TO ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ THΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Αθήνα 26/1/2009


Oι εργαζόμενοι στην ΠΑΣΕΓΕΣ συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών όλης της χώρας, που δίνουν μεγάλη μάχη για να διατηρηθούν στα χωριά τους, να συντηρήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους και να υπερασπισθούν την εργασία τους.

Οι εφαρμοζόμενες από τις κυβερνήσεις αντιαγροτικές ευρωπαϊκές πολιτικές, η έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού σε συνδυασμό με υποσχέσεις και προσπάθειες απόκρυψης των πραγματικών αιτίων των προβλημάτων, έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Στηρίζουμε τον αγώνα της αγροτιάς για το δικαίωμα στην παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων, σε τιμές που καλύπτουν το κόστος και αποδίδουν στοιχειώδες εισόδημα, με παράλληλη μείωση του κόστους παραγωγής και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Είναι καιρός να αποβληθούν οι μεσάζοντες από την διαδικασία παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων και οι Συνεταιρισμοί να γίνουν πραγματικοί μοχλοί ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, προς όφελος του αγροτικού πληθυσμού.

Απαιτείται να διπλασιασθούν οι αγροτικές συντάξεις, να αυξηθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, να προστατευθεί η εγχώρια παραγωγή και να στηριχθούν ουσιαστικά τα Συνεταιριστικά εργοστάσια, ώστε να λειτουργήσουν υπέρ της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι εργαζόμενοι στην ΠΑΣΕΓΕΣ είναι αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των Ελλήνων αγροτών, αγωνιζόμενοι και αυτοί για δωρεάν παιδεία και υγεία, ενάντια στην ανεργία, στην ακρίβεια και στην λιτότητα.

Το Δ.Σ
Η παρούσα ανακοίνωση στάλθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΣΕΓΕΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Ιανουαρίου 2009 στις 8:15 μ.μ.  

Στην επιστολη της ΠΑΣΕΓΕΣ εχω να παρατηρησω τα εξης, βγαλμενα απο την δεκαετη μου εμπειρια ως γεωπονος πρωτοβαθμιων αγροτικων συνεταιρισμων(τωρα ανεργος)υπευθυνος εμποριας γεωργικων εφοδιων και τεχνικος συμβουλος στους συνεταιρισμους που δουλευα:
1)Οι γεωργικοι συνεταιρισμοι ειναι πεδιο κομματικων συμφεροντων, διοικουνται απο αγραμματα κοματοσκυλα με μοναδικα κριτηρια την εξυπηρετηση των κατα τοπους πολιτικαντηδων και την φιλοδοξια τους να φαινονταιως τοπικοι παραγοντες αποκομιζοντας ιδια ωφελη.
2)θεωρουν τον συνεταιρισμο ως φεουδο του καθε διοικητικου συμβουλιου, λησμονωντας οτι ειναι επιχειρηση και ετσι πρεπει να λειτουργει(υπαρχουν απειρα παραδειγματα που μελη Δ.Σ αγροτικων συνεταιρισμων αγοραζουν γεωργικα εφοδια απο ιδιωτες εμπορους ενω οι συνεταιρισμοι τους εχουν γεωπονους και πρατηρια γεωργικων εφοδιων και πανω στα τσιπουρα μετα λενε οτι τα αγορασαν φθηνοτερα απ οτι τα πουλαει ο συν/μος για να πανε κοντρα στα μελη του ΔΣ που στηριζουν τον συν/μο επειδη ανηκουν σε αλλο κομμα).
3)Οι οποιες φωνες(γεωπονων, λογιστων) που προσπαθουν να θυμισουν στους συνεταιρους οτι οι συν/μοι ειναι επιχειρησεις καταπνιγονται απ την λογικη του:εμεις σας πληρωνουμε ρε και τι ξερετε εσεις απο αγροτια θεωροντας οτι οσοι δεν ανεβαινουν σε τρακτερ, δεν ξερουν τιποτα.
4)Δεν υπαρχει χειροτερο πραγμα για γεωπονους και λογιστες υπαλληλους των συνεταιρισμων απο το να παιρνουν εντολες απο αγραμματους χωριατες οι οποιοι ξεχνουν οτι αλλη οι δουλεια των αγροτων και αλλη των τεχνικων υπαλληλων του συναιτερισμου και επιμενουν να κανουν τους managers ενω δεν ξερουν την τυφλα τους και υπακουουν μονο στον καθε κομματικο ινστρουχτορα του χωριου τους ο οποιος με την σειρα του υπακουει στις ενολες του κομματος του.
4)Πρεπει οι αγροτες να καταλαβουν οτι η γεωργια ειναι επιχειρηση και ετσι πρεπει να αντιμετωπιζεται
5) 6)....μπορω να σας γραψω απειρα αλλα τετοια αλλα φανταζομαι να καταλαβαινει ο καθε αναγνωστης τι εννοω.
Τελος, οσον αφορα το μπουρδελλο που λεγεται ΕΛΓΑ(δουλεψα πολλες συμβασεις ως εκτιμητης) πρεπει να συνειδητοποιησουν ολοι οτι εινα ασφαλιστικος οργανισμος και για να μπορει να πληρωνει πρεπει να εχει κερδη-να συνδεθουν τα ασφαλιστρα με τους κινδυνους- και οχι να δανειζεται(επιβαρυνοντας ασχετο κοσμο με το αγροτικο επαγγελμα με τα χρεη του) για να βουλωνει τα στοματα και τις τσεπες των αγροτων και να ψηφιζουν ετσι την καθε κυβερνηση που τον διοικει.
Αυτα και οποις θεωρει οτι οσα λεω ειναι εκτος πραγματικοτητας ας διαφωνησει με επιχειρηματα.
Η σκληρη πραγματικοτητα ειναι οτι το συνεταιριστικο κινημα βρωμαει σαπιλα και διαφθορα και αυτα που λεει η ΠΑΣΕΓΕΣ, για εναν γνωστη των πραγματων, ειναι μ...ες.

