Έκκληση για τερματισμό της εργασιακής ανασφάλειας των συμβασιούχων γεωπόνων του Δημοσίου

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


ΘΕΜΑ: Έκκληση για τερματισμό της εργασιακής ανασφάλειας των συμβασιούχων γεωπόνων του Δημοσίου.


Σε πανελλαδική απεργία προχώρησε η Πανελλήνια Ένωση Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων (ΠΕΑΣΓΕ), διαμαρτυρόμενη για το εργασιακό καθεστώς των γεωπόνων που απασχολούνται με σύμβαση ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Όπως τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ, η ανασφάλεια και η περιθωριοποίηση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της απασχόλησης των 3.500 γεωπόνων σε όλη την Ελλάδα που εργάζονται με αυτό το καθεστώς στο Δημόσιο. Μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής του ΠΔ 164/2004, ο περιορισμός των 24 μηνών για τις διαδοχικά καταρτιζόμενες συμβάσεις με τον ίδιο εργοδότη οδηγεί στην ανεργία και την ετεροαπασχόληση πάρα πολλούς γεωπόνους, όπως και χιλιάδες άλλους συμβασιούχους, που συμπληρώνουν το 24μηνο. Αυτός ο αποκλεισμός εξακολουθεί να ισχύει, παρά το ότι οι ανάγκες των υπηρεσιών καλύπτονται με μεγάλο αριθμό συμβασιούχων γεωπόνων, χωρίς να προκηρύσσονται αντίστοιχες θέσεις μόνιμου προσωπικού, όπως έχω επισημάνει και με παλαιότερες Ερωτήσεις μου (11522/15-12-08).
Από την πλευρά της ΠΕΑΣΓΕ, επισημαίνεται ότι, εάν παρεμβάλλεται και τρίτη σύμβαση άλλου εργοδότη ανάμεσα σε δύο όμοιες συμβάσεις, καταργείται η διαδοχικότητα με τον πρώτο φορέα (το Δημόσιο) και ως εκ τούτου πρέπει να μην υπολογίζεται γι’ αυτόν το φορέα το 24μηνο. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν δείχνει καμία διάθεση να διορθώσει αυτό το σφάλμα.
Επειδή, επιπλέον, οι συμβασιούχοι γεωπόνοι συχνά αμείβονται με πολύ μικρότερες αποδοχές από τους μόνιμους υπαλλήλους, γεγονός που καταδεικνύει την περιθωριοποίησή τους.
Επειδή οι συμβασιούχοι γεωπόνοι παρέχουν την ίδια εργασία με το τακτικό προσωπικό, ωστόσο η δυνατότητα για μονιμοποίησή τους λόγω κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών αποκλείεται άδικα με βάση το ΠΔ 164/2004, ακόμα κι αν έχουν πάνω από δεκαετία προϋπηρεσίας στο ίδιο αντικείμενο,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Εάν προτίθενται να προχωρήσουν σε επαναπροσδιορισμό των όρων του Π.Δ. 164/2004, καθώς και στην κάλυψη θέσεων με μόνιμο και τακτικό προσωπικό, προκειμένου να δοθεί τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια χιλιάδων συμβασιούχων γεωπόνων που αποκλείονται από τη μονιμοποίηση, αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

2) Εάν προτίθενται να καταργήσουν την παράνομη μισθολογική ανισότητα σε βάρος των συμβασιούχων εργαζόμενων ορισμένου χρόνου, σε σχέση με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου.

Ο Ερωτών Βουλευτής


Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP