Χάνεις τη δουλειά σου, χάνεις τον κόσμο σου

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

1. Απώλεια ταυτότητας. Εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο επί πολλά χρόνια (ιδίως εργοστασιακοί εργάτες/τριες), όπου ενδέχεται να έχουν διαδεχτεί γονείς, συγγενείς ή να έχουν κάνει φίλους, κουμπάρους, νιώθουν πως χάνουν την ταυτότητά τους. Εφ' όσον η ζωή τους είναι ταυτισμένη με τον συγκεκριμένο χώρο, εκτός από τις όποιες οικονομικές απολαβές, χάνουν την καθημερινότητά τους και τις μικροχαρές με τον κύκλο φίλων - συναδέλφων.
2. Φαύλος κύκλος. Μακροχρόνια άνεργοι. Οσοι βρουν γρήγορα δουλειά, γλιτώνουν φθορά, κούραση και παραίτηση. Ανθρωποι που μένουν πάνω από 5-6 μήνες άνεργοι βιώνουν τόσο έντονα την παραίτηση, ώστε είναι δύσκολο να ξαναβρούν εργασία.
3. Τραυματική εμπειρία. Ανθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους υφίστανται σοκ. Ιδίως όσοι εργάζονται χρόνια στο ίδιο επαγγελματικό περιβάλλον, περνούν τα ίδια στάδια που περνά ένας άρρωστος ή κάποιος που βρίσκεται σε περίοδο πένθους. Η απώλεια εργασίας είναι τραυματική και για τα δύο φύλα και οι άνεργοι περνούν κυρίως από διάφορα στάδια:
α. Αρνηση. Ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα προοιωνίζεται λ.χ. ότι το εργοστάσιο που εργάζονται οδεύει για κλείσιμο, αρνούνται ή δυσκολεύονται να το δεχτούν.
β. Θλίψη. Αίσθηση της απώλειας, λύπη.
γ. Προσαρμογή - συνειδητοποίηση. Γνώση και αντίληψη της κατάστασης.
δ. Ενεργοποίηση ή παραίτηση. Στο τελικό στάδιο, ο άνεργος ή ξεπερνά την κρίση ή παραιτείται.
4. «Προσωπική αποτυχία». Αντρες και γυναίκες βιώνουν την ανεργία ως προσωπική αποτυχία. - Αντρες: Καταρρακώνονται το «εγώ» κι ο πατρικός ρόλος. Νιώθουν πως είναι αδύναμοι να προστατεύσουν την οικογένειά τους, ιδίως τα παιδιά τους.- Γυναίκες: Πλήττεται η ανεξαρτησία και η αυτονομία τους. Βιώνουν την ανεργία / απόλυση ως εξευτελισμό και ταπείνωση, αφού αναγκάζονται να ζητήσουν ακόμη και για τα μικροέξοδά τους χρήματα από το σύζυγο. Χειρότερα βιώνουν την απόλυση οι διαζευγμένες. Μειώνεται η παρουσία της γυναίκας στη δημόσια σφαίρα και οι κατακτήσεις της σε συλλογικό επίπεδο.
5. Ψυχοσωματικές ασθένειες. Παρατηρούνται συμπτώματα ψυχοσωματικών ασθενειών με κυρίαρχη την κατάθλιψη. Βουλιμία, αύξηση καπνίσματος, αλκοόλ, ενίοτε χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.
6. Αύξηση διαζυγίων. Η επάνοδος γυναικών ή αντρών στο σπίτι και τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα έρχονται στην επιφάνεια, μαζί με τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζε από καιρό το ζευγάρι. Μεγεθύνονται και ενίοτε οδηγούν στο χωρισμό.
7. Ανασφάλεια παιδιών. Η ανασφάλεια που αισθάνονται οι γονείς μετακυλίεται και στα παιδιά, που βιώνουν τον οικονομικό μαρασμό της οικογένειας ως «ντροπή» απέναντι στο περιβάλλον τους. Οι γονείς πρέπει να σταθούν πρώτα οι ίδιοι στα πόδια τους για να στηρίξουν την οικογένεια. Τα παιδιά των άνεργων γονιών καλούνται να μεγαλώσουν νωρίτερα και ν' αυτοπεριορίσουν τα όνειρά τους.
8. Περιθωριοποίηση. Παρατηρείται απομάκρυνση των ανέργων από το συγγενικό-κοινωνικό περιβάλλον. Είτε διότι το επιδιώκουν οι ίδιοι είτε επειδή τούς αποκλείουν οι άλλοι.
9. Ρατσιστική διάθεση. Σε κλάδους που ανθεί η μαύρη εργασία από μετανάστες, όταν μια επιχείρηση απολύει Ελληνες και προσλαμβάνει χαμηλόμισθο ξένο εργατικό δυναμικό ή μετακομίζει σε γειτονική χώρα, παρατηρείται ρατσιστική διάθεση απέναντι στο ξένο εργατικό δυναμικό.
10. Ελεύθερος χρόνος. Η έλλειψη εργασίας δείχνει αδυναμία οργάνωσης της ζωής και αίσθημα αχρηστίας: «Δεν δουλεύω, δεν προσφέρω / παράγω, άρα είμαι άχρηστος». Ο ελεύθερος χρόνος, καθώς δεν είναι απόρροια της βούλησης του ανέργου, δεν βιώνεται δημιουργικά. Ισα ίσα βιώνεται ενοχικά, ως κενός και συχνά αυτοκαταστροφικός χρόνος. Το οικογενειακό / φιλικό περιβάλλον καλείται να είναι αλληλέγγυο στον άνεργο. Τα επόμενα χρόνια, επειδή η εικόνα της ανεργίας αλλάζει δραματικά, καλείται όλη η κοινωνία να είναι αλληλέγγυα.

Οι άνεργοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν πως δεν πρόκειται για ατομική τους αποτυχία, αλλά για συλλογικό φαινόμενο και συνολική αποτυχία του πολιτικοκοινωνικού συστήματος να εξασφαλίσει εργασία για όλο τον ενεργό πληθυσμό.

πηγή:Ελευθεροτυπία

Αυτό το κείμενο δεν χρειάζετε να διαβαστεί από τους ανέργους ή συμβασιούχους συναδέλφους.
Δεν χρειάζετε να διαβάσεις κάτι όταν το ζεις καθημερινά και βιώνεις αυτές τις καταστάσεις σε κάθε ανάσα σου.

Αυτό το κείμενο να διαβαστεί από όλους τους βολεμένους,αυτούς που από τις υψηλές θέσεις κόπτονται για το καλό του κλάδου μας,και μας έχουν χορτάσει με τα μεγάλα άσχετα λόγια τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και σκοπός του Επιμελητηρίου μας θα πρέπει να
είναι οι χιλιάδες άνεργοι και συμβασιούχοι που πρσπαθούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά,κοινωνικά κάτω από τις χειρότερες συνθήκες.

Οι άνεργοι-συμβασιούχοι είναι ο καθρέφτης!

6 σχόλια:

Ανώνυμος 28 Νοεμβρίου 2008 στις 1:30 μ.μ.  

συμπληρώνω 1 χρόνο ανεργίας σήμερα...μεγαλυτερο διάστημα δεν υπήρξε. Αφού εμφάνισα ό,τι ψυχοσωματικό μπορείτε να φανταστείτε..κατέληξα σε κατάθλιψη..υποθέτω υπάρχουν και άλλοι αγροάνεργοι αλλά δεν με παρηγορεί..

Ανώνυμος 28 Νοεμβρίου 2008 στις 2:05 μ.μ.  

Δεν είσαι ο μόνος/η χωρίς αυτό να βοηθάει την προσωπική ζωή του καθενός.
Εγώ είμαι από πέρυσι το Μάρτιο όπως και άλλοι γνωστοί μου...μέτρα μήνες.
Και μέσα σε όλο αυτό το δράμα λίγο πριν τα Χριστούγεννα πρέπει να συμμετάσχουμε σ'αυτό το εμπόριο ελπίδας,όπως το τεστ δεξιοτήτων.
Και για τα σεμινάρια του γεωτεε πήρα δανεικά όχι γιατί με ενδιαφέρουν άμεσα αλλά για να νιώθω ότι υπάρχω επαγγελματικά.

Ανώνυμος 28 Νοεμβρίου 2008 στις 3:56 μ.μ.  

Αγροάνεργος και απελπισμένος και εγώ αφού συμπλήρωσα 8μηνο ανεργίας και όχι εργασίας φυσικά..Και αυτό που βλέπω είναι πως είμαι δέσμιος ενός πτυχίου που δεν μπορεί να μου δώσει τίποτα αλλά αντίθετα να μου στερήσει πολλά..

Ανώνυμος 28 Νοεμβρίου 2008 στις 7:00 μ.μ.  

"...δέσμιος ενός πτυχίου που δεν μπορεί να μου δώσει τίποτα αλλά αντίθετα να μου στερήσει πολλά..."


εδω ο φιλος τα ειπε ΟΛΑ. με εκπληκτικη ευστοχια λεει ευθεως οτι καταστραφηκαμε που σπουδασαμε γεωπονοι. η επιλογη των σπουδων ηταν ενας δρομος χωρις επιστροφη προς την ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ. ξοδεψαμε τη νιωτη μας και οι οικογενειες μας 50-60-70 χιλιαδες ευρω για ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ??????????

καποιοι συναδλεφοι (με αφοπλιστικη αφελεια) πιστευουν οτι οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα τους διορισουν στο δημοσιο τωρα που ειναι (ή οταν θα γινουν) κυβερνηση

το πτυχιο μας δεν μας εδωσε τιποτε απολυτως εκτος απο το προνομιο να γινουμε μελη εξεχοντα μελη αυτου του προνομιακου club που λεγεται γεωτεε

το επαγγελμα του γεωπονου ειναι νεκρο. αργα η γρηγορα θα λυζισετε ολοι σας. τις ελπιδες σας θα διαδεχονται απογοητευσεις.

"μηπως ο νεος υπουργος γεωργιας φιαξει νεες θεσεις για μονιμους?!"

"μηπως ο νεος υπουργος εσωτερικος κανει καμια ρυθμιση και διοριστουμε?!"

"κατι λεει το εθνος-εργασια, κατι ο ε. τυπος-βρισκω δουλεια..?!"

και τα χρονια θα φευγουν

Ανώνυμος 28 Νοεμβρίου 2008 στις 7:13 μ.μ.  

12. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟNIΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ενώ παραδοσιακά ο αποκλειστικός σχεδόν εργοδότης των αποφοίτων της Γεωπονικής Σχολής ήταν το ∆ημόσιο και κυρίως το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Αγροτική Τράπεζα, από τη 10ετία του 1970 διευρύνονται σημαντικά οι φορείς απασχόλησης, τόσο στο ∆ημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα συναντά κανείς αποφοίτους της Γεωπονικής Σχολής σ' ένα σημαντικό αριθμό φορέων: στα AEI και ΤΕΙ, στα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια του Υπουργείου Παιδείας, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών και σε Πρωτοβάθμιους Γεωργικούς Συνε-ταιρισμούς, στο Υπουργείο ∆ημοσίων Έργων, στη ∆ΕΗ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε εμπορικές Τράπεζες, στο Υπουργείο Εσωτερικών (Περιφέρειες, Νομαρχίες) στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε Γεωργικές Βιομηχανίες κλπ.
Α. ∆ημόσιοι Οργανισμοί Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: σε ανάλογες θέσεις κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών καθώς επίσης σε Ινστιτούτα και Σταθμούς Γεωργικής Έρευνας, στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας, στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), σε Σταθμούς Γεωργικής Έρευνας. Αγροτική Τράπεζα: σε ανάλογες θέσεις εφαρμογής, μελέτης και έρευνας, κεντρικά και περιφερειακά και ως ∆ιευθυντές Υποκαταστημάτων. Υπουργείο Παιδείας: σε θέσεις Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (Τεχνολογικά Εκπαιδευτήρια) και, μετά την απόκτηση περισσότερων προσόντων (διάφορα επίπεδα μεταπτυχιακών σπουδών), στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση αντίστοιχων ειδικοτήτων και Σχολών. Άλλα Υπουργεία: σε ανάλογες θέσεις εφαρμογών και μελετών, π.χ. Υπουργεία: Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος-Χωροταξίας-∆ημοσίων Έργων, Εσωτερικών, Εξωτερικών (π.χ. ως γεωργικοί ακόλουθοι ή βοηθοί αυτών σε Πρεσβείες, Βιομηχανίες, κλπ. ∆ιάφοροι Οργανισμοί: Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις (ΕΛ.Γ.Α.), Οργανισμός Γάλακτος, Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΛΚΕΠΑ, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Οργανισμός Προώθησης Ελληνικών Προϊόντων, ΑΓΡΕΞ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (∆ήμοι και Κοινότητες), κλπ.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 1ΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΩΧΥΡΟΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

ΣΤΟΝ ΕΟΜΜΕΧ
ΣΕ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΣΤΟ ΥΠ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
ΣΕ ΟΛΕΣ (ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ) ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ
ΣΤΗ Δ.Ε.Η.



ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ
Η ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΥΑΛΟΣ
Η ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ

Ανώνυμος 29 Νοεμβρίου 2008 στις 7:24 π.μ.  

ΕΧΩ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ 15ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ 5 ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΩΛΥΜΑ ΟΚΤΑΜΗΝΟΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕ ΨΕΥΔΕΙΣ ΥΠ.ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΑΝ 15 ΜΗΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΥΠ.ΔΗΛ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΕΥΔΟΜΕΝΟΥΣ!ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΡΦΩΜΑ ΕΙΝΑΙ!!!!ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΕΝΩ ΔΟΥΛΕΥΕ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΤΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 2000-ΟΛΟ ΘΡΑΣΟΣ Η ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΣΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΗ!ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.
Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΕΛΓΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΕΞΩ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ;;;ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΣΟΚ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΝΟΜΙΖΩ!ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥ.

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP