ΥΠΠΟ Συμβασιούχοι-Συνέντευξη Σαμαρά

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Δευτέρα 16/02/09

Ένα κορυφαίο ζήτημα του Υπουργείου το οποίο πολλές φορές μας στενοχωρεί, μας στενοχώρησε αυτό το μήνα και μας αναστάτωσε αυτό το μήνα είναι το θέμα των συμβασιούχων. Τους έχω ήδη δει δυο φορές και έχω και νέα συνάντηση μαζί τους αύριο το απόγευμα.

Πρέπει να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, με απασχόλησε το θέμα της υποαπασχόλησης, της υποστελέχωσης καλύτερα του Υπουργείου. Υπάρχει μεγάλο πλήθος κενών οργανικών θέσεων και στην κατεύθυνση αυτή επίκειται η δημοσίευση προκήρυξης για πρόσληψη 194 φυλάκων σε όλη την Ελλάδα μέσω ΑΣΕΠ.

Παράλληλα -κι αυτό είναι ακόμη πολύ πιο σημαντικό- κινούμαι για να εξασφαλίσω έγκριση για μια νέα μεγάλη προκήρυξη προσωπικού φύλαξης κι άλλων ειδικοτήτων, που είναι απολύτως αναγκαία. Αναγνωρίζω ότι μέρος των λειτουργιών του Υπουργείου έχει εποχικό χαρακτήρα, όπως η φύλαξη στο διευρυμένο θερινό ωράριο, οι αποψιλώσεις των αρχαιολογικών χώρων κλπ, και ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι κατ’ έτος να απασχολούμε εποχικούς συμβασιούχους υπαλλήλους.

Στο σύνολό τους οι συμβασιούχοι υπάλληλοι χωρίζονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες του Υπουργείου μας: σε αυτούς που προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, σε αυτούς που προσλαμβάνονται με επιλογή και εργάζονται στις Εφορείες, σε αυτούς που προσλαμβάνονται με επιλογή και εργάζονται σε μεγάλα έργα χρηματοδοτούμενα από το Γ’ ΚΠΣ σε αρχαιολογικούς χώρους ή νεοανεγειρόμενα Μουσεία και σε αυτούς που εργάζονται γιατί κέρδισαν προσωρινή διαταγή ασφαλιστικά μέτρα, έχοντας στραφεί νομικά κατά του Υπουργείου.

Για την πρώτη κατηγορία αυτούς του ΑΣΕΠ, τα πράγματα είναι δεδομένα και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το ίδιο και για τη δεύτερη κατηγορία τους εργαζόμενους σε Εφορείες, που είναι και η πολυπληθέστερη κατηγορία. Πρακτικά οι συμβασιούχοι αυτών των δυο κατηγοριών, προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου και όταν αυτός ολοκληρωθεί λύονται οι συμβάσεις τους.

Η τρίτη κατηγορία, οι εργαζόμενοι σε έργα του Γ’ ΚΠΣ συμπίπτει να είναι κρίσιμη αυτή την περίοδο που ολοκληρώνεται το Γ’ ΚΠΣ και μέχρι να ξεκινήσουν τα νέα έργα ΕΣΠΑ. Εκτιμώ ότι με την πρόοδο του Υπουργείου στην ωρίμανση έργων ΕΣΠΑ και πολύ περισσότερο μετά τη σταδιακή τους ένταξη, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Άλλωστε κάτι ανάλογο συνέβη και με την κατηγορία αυτή κατά τη μεταβατική περίοδο από το Β' στο Γ’ ΚΠΣ. Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι έχω ήδη ζητήσει από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών τον κ. Σπύρο Ευσταθόπουλο, να ελέγξει τη δυνατότητα της λεγόμενης προχρηματοδότησης, με παράλληλη δηλαδή προένταξη κάποιων έργων στο ΕΣΠΑ παραδείγματος χάριν τα έργα της Υπηρεσίας Συντήρησης του Μουσείου της Ακρόπολης, ώστε να μην χαθεί χρόνος και να απασχοληθούν άμεσα οι εξειδικευμένοι συμβασιούχοι.

Τέλος η κατηγορία με τα ασφαλιστικά μέτρα, που είναι ένα υποσύνολο των εργαζομένων στις Εφορείες, είναι μια πολύ ειδική κατηγορία για την οποία μόνο το ΥΠ.ΠΟ. μόνο το δικό μας Υπουργείο αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού όλα τα άλλα Υπουργεία έχουν προχωρήσει σε απόλυση όσων συμβασιούχων δεν είχαν κερδισμένη τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Έτσι υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται τρία, τέσσερα, πέντε ή και περισσότερα χρόνια βασιζόμενοι σε μια ενδιάμεση προσωρινή δικαστική απόφαση η οποία όμως δεν γίνεται δεκτή, από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εδώ υπάρχει το πρόβλημα.

Έτσι μετά την πρόσφατη κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον από την αρχή του 2009 να πληρωθούν με κάποιο νόμιμο τρόπο. Είναι ξεκάθαρο, η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνει την πληρωμή αυτής της κατηγορίας εργαζομένων, δεσμευόμενη από απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θεωρεί μια τέτοια καταβολή παράνομη.

Γι' αυτούς τους εργαζόμενους αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι έχουν μακρά προϋπηρεσία και άρα, και το ξέρω αυτό καλά από την δική μου την Περιφέρεια για πάρα πολλά χρόνια, στην πλειοψηφία τους μας είναι χρήσιμα άτομα, μόνη για μας λύση είναι η προκήρυξη ενός διαγωνισμού που θα μοριοδοτεί ανάλογα τα έτη εμπειρίας τους.

Για να το πετύχουμε αυτό εργάζομαι εντατικά τόσο με το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών και το ΑΣΕΠ. Χρειάζομαι την κατανόηση και τη στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και την δική σας για να λυθεί επιτέλους αυτό το πρόβλημα που για μένα έχει, στο κάτω-κάτω της γραφής, και ανθρωπιστικές διαστάσεις.

Εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε ικανό αριθμό άξιων υπαλλήλων ώστε να είναι ανοιχτά συνεχώς τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι και γιατί κυρίαρχος στόχος μας εδώ στο Υπουργείο είναι να μην υπάρξει ξανά ελληνικός αρχαιολογικός χώρος γνωστός στα πέρατα του κόσμου, που όταν έρχεται ξένος επισκέπτης στη χώρα μας να τον βρίσκει κλειστό.


Μέρος της συνέντευξης του Υπουργού κ.Σαμαρά, με αναφορά για τους συμβασιούχους.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2009 στις 7:06 μ.μ.  

ΑΡΕ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΡΙΧΝΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΟ, ΤΟ 1993 ΜΑΣ ΚΑΡΦΩΣΕΣ ΜΑΣ ΚΑΡΦΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
ΕΛΛΑΔΑ Ε......

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP