιση του πρώην υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης κ. Αλέκου Κοντού, σχεδόν τρεις μήνες αφ’ ότου άφησε τον υπουργικό θώκο της οδού Αχαρνών. Αφού υπερασπίστηκε συνολικά την πολιτική του παρενέβη για τη βιοαιθανόλη εμμένοντας στην άποψή του να κατασκευάσει δύο μικρές μονάδες σε Λάρισα και Ξάνθη με ίδια κεφάλαια η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, να λειτουργήσουν για να απορροφήσουν την παραγωγή τεύτλων και καλαμποκιού και στη συνέχεια να αναζητηθεί ιδιώτης επενδυτής ή συνεργάτης. Ο κ. Αλ. Κοντός αποκάλυψε μάλιστα ότι συζήτησε το θέμα με τον κ. Σωτ. Χατζηγάκη, ο οποίος και είναι σύμφωνος (το επιβεβαίωσε και ο υπουργός παραπέμποντας όμως τις σχετικές ανακοινώσεις για όταν θα είναι έτοιμος).

Όλο το ρεπορτάζ στην elefteria.gr

8 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Απριλίου 2009 στις 10:05 μ.μ.  

Ο ελγα χρηματοδοτει ανεπαγγελτους αγροτες και ανεργους γεωπονους

τι ειναι ομως τελικα, φιλανθρωπικο ιδρυμα ή ασφαλιστικη εταιρια?

Ανώνυμος 3 Απριλίου 2009 στις 12:38 π.μ.  

Τα έχουμε ξαναπεί. Ο ΕΛΓΑ είναι κοινωφελούς χαρακτήρα Οργανισμός του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με τα τιμολόγια πώλησης προϊόντων. Τι εννοείς ειρωνικά "φιλανθρωπικό ίδρυμα"; Όπως η Πολιτεία δαπανά τεράστια ποσά για την Υγεία (Νοσοκομεία, αγροτ. γιατροί), την άμυνα (Εξοπλισμοί, μισθοί στρατιωτικών) την Δημόσια Τάξη (αστυνομία, Λιμενικό) την προστασία από έκτακτους κινδύνους (Πολιτική Προστασία) έτσι μέσω του ΕΛΓΑ το κράτος προστατεύει προληπτικά τους αγρότες -και όχι μόνο- με μετεωρολογική υπηρεσία του ΕΛΓΑ, ενεργητική και παθητική προστασία από δυσμενή καιρικά φαινόμενα: ραντάρ εδάφους του ΕΛΓΑ -που συντηρούνται από την πολεμική αεροπορία, αεροπλάνα του ΕΛΓΑ που τροποποιούν τον καιρό -αντιχαλαζικός βομβαρδισμός καταιγιδοφόρων νεφών, επιχορήγηση από τον ΕΛΓΑ ανμομεικτών πετρελαίου ή ηλεκτρικών, κατά του παγετού )π.χ. στα εσπεριδοειδή, πιλοτικό σύστημα τεχνητής βροχής, όλη η Έλλάδα επιχορηγείται από τον ΕΛΓΑ πλέον στα αμπέλια κ.λπ. με αντιχαλαζικά δίκτυα (οι παραγωγοί βρήκαν την λύτρωσή τους), συστήματα GPS, δίκτυο ανταποκριτών σε κάθε Δ.διαμέρισμα, αποζημιώσεις για την απώλεια παραγωγής - και φυτικού ή και ζωϊκού κεφαλαίου από ΠΣΕΑ - μόνο στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου δόθηκαν 1,5 δισ., προστασία της αρκούδας και του λύκου με αποζημίωση των ζημιών στα ζώα και φυτά (ακόμα και από αγριογούρουνα σε περιοχές συνθηκών Ραμσάρ) , και άλλα πολλά. Ο ΕΛΓΑ λοιπόν ανέλαβε και το έργο Καταγραφής ζημιών ΠΣΕΑ (λόγω αδυναμίας του Κρατικού μηχανισμού να το εκτελέσει), και καταβολής Κρατικών Ενισχύσεων ΠΣΕΑ και από το 2000- 2001 με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. δίνει στους πληγέντες τεράστια ποσά. Όλα αυτά είναι έξοδα του Κράτους και ο ίδιος ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης πρόσφατα το τόνισε και συνεπώς μην ανησυχείτε αγαπητοί συνάδελφοι, που αποκαλείτε τους αγρότες ανεπάγγελτους. Και βέβαια ευτυχώς που ο ΕΛΓΑ δεν είναι κερδοσκοπική Ασφαλιστική Εταιρεία. Σε άλλα κράτη επιδοτείται από την Πολιτεία το ασφάλιστρο των αγροτών που ασφαλίζονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όταν το Κράτος δίνει 38 δις στις τράπεζες για την οικονομική κρίση, πολλά δις για κοινωνικό τουρισμό επιχοτηγώντας έμμεσα τους ξενοδόχους, πολλά δις για απόσυρση αυτοκινήτων ή μείωση τελών ταξινόμησης ΙΧ επιχορηγώντας έμμεσα μεγαλοεισαγωγείς ή αυτοκινητοβιομηχανίες εξωτερικού, όταν δίνει πολλά δις για στέγες Καλατράβα, Ολυμπιακά έργα, μετρό, αεροδρόμια, Εγνατία οδό, εξοπλισμούς, αυτοκίνητα βουλευτών και υπουργών, όταν δίνει αποζημιώσεις ακόμα και στους ανασφάλιστους καταστηματάρχες της Αθήνας που πρόσφατα καταστράφηκαν από επιθέσεις, μας πειράζει που αποζημιώνονται οι αγρότες; ή που βρίσκουν εργασία οι άνεργοι γεωπόνοι και κτηνίατροι; Όχι βέβαια. Όλοι μαζί λοιπόν να απαιτήσουμε να επιχορηγηθεί ο ΕΛΓΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, γιατί τα χρέη δεν είναι του ΕΛΓΑ αλλά υποχρεώσεις του Κράτους.

ΗΛΙΑΣ 3 Απριλίου 2009 στις 2:31 π.μ.  

Προς τον 12.38
Δεν φανταζομαι να εννοεις αυτα που γραφεις και για ποιο λογο τα γραφεις δεν ξερω αφου δεν γνωριζω την ιδιοτητα σου.Απλα εχω να πω τα εξης:
Ειναι ηλιθιο να συγκρινουμε τα ποσα που δαπανα η πολιτεια για υγεια, αμυνα και ολα τα αλλα που αναφερεις με την ξευτιλα που λεγεται ΕΛΓΑ.
ο ΕΛΓΑ εινα ασφαλιστικος οργανισμος και πρεπει να εχει κερδη για να μπορει να πληρωνει και οχι να φορολογει ασχετους για την πληρωμη αποζημιωσεων οι οποιες σε μεγαλο μερος δινονται για να βουλωσει τα στοματα και τις τσεπες των παραγωγων για να ψηφιζουν το εκαστοτε κυβερνων κομμα. Το οτι σπαλιεται δημοσιο χρημα αλλου δεν νομιμοποιει την σπαταλη και στον ΕΛΓΑ. Υπαρχουν τροποι να συνδεθει ο ασφαλιστικος κινδυνος με τα σωστα για την καθε περιπτωση ασφαλιστρα . Μονο στην Ελλαδα και στην Κυπρο υπαρχει ΕΛΓΑ με την μορφη αυτη.
Συμφωνω απολυτα με τις θεσεις του 10.05(πλην ισως με τα περι ανεπαγγελτων και ανεργων) και συμπληρωνω οτι με τις τσεπες των φορολογουμενων δεν υπαρχουν κοινωφελους χαρακτηρα οιργανισμοι του δημοσιου -πλην ελαχιστων που δεν ειναι επι του παροντος να τους αναλυσω-.
Τελειωνοντας λεω:
Ο ΕΛΓΑ πρεπει η να κλεισει η να εξυγειανθει(οπως και πολλοι αλλοι παρομοιας σπαταλης οργανισμοι).
Ολα τα αλλα ειναι λογια πολιτικαντηδων η ασχετων...

Ανώνυμος 3 Απριλίου 2009 στις 2:38 π.μ.  

Κλειστε τε το μπουρδελο να ησυχασουμε μηπως και ανοιξουμε τα ματια μας για κατι αλλο.ΕΛΓΑ, ΕΛΓΑ ΤΥΦΛΩΘΗΚΑΜΕ!

Ανώνυμος 3 Απριλίου 2009 στις 3:47 π.μ.  

τιποτα απο αυτα αναφερεις δεν κανει ο ελγα.

προβλεπω οτι καποια στιγμη η αγροτικη τραπεζα θα κοψει τα δανεια στον ελγα και αυτο θα σημανει αμεση ιδιωτικοποιηση. για εσας τους μονιμους (δηλ τους αοριστου) προβλεπω εθελουσια -πλην ομως ηρωικη- εξοδο με προωρη συνταξιοδοτηση οσοι ειστε πανω απο 20 χρονια στον οργανισμο.

Ανώνυμος 3 Απριλίου 2009 στις 12:01 μ.μ.  

sumfwnw me to sunadelfo elga elga tuflwthikame

Ανώνυμος 4 Απριλίου 2009 στις 12:08 π.μ.  

Από Ανώνυμο 3-Απριλ. 12:38 π.μ. Τίποτα από αυτά που αναφέρω δεν κάνει ο ΕΛΓΑ; εμ... αν κάθεσαι στο σπιτάκι σου που να τα δεις. Οι πολλές συμβάσεις και κάθε φορά σε άλλη Ελληνική περιφέρεια - και σε άλλη Υπηρεσία ίσως κάνουν τη διαφορά μας, μάλλον. Από Άρτα και Ηγουμενίτσα, από Δράμα και Καβάλα μέχρι Κατερίνη και Πέλλα από Χαλκιδική μέχρι Τύρναβο θα δεις τους γενναίους αεροπόρους του ΕΛΓΑ να εφορμούν μέσα στα καταιγιδοφόρα σύννεφα βομβαρδίζοντάς τα με Ιωδιούχο Υδράργυρο μειώνοντας τις χαλαζοπτώσεις, θα δεις τα αμπέλια σκεπασμένα με αντιχαλαζικά δίχτυα που επιχορήγησε ο ΕΛΓΑ, θα δεις τους περιφρονημένους συμβασιούχους γεωτεχνικούς να κάνουν εκτιμήσεις κάτω από καυτό ήλιο 40 βαθμών Κελσίου ή με χιόνια και βροχές και θα ακούσεις τη βοή των τηλεχειριζόμρνων ανεμομεικτών που αποτρέπουν τον παγετό στα εσπεριδοειδή. Θα δεις στην Πίνδο, στο Γράμμο, στον Κόζιακα, στο Νυμφαίο και στον Όλυμπο τις αρκούδες που με τη βοήθεια του Αρκτούρου κ.ά. πολλαπλασιάζονται αφού ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους αγρότες - κτηνοτρόφους - μελισσοκόμους οπότε δεν κυνηγάνε τις αρκούδες και αντίστοιχα τους λύκους που είχαν σχεδόν εκλείψει σαν είδος. Και μιλάμε πάντα για αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και Κρατικές ενισχύσεις από ΠΣΕΑ για όσους έπαθαν ζημιά. Άλλοι Οργανισμοί και Υπηρεσίες δίνουν ή ελέγχουν τεράστια ποσά σε επιδοτήσεις (ΟΠΕΚΕΠΕ ΟΠΕΓΕΠ ΟΣΔΕ επιλέξιμα κ.λπ.) Τι έχεις να πεις να καταργηθούν και αυτές; Οι αγρότες είναι το 30-40 % του λαού και πληρώνουν ΦΠΑ για κάθε δραστηριότητά τους συνεισφέροντας στον Προϋπολογισμό (άλλοι δεν πληρώνουν). Αν θέλεις να κόψεις το κλαδί που κάθεσαι δικαίωμά σου όπως σεβαστή κάθε άποψη, αλλά πρέπει να επικρατεί η πλειοψηφική επιθυμία, του λαού - αγροτών και των γεωτεχνικών όπως όμως εκφράζεται από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και κόμματα στη Βουλή και φορείς π.χ. ΓΕΩΤΕΕ. Δες: 4-4-09 και πάλι ο ΑΓΡΟΑΝΕΡΓΟΣ έχει πρώτο θέμα τον ΕΛΓΑ και πόσοι θα προσληφθούν έστω με συμβάσεις. Υ.Γ. μην ξεχνάτε και τις βραβεύσεις - υποτροφίες των αριστούχων παιδιών των αγροτών από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, κάτι δηλ. που παραπέμπει σε υποχρέωση της Πολιτείας.

Ανώνυμος 4 Απριλίου 2009 στις 9:11 μ.μ.  

ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ 12:38!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ.
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΕΝΙΟΤΕ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑΝ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ-ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ,ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ.
ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΞΕΡΟΥΝ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΣΥ ΑΝΕΦΕΡΕΙΣ, ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ Ο ΕΛΓΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ!
ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑΥΤΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΡΩΝΕ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ-ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΕ ΣΚΟΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΝ ΜΕ ΒΥΣΜΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΟΥΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ...
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΜΟΝΟ Ο,ΤΙ ΕΙΔΑΝ, ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ...ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ;ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ!
ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΆ ΄ΧΕΙΣ ΚΑΛΟ ΒΥΣΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΟΟΟΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ...
ΝΑ ΄ΣΑΙ ΚΑΛΑ! ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ.Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP