Σταφύλι και Φυτοφάρμακα

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Ενδιαφέρουσα είναι η έρευνα που πραγματοποίησε το ΟΙΚΟ της Καθημερινής για την χρήση των φυτοφαρμάκων σε επιτραπέζια σταφύλια!

Διαβάστε ένα μέρος της έρευνας,

• Ολα τα δείγματα ήταν θετικά στην ύπαρξη υπολειμμάτων.
• Και στα 10 δείγματα που αναλύθηκαν, τα υπολείμματα ήταν κάτω από τα νέα ανώτατα επιτρεπτά όρια (mrl) που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. Η χρονική περίοδος που ελήφθησαν, όμως, (προς το τέλος της καλλιέργειας) αλλά και η φύση των δραστικών ουσιών (εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται αρκετά νωρίτερα), αφήνουν πολλά ερωτήματα για τα αποτελέσματα που θα είχαμε αν τα δείγματα είχαν ληφθεί νωρίτερα.
• Από τα δέκα δείγματα που αναλύθηκαν βρέθηκαν δύο με ένα υπόλειμμα φυτοφαρμάκου, δύο με δύο φυτοφάρμακα, τρία με τέσσερα, δύο με πέντε και ένα με επτά.
• Το δείγμα 03 έχει υπολείμματα του Captan, δραστική ουσία που από το 2007 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σταφύλι. Δηλαδή, έχουμε ένα προϊόν που δεν μπορεί να κυκλοφορεί νομίμως για ανθρώπινη κατανάλωση.
• Το δείγμα 01 έχει υπολείμματα του Malathion, δραστική ουσία που από το τέλος του 2007 έχει απαγορευτεί η χρήση της και τα υπάρχοντα αποθέματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2008. Χωρίς το τελικό προϊόν να είναι παράνομο για κατανάλωση, εντούτοις για μία ακόμη φορά στην ελληνική γεωργική παραγωγή χρησιμοποιούνται «ύποπτα σκευάσματα» μέχρι την οριστική ανάκλησή τους.
• Το δείγμα 10 περιέχει μεταξύ άλλων και το Fenhexamide, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σταφύλια που προορίζονται για σταφίδα.

Ποιός ήλεγξε ότι ο συγκεκριμένος παραγωγός διέθεσε όλη την ποσότητα της σταφίδας του ως νωπό προϊόν και δεν μεταποίησε μέρος αυτής σε αποξηραμένο;

Μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2008 στις 2:40 μ.μ.  

μπειτε στο σαιτ του Υπ. Γεωργιας και δειτε τις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αμπέλια στη χώρα μας.
εγω δεν τις εχω μετρήσει ακριβως, αλλά εάν κάποιος τις βρει κάτω από εκατό εγώ τον κερνάω ένα ποτηράκι "βιολογικό" κρασί!!!

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2008 στις 7:38 μ.μ.  

agroanerge παρατηρω οτι το μλογκ εχει ΑΛΛΑΞΕΙ λιγακι.

απο εκει που ηταν βημα ανεργων, τωρα παει να μετατραπει σε μεσο κομματικης αντιδικιας δημοσιων υπαλληλων και αλλων βολεμενων. γεωτεε εναντιον κοντου, πασεγες εναντιων γεωτεε, κοντος εναντιον γεωπονων. Εξ'ου και οι πομπωδεις προσφατες καταχωρισεις που θυμιζουν επικινδυνα δημοσιουπαλληστικη κομματικη γλωσσα

το "μηχανακι" που μετραει τις παρουσιες στο μπλογκ σου, καταγραφει πολυ κοσμο 7 το πρωι με 2 το μεσημερι. αν εισαι ανεργος εφένος δεν ξυπνας τοσο πρωι εφέτερου δεν εχεις λεφτα για WiFi BroadBand Internet Connection και blog surfing απο τα αγρια χαραματα

μολις λιγους μηνες το μπολγκ ηταν πραγματικα βημα ανεργων. τωρα δεν μοιαζει να ειναι.

μηπως σε χρησιμοποιουν τα κομματοσκυλα του γεωτεε, υπαατ, ποσγ, πεγδυ, τοκαα ??

agroanergos 11 Νοεμβρίου 2008 στις 8:41 μ.μ.  

ΤΟ BLOG ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΣΗ-"ΒΟΗΘΕΙΑΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΓΝΩΣΤΗ.

ΟΝΤΩΣ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ Ή ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΩ ΤΑ ΜΑΙL ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΝΕΡΓΟΥΣ Ή ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΛΥΠΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ.

ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ ΚΑΡΕΚΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ(ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΓΩ) ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ,ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΕΡΓΟ ΓΕΩΠΟΝΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΕΒΑΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ.ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΩ.

ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΧΘΕΣ ΑΝΕΒΑΣΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΘΡΑΚΗΣ.ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΙΧΑΝ ΒΓΑΛΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ 10 ΑΙΤΗΜΑΤΑ.
ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ Ή ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ.

ΓΙΑ ΤΟΝ "ΠΟΛΕΜΟ" ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΩ ΘΕΣΗ.ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΣΥ!

ΟΠΩΣ ΕΛΠΙΖΩ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ BLOG ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ "ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ" ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ,ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ.

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP