Συνάντηση Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κρήτης με Βουλευτές Ηρακλείου

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008


Η Δ.Ε. του ΓΕΩΤΕΕ/Π.Κρήτης ξεκίνησε μια προσπάθεια ενημέρωσης των Βουλευτών της Κρήτης γύρω από τα πολύ κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας του νησιού και των γεωτεχνικών. Στα πλαίσια αυτά αντιπροσωπία της ΔΕ του Επιμελητηρίου συναντήθηκε το Σάββατο 01/11/08 διαδοχικά με τον Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ κ. Κώστα Μπαντουβά, με τον Ευρωβουλευτή κ. Αρναουτάκη Σταύρο και τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κκ. Κεκέρογλου Βασίλη, Σκουλά Γιάννη, Σκραφνάκη Μαρία και Στρατάκη Μανώλη.
Στις συναντήσεις αυτές που έγιναν σε άριστο κλίμα η ΔΕ του Επιμελητηρίου έθεσε υπ’ όψιν των κκ. Βουλευτών τα παρακάτω ζητήματα:
1.Την πρόταση του Επιμελητηρίου για την άμεση καθιέρωση στην Κρήτη του περιφερειακού μοντέλου στην διαχείριση της Ενιαίας Ενίσχυσης, ως του μόνου συστήματος που επιτρέπεται από την Ε.Ε., είναι ικανό να εξομαλύνει αδικίες και ανισότητες, να διατηρήσει σταθερό το ύψος των επιδοτήσεων της Κρήτης μέχρι το 2013 και κυρίως να αντικαταστήσει το σημερινό στατικό και αντιαναπτυξιακό μοντέλο με ένα νέο προωθητικό της παραγωγής και αποτρεπτικό της κερδοσκοπίας σύστημα.
2.Την ανάγκη καθιέρωσης επιτέλους ενός νόμιμου συστήματος ΟΣΔΕ που δεν παράγει πρόστιμα και απειλές περικοπών από την Ε.Ε., δεν συντηρεί ή αναπαράγει την διαφθορά, δεν εκθέτει τη χώρα διεθνώς, δεν χαρατσώνει τους παραγωγούς στο όνομα της «συναπόφασης με την ΠΑΣΕΓΕΣ» που επικαλείται σε κάθε ευκαιρία ο κ. Κοντός. Αλλά ενός νέου συστήματος που υπηρετεί τη νομιμότητα, προάγει την εντιμότητα και είναι πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο.
3.Το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης των υπηρεσιών, των αγροτών και της τοπικής κοινωνίας που υπάρχει γύρω από τα αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», που άρχισε νε τίθεται σε εφαρμογή χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση που επιβάλλεται από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς. Στο σημείο αυτό η ΔΕ του Επιμελητηρίου, παρουσίασε μερικές πτυχές του προγράμματος που δείχνουν τον αντιαναπτυξιακό του χαρακτήρα (κατανομή ποσών στους επιμέρους άξονες) και τη συντελούμενη παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών (μικρά σχέδια βελτίωσης, σχέδια νέων αγροτών). Στη συνέχεια η ΔΕ ζήτησε τη στήριξη των κκ. Βουλευτών στο αίτημα για πραγματοποίηση ημερίδας στη Κρήτη, προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους τοπικούς φορείς να θέσουν τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς τους, δημόσια και ανοιχτά, όπως επιβάλλουν οι πραγματικοί κανόνες της δημόσιας διαβούλευσης. Ένα αίτημα του Επιμελητηρίου που τέθηκε αυτοπροσώπως από το Πρόεδρο της ΔΕ του Επιμελητηρίου κ. Κ. Καμπιτάκη στον ίδιο τον Υπουργό κ. Κοντό στα Χανιά την 1η Αυγούστου, επαναδιατυπώθηκε ως πρόταση του Επιμελητηρίου και της συνδικαλιστικής ηγεσίας των αγροτών της Κρήτης με επιστολή στις 14/10/08 και με νεώτερη επιστολή της ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ/Π.Κρήτης στις 30/10/08 χωρίς να υπάρξει απάντηση μέχρι σήμερα. Το αίτημα αυτό υιοθετήθηκε απολύτως από το σύνολο των κκ. Βουλευτών.
4.Την παρατηρούμενη απαξίωση και υποβάθμιση των γεωτεχνικών τόσο ως επιστημόνων, ως Επιμελητηρίου και ως υπηρεσιών, που υπάρχει διαχρονικά αλλά που φαίνεται να βαθαίνει και να υποτροπιάζει από τις τελευταίες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Αποφάσεις που δείχνουν πως η ηγεσία του Υπουργείου εξαντλεί το ενδιαφέρον της σε μια άνευ όρων απορροφητικότητα, που βάζει σε περιπέτειες τους αγρότες και κτηνοτρόφους και δεν υπολογίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και τον καθοριστικό ρόλο των γεωτεχνικών στο μεγάλο ζητούμενο της αγροτικής ανάπτυξης. Αποφάσεις που στη χειρότερη των περιπτώσεων προτάσσουν την κερδοσκοπία (που δεν χρειάζεται την γεωτεχνική επιστήμη) στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (που την έχει πρωταρχική ανάγκη).
Στα πλαίσια αυτά ζητήθηκε η στήριξη των κκ. Βουλευτών για πραγματοποίηση συνάντησης της ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ/Π.Κρήτης με τον κ. Υπουργό. Το αίτημα αυτό υιοθετήθηκε από όλους και ιδιαίτερα από τον κ. Μπαντουβά.
5.Τις προτάσεις για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της Κρήτης και το αίτημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο για τη μεγάλη ανάγκη τροποποίησης του ΠΔ 164/2004, ώστε να υπάρξει επιτέλους σωστή λύση στο μεγάλο ζήτημα των συμβασιούχων, που ταλαιπωρεί τον γεωτεχνικό κόσμο της χώρας και ιδιαίτερα τους νέους.
Οι κκ. Βουλευτές ευχαρίστησαν τη ΔΕ του Επιμελητηρίου για την πρωτοβουλία και την ενημέρωση, πρότειναν την πιο τακτική επαφή και για άλλα αναπτυξιακά ζητήματα. Υποσχέθηκαν τέλος την στήριξη των πρωτοβουλιών αυτών, ιδιαίτερα στα ζητήματα του «Αλ. Μπαλτατζής», των γεωτεχνικών και των συμβασιούχων, με ανάληψη πρωτοβουλιών ανάλογα με τη θέση τους (κυβερνητική ή αντιπολιτευτική) στην κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου.
Η ΔΕ του Επιμελητηρίου ευχαριστεί δημόσια την πρώτη ομάδα των κκ. Βουλευτών με την οποία συναντήθηκε ήδη και δηλώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει αυτό τον πρώτο κύκλο επαφών και με τους υπόλοιπους Βουλευτές του νησιού, με τους οποίους βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση. Ο σεβασμός της ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ/Π.Κρήτης απέναντι σε πραγματικά ανειλημμένες υποχρεώσεις μερικών Βουλευτών (κκ. Αυγενάκης, Βολουδάκης, Καρχιμάκης, Μαρκογιαννάκης μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής), στα υπουργικά καθήκοντα του κ. Πλακιωτάκη, στην ιδιαιτερότητα του προγράμματος του κ. Αλαβάνου από τη μια και ο παγκρήτιος χαρακτήρας του ΓΕΩΤΕΕ από την άλλη, μας αναγκάζουν να ταλαιπωρηθούμε λίγο παραπάνω προκειμένου να συναντηθούμε και να μιλήσουμε με όλους.

Για τη Δ.Ε του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κρήτης
Ο Πρόεδρος
Κώστας Καμπιτάκης

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP