ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες για ακόμη μια φορά. Το μόνο που είχε να ανακοινώσει στους αγωνιζόμενους αγρότες είναι ότι θα τους δώσει τα λεφτά τα οποία θα τους έδινε έτσι και αλλιώς μέσω του καταχρεωμένου ΕΛΓΑ.
Όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η «γεωργία της αγοράς», τα «επενδυτικά προγράμματα», η «συμμόρφωση στην ΚΑΠ», η «ανταγωνιστικότητα», «ο αγρότης επιχειρηματίας», «η συνεργασία με το τραπεζικό τομέα» και το σταμάτημα της κρατικοσυνεταιριστικής παρέμβασης, αποτελούν το φάρμακο για τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής.
Η εφαρμογή και η διαχείριση αυτής της πολιτικής ισχυροποίησε κύκλους αγροτών και ομάδες γεωτεχνικών που έχουν στενή σχέση με τους μηχανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μηχανισμούς στην Ε.Ε.
Από την άλλη έσπρωξε στο περιθώριο μεγάλο αριθμό φτωχομεσαίων αγροτών και στην απαξίωση τη δουλειά χιλιάδων γεωπόνων( βλ. δυσβάσταχτα χρέη στα περισσότερα καταστήματα γεωργικών εφοδίων που οδηγεί σε εξάρτηση από τις τράπεζες, απλήρωτη εργασία στους συνεταιρισμούς, εντατικοποίηση στον ιδιωτικό τομέα, περιθωριοποίηση του δημόσιου τομέα, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ανεργία)
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.
ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
Είμαστε στο πλευρό τους γιατί ένα κοινό μέτωπο μαζί με όλους τους εργαζόμενους του αγροτοδιατροφικού τομέα θα μπορέσει να διαμορφώσει όρους ανατροπής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στον αγροτικό τομέα, για να μείνει ο αγρότης στο χωράφι με δωρεάν ποιοτική παιδεία, υγεία και πολιτισμό και ένα γεωτεχνικό που θα δουλεύει με αξιοπρέπεια.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
2 σχόλια:
Από paseges.gr
Οι γεωτεχνικοί συμπαρίστανται στους αγρότες ζητώντας ουσιαστικές αλλαγές στην ελληνική αγροτική οικονομία
27/1/2009 2:31:15 μμ
Εκτύπωση Αποστολή μέσω e-mail Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Χατζηγάκη, αναφέροντας ότι συμπαρίσταται στους αγώνες των αγροτών. Επίσης, καλεί την πολιτεία να αναλάβει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να «στηριχθεί» ο έλληνας γεωργός, για να μπορέσει να συνεχίσει να καλλιεργεί την γη και να παράγει στην ελληνική περιφέρεια.
Η εν λόγω επιστολή κοινοποιήθηκε και στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, ενώ παράλληλα γνωστοποιεί τις δικές του απόψεις και προσεγγίσεις για την κατάσταση της ελληνικής γεωργίας και αγροτικής οικονομίας της χώρας γενικότερα, καταθέτοντας σειρά θέσεων και προτάσεων και τονίζοντας ότι το Επιμελητήριο και οι έλληνες γεωτεχνικοί είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στην κατεύθυνση της λύσης των προβλημάτων
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) παρακολουθεί με προφανές ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα καθώς και τις κινητοποιήσεις των αγροτών της χώρας μας και θα ήθελε με την παρούσα επιστολή να σας εκφράσει συνοπτικά την προσέγγιση και τις απόψεις του επί του θέματος, ευελπιστώντας ότι στην συνάντηση, την οποία αναμένουμε να έχουμε μαζί σας ως Προεδρείο του Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (όπως προφορικά έχουμε συνεννοηθεί), θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναφερθούμε εκτενέστερα στο συγκεκριμένο θέμα.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
είναι γνωστό ότι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων της περσινής καλλιεργητικής χρονιάς δεν εξελίχθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα και αυτό έχει προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στο εισόδημα των ελλήνων γεωργών. Υπό αυτήν την έννοια, κανείς δεν μπορεί να σταθεί με απάθεια απέναντι στα προβλήματα και στις διαμαρτυρίες των ελλήνων γεωργών, αλλά αντίθετα οφείλει να δηλώσει την συμπαράστασή του (είτε ως πρόσωπο, είτε ως φορέας) και να καλέσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. και την κυβέρνηση συνολικά, να αναλάβουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να «στηριχθεί» ο έλληνας γεωργός, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να καλλιεργεί την γη και να παράγει στην ελληνική περιφέρεια.
Πέρα όμως από αυτήν την πρώτη προσέγγιση, πρέπει να επισημανθούν και κάποιες άλλες παράμετροι του προβλήματος. Σημαντικό είναι να τονισθεί ότι δεν μπορεί να επιλυθούν τα αντιμετωπιζόμενα προβλήματα μόνο με την παροχή οικονομικών ενισχύσεων, ακόμη και αν θα ήταν εφικτή η ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας και οικονομίας στο επίπεδο των απαιτήσεων που θα επιθυμούσαν οι ίδιοι οι γεωργοί. Είναι άλλωστε σίγουρο ότι σε μία τέτοια περίπτωση, τα ίδια προβλήματα ενδέχεται να επαναληφθούν στο επόμενο ή σε κάποια από τα επόμενα έτη. Δεν είναι σκόπιμο να επεκταθούμε, αλλά όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι τα προβλήματα που ανέκυψαν οφείλονται εν μέρει μόνο στην «πτώση» των τιμών, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα ελλείμματα που υπάρχουν στην ελληνική πραγματικότητα και αφορούν την έλλειψη πλαισίου αγροτικής ανάπτυξης, την μη επαρκή προώθηση και προβολή των ελληνικών προϊόντων, την προσέγγισή τους μόνο από την πλευρά της παραγωγής και όχι από την πλευρά της διάθεσης, την μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κοινοτικού πλαισίου αλλά και την αγνόηση των δεσμεύσεων της Ε.Ε. σε πολλές περιπτώσεις, κ.λπ.
Με βάση τα παραπάνω, είναι έκδηλη η ανάγκη να αναζητηθούν λύσεις που να συμβάλλουν στον περιορισμό της έκτασης των προβλημάτων και στην αποφυγή επανάληψής τους μετά από ένα ή δύο χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ληφθεί υπ' όψη το γεγονός ότι οι τιμές διαμορφώνονται στα πλαίσια της αγοράς, χωρίς να αποκλείονται ολιγοπωλιακές καταστάσεις ή άστοχοι χειρισμοί, ενώ το κοινοτικό πλαίσιο δεν επιτρέπει μεγάλο βαθμό ελευθερίας στην παροχή άμεσων χρηματικών ενισχύσεων από εθνικούς πόρους.
Στα πλαίσια αυτά, είναι σκόπιμο να στρέψουμε την προσοχή μας στην αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης δυνατότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί στην χώρα μας ένα πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης, με την ενσωμάτωση σ' αυτό και της επιστημονικής συνδρομής και γνώσης που είναι σε θέση να παράσχουν οι έλληνες γεωτεχνικοί και ο θεσμικός τους εκπρόσωπος (το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.). Η παραπάνω διαπίστωση θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να θεωρηθεί αυτονόητη αλλά δυστυχώς δεν είναι, διότι στην ελληνική πραγματικότητα (ακόμη και της πρόσφατης προηγούμενης περιόδου) είχε διαμορφωθεί μία εντελώς αντιεπιστημονική, «λογιστική» προσέγγιση στην ελληνική γεωργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι απουσίαζε κάθε αναφορά, όχι μόνο στην προοπτική, στο μέλλον, στο όραμα το οποίο οφείλουμε να έχουμε για την ελληνική γεωργία και την ελληνική περιφέρεια αλλά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στην ενσωμάτωση των εξελίξεων και των καινοτόμων στοιχείων όσον αφορά τις επιστημονικές εξελίξεις (στους τομείς της παραγωγής, της διάθεσης, της οργάνωσης, της αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων, στα μέτρα της Ε.Ε. και στην αγροτική πολιτική ευρύτερα), στις απαιτήσεις των καταναλωτών και τις υποδείξεις της Ε.Ε..
Την ίδια στιγμή, πρέπει με έμφαση να τονίσουμε ότι είναι λάθος να εξακολουθούμε να «κοιτάμε» μονόπλευρα την παραγωγή, αγνοώντας την διάθεση των προϊόντων και την υποχρέωση που έχουμε να στραφούμε και να εργαστούμε για την ανάδειξη και προώθηση των παραγομένων ελληνικών προϊόντων, όπως κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ισπανία, Ιταλία, κ.λπ.). Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η «μεταφορά» του Ε.Φ.Ε.Τ. στο ΥΠ.Α.Α.Τ. δίνει προοπτικές για την ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων και γενικότερα των τροφίμων και την προώθηση τους σε νέες αγορές.
Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, προς επίρρωση των παραπάνω, πρέπει να αναφέρουμε την μη επιστημονική παρακολούθηση των εξελίξεων των τιμών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και την ανοχή σε «ερασιτεχνικές» υποδείξεις εκπροσώπων φορέων (που, στην πορεία, δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη απέναντι στην ελληνική γεωργία και στους έλληνες γεωργούς όταν, π.χ., τα σκληρά σιτάρια παραμένουν αδιάθετα, ενώ οι τιμές τους περιορίζονται περίπου στο μισό).
Γνωρίζετε, επιπλέον, κ. Υπουργέ, ότι ως χώρα στερούμαστε δύο βασικών εργαλείων για τον σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής και αυτά είναι το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.). Μάλιστα, στην περίπτωση του Ο.Σ.Δ.Ε., η χώρα μας λειτουργώντας επί τη βάση διάφορων ερασιτεχνικών προσεγγίσεων που αγνοούσαν το κοινοτικό πλαίσιο, έχει δεχθεί καταλογισμούς που υπερβαίνουν σημαντικά το 1 δις € (ανάθεση Ο.Σ.Δ.Ε. στην ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., έλλειψη Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων, κ.λπ.) ενώ εκκρεμεί η αξιολόγηση της μόνης ορθολογικής πρότασης, την οποία έχει καταθέσει το Επιμελητήριό μας.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
θεωρώντας ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία, έχει την υποχρέωση αλλά και την βούληση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, σας καταθέτουμε τους άξονες επί των οποίων πρέπει να στηρίζετε, κατά την άποψη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση στα προβλήματα τα οποία υφίστανται και προκάλεσαν τις κινητοποιήσεις των ελλήνων γεωργών, πέρα από τις οικονομικές παροχές που έχουν παρουσιασθεί ως σήμερα:
Διαμόρφωση πλαισίου και συνθηκών αγροτικής ανάπτυξης με την ενσωμάτωση της μέγιστης επιστημονικής συνδρομής ώστε να καταστεί εφικτή η παραγωγή εισοδήματος και όχι να απαιτείται, ως απαραίτητη, η παροχή οικονομικών ενισχύσεων για την στήριξή του (ή τουλάχιστον να μειώνονται οι πιθανότητες να επαναλαμβάνονται σε κοντινά διαστήματα αντίστοιχα προβλήματα, τα οποία έχουν σημαντικό κόστος στην χώρα). Η στόχευση της προσπάθειας πρέπει να αποβλέπει στην επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας και του έλληνα γεωργού και όχι στην κάλυψη των αναγκών των διάφορων φορέων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική γεωργία.
Οργανωμένη προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές, αξιοποίηση δυνατοτήτων παρακολούθησης αλλά και πρόβλεψης των τιμών των αγροτικών προϊόντων.
Μελέτη, σε επιστημονική βάση, των διαρθρώσεων της χώρας και των αναγκών αναδιαρθρώσεων τόσο της φυτικής όσο και της ζωικής παραγωγής.
Αναδιαμόρφωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (έχουμε υποβάλει σειρά επιστολών), προκειμένου αυτό να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής γεωργίας.
Τήρηση του πλαισίου της Ε.Ε. όσον αφορά τις διαθέσιμες δυνατότητες και τις ευκαιρίες ανάπτυξης.
Καθιέρωση ενός ουσιαστικού πλαισίου ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου σε επιστημονική βάση, για τα θέματα που αφορούν την ελληνική γεωργία. Σαφώς όχι όπως λειτούργησε ως σήμερα, αλλά σε μία διαρκή διαδικασία, όπου θα παρέχεται η ευκαιρία όχι δημόσιων σχέσεων και μονολόγου αλλά ανταλλαγής απόψεων, ώστε να προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα καθιστούν την χώρα ικανή να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη πτυχή των εξελίξεων στον αγροτικό τομέα.
Σε πολλές περιπτώσεις, ενδεχομένως θα απαιτηθεί ο επαναπροσδιορισμός και των υπηρεσιών του ΥΠ.Α.Α.Τ. ή του ευρύτερου γεωργικού τομέα, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι τρέχουσες ανάγκες.
Σε κάθε περίπτωση το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με το ρόλο του συμβούλου της πολιτείας που του παρέχει η ελληνική νομοθεσία και του θεσμικού εκπροσώπου των ελλήνων γεωτεχνικών, παραμένει στην διάθεσή σας προκειμένου να συμμετάσχει σε κάθε προσπάθεια που θα αποβλέπει στον περιορισμό των προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας και στην υποστήριξη των δράσεων του ΥΠ.Α.Α.Τ..
Αφου ελυσε τα προβληματα των Γεωτεχνικων το Γεωτεε, τωρα ασχολειται και με εκεινα των αγροτων.
Ποιον κοροιδευουν;
Δημοσίευση σχολίου