Δεύτερη απάντηση/Προέδρου Ηπείρου και Νήσων

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

1.Κατ΄ αρχήν να υπενθυμίσω (αναφορά στην προηγούμενη επιστολή μου) για μια ακόμη φορά ότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δυστυχώς ή ευτυχώς είναι Ν.Π.Δ.Δ. με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις προσλήψεις.
2.Καμία πρόσληψη οποιασδήποτε σύμβασης δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση του Α.Σ.Ε.Π. Δυστυχώς !!! Γι΄ αυτό και αναφέρθηκε ο Α.Σ.Ε.Π. και όχι ως δικαιολογία. Η πρόσληψη προσωπικού δεν γίνεται από τα παραρτήματα αλλά με τη μεσολάβηση του κεντρικού. Υποχρεωτικά!

(Δραττόμενος της ευκαιρίας να σας κάνω γνωστό ότι αν δεν φωνάζαμε, δεν «βρίζαμε» και δεν «απειλούσαμε» ενίοτε, με τον ρυθμό που πήγαινε ο Α.Σ.Ε.Π. ίσως ακόμη και σήμερα να μην είχε προσληφθεί υπάλληλος. Και όχι μόνον. Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος και να χαθεί ακόμη η θέση. Ευτυχώς όμως τελικά και για αυτό το θέμα όλα πήγαν καλά.)

3.Τι έγινε την προηγούμενη χρονιά ή τα προηγούμενα χρόνια;: (με καμία διάθεση δικαιολογίας)

Επειδή κανένας φορέας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς Γραμματειακή – Διοικητική Υποστήριξη αντιλαμβάνεται ο καθένας καλόπιστος συζητητής, ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις (ημερίδες κ.λ.π.). Απαιτούν πολύ χρόνο και μια σειρά διαδικασιών που αν δεν έχεις μια minimum υποστήριξη, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν σειρά «επικίνδυνων» προβλημάτων που δεν είναι της στιγμής, αλλά ούτε και μπορούν να αναλυθούν με την παρούσα.
Ας μη ξεχνούμε επίσης ότι ο Πρόεδρος, τα μέλη του Προεδρείου αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Δ.Ε. προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή και τις περισσότερες φορές εκτός από το προσωπικό τους χρόνο συμβάλλουν και με προσωπικά τους έξοδα. Αυτά μετά την πρόσληψη υπαλλήλου ελπίζω ότι θα περάσουν στην ιστορία.

3.1.Σεμινάρια επιμόρφωσης ανέργων ή συμβασιούχων γίνονται αποκλειστικά με την αιγίδα του Κεντρικού (όπως έχουν γίνει κατά το παρελθόν μέσω «ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΥ»: π.χ. πιστοποίηση για ΣΧ. ΔΡΑΣΗΣ Ν. ΑΓΡΟΤΩΝ & ΣΧ. ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ με σειρά σεμιναρίων
η έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο εγγύς μέλλον:
GIS, HACCP κ.λ.π. (τι θα γίνει με Γεωργικούς Συμβούλους άγνωστο)

Εδώ να καταθέσω την προσωπική μου (εξ εμπειρίας ετών εκπορευόμενη) το πρόβλημα των ανέργων ή των συμβασιούχων ή των μελετητών ή των εργοληπτών ή των κάθε φύσεως ελεύθερων επαγγελματιών Γεωτεχνικών δυστυχώς δεν το λύνει η σεμιναριακή επιμόρφωση αλλά:

η ύπαρξη και δημιουργία θέσεων εργασίας
η κατοχύρωση του επαγγέλματος
η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Διαφθορά και διαπλοκή που αποδεδειγμένα και αναντίρρητα στερούν εισόδημα και ευκαιρίες από πολλούς συναδέλφους.

(Δυστυχώς μετρημένοι στα δάχτυλα είμαστε εκείνοι που αγωνιζόμαστε έναντι αυτών και οι περισσότεροι πειθαρχούμε στις υποδείξεις του συστήματος και δυσκολεύουμε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ο υπογράφων είχε το τσαγανό και στάθηκε απέναντι -αισθανόμενος τις περισσότερες φορές την «απόλυτη μοναξιά»- και πληρώνοντας ακόμη και σήμερα αυτή την «θρασύτατη» συμπεριφορά του απέναντι στο σύστημα.)

Πιστεύω ακράδαντα ότι λόγω των δεδομένων συνθηκών (λίγες οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα –στενό & ευρύτερο- άρα και λίγες οι συγκριτικά οι συμβάσεις απασχόλησης) το μέλλον του Γεωτεχνικού δεν είναι η σύμβαση και ο διορισμός αλλά η κατοχύρωση του ελευθέρου επαγγέλματος.Σε αυτό τον τομέα επικεντρωθήκαμε και αναντίρρητα τα πήγαμε πολύ καλά διασφαλίζοντας το επάγγελμα, την υπογραφή και την επιστημονική τεκμηρίωση του Γεωτεχνικού. Υπερασπισθήκαμε το Π.Δ. 344/2000 με περίπου 260 επιστολές προς διάφορους φορείς δήμους, υπηρεσίες κ.λ.π. αλλά και δια ζώσης επαφές σε επίπεδο εμβέλειας του παραρτήματος μας και το παλέψαμε με πάθος. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουμε το «μαύρο» πανί για πολλούς. Και καλά κάναμε.

3.2.να μην ξεχνάμε ότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δεν υπερασπίζεται μόνον τα επαγγελματικά δικαιώματα των συναδέλφων αλλά παρεμβαίνει και στην κοινωνία για ένα σωρό άλλα ζητήματα. Αν το ξεχνάμε κάνουμε μείζον λάθος. Παρά το «κλειστό μαγαζί» δυναμικά παρεμβήκαμε σε ζητήματα περιβάλλοντος (μέσω της συμμετοχής σε διάφορες επιστημονικές επιτροπές) και άλλα ζητήματα.

Μερικές κορυφαίες παρεμβάσεις:
Η παρέμβαση για την αποκλειστική απασχόληση γεωτεχνικών στο Ο.Σ.Δ.Ε. (αυτό άραγε δεν σημαίνει εισόδημα για τον γεωτεχνικό;)
Η παρέμβαση για την υποχρεωτική συνυπογραφή γεωτεχνικών σε μελέτες αναλόγου περιεχομένου που επέφερε και επιφέρει ακόμη αντιδράσεις από τους μη γεωτεχνικούς κλάδους (αυτό άραγε δεν σημαίνει εισόδημα για τον γεωτεχνικό;)
Η δυναμική παρέμβαση μας για τη συμμετοχή εκπροσώπων μας στους διάφορους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και περιβάλλοντος (άλλο αν μας γράψανε – βέβαια αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον κεντρικά- δυστυχώς)
Η δυναμική και πλήρως τεκμηριωμένη θέση μας για το Χ.Υ.Τ.Α. Ιωαννίνων (κι εδώ φυσικά επικράτησε η πολιτική της ουσίας)
Η εντυπωσιακή, πλήρως τεκμηριωμένη επιστημονικά (όπως λένε οι τρίτοι) που υπερκάλυψε τις θέσεις του «αντίζηλου» Τ.Ε.Ε. και συζητιέται ακόμη και σήμερα, θέση μας για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της πόλης των Ιωαννίνων Και πολλά άλλα……….
Όλα αυτά έγιναν με συνεδριάσεις – αποφάσεις (πολλές φορές με ένταση) της Δ.Ε. και όχι τυχαία και πρόχειρα.Έργο τίποτα λοιπόν; Βαρύ και άδικο!

4. Απαρτία : Επιμένω ότι η απαρτία εξασφαλίζεται ή όχι, με τη φυσική συμμετοχή του εκάστου ενός. Ο καθένας πρέπει να αντιλαμβάνεται το ρόλο του. Εάν τον αντιλαμβάνεται επαρκώς υπάρχει απαρτία εάν όχι δεν υπάρχει απαρτία (εξαιρούνται οι αστάθμητοι παράγοντες). Εν πάση περιπτώσει θεωρώντας ότι ο κάθε Γεωτεχνικός διαθέτει τουλάχιστο τον κοινό νου μπορεί να κάνει τις διαπιστώσεις του. Ο ίδιος χωρίς ποδηγέτηση, χωρίς να δέχεται «αμάσητα» αυτά που ακούει ή του λένε. Προσωπικές αντιπαραθέσεις γενικά εάν και όταν υπάρχουν μένουν εκτός οργάνων!

5.Μετατόπιση Ευθυνών:Μακράν εμού. Απλά κάποια πράγματα γίνονται με κάποιες διαδικασίες και σε