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ 26 Ιανουαρίου 2009 στις 8:28 μ.μ.  

Φίλε, έχεις απόλυτο δίκιο!
Και όχι μόνο σε αυτά που γράφεις, αλλά και σε εκείνα που δεν γράφεις, αλλά συμβαίνουν!

Ανώνυμος 27 Ιανουαρίου 2009 στις 1:19 π.μ.  

Όλοι οι συνεταιρισμοί υπόκεινται από τη νομοθεσία σε ελέγχους από το κράτος και οι διοικήσεις τους είναι υπόλογες για τη διαχείρησή τους. Το ότι για κομματικούς λόγους δεν ισχύει και δεν γίνεται τίποτε από τα παραπάνω ευθύνη έχει ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους. Συνέπεια των παραπάνω είναι η κακοδιαχείριση, η αναξιοκρατική στελέχωση και η λειτουργία τους με τρόπο αντίθετο με αυτό που υπαγορεύουν οι κανόνες της επιχειρηματικής λειτουργίας και διοίκησης.
Το ότι το κράτος άφησε τους συνεταιρισμούς σε αυτό τον τρόπο λειτουργίας οφείλεται στη αγροτική πολιτική που έχει εφαρμοστεί έως τώρα. Με την οποία δεν έχει καθοριστεί ο στρατηγικός σχεδιασμός αλλά μόνο βραχυπρόθεσμος, που έχει σαν στόχο την απλή συντήρηση των αγροτών που είδη υπάρχουν και την αποτροπή όλων όσων προσπαθούν να ασχοληθούν με την γεωργία. Σκοπός των παραπάνω είναι να κατεβεί ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδος στο 5-7%.
Ο ΕΛΓΑ ως μέρος του σχεδίου λειτουργεί συμπληρωματικά στις επιδοτήσεις οι οποίες και μειώνονται και όχι ως ασφαλιστικός οργανισμός.
Αν ο ΕΛΓΑ λειτουργούσε ως ασφαλιστικός οργανισμός η Πολιτεία θα ήταν αναγκασμένη να έχει μια τέτοια αγροτική πολιτική η οποία θα εγγυόταν και το εισόδημα των αγροτών. Μια τέτοια πολιτική θα σήμαινε υποδομές, ελεγκτικούς μηχανισμούς, υπηρεσίες στήριξης, το οποίο προϋποθέτει επενδύσεις στον πρωτογενή τομές ιδιωτικές και δημόσιες, πράγμα το οποίο δεν είναι διατεθειμένη να πράξει καμία κυβέρνηση. Ο λόγος είναι ότι δεν παράγουμε πολιτική, αλλά μόνο τις εισάγουμε ετεροχρονισμένα από άλλες χώρες και τις πολιτικές αυτές τις εφαρμόζουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητές που έχουμε ως χώρα.

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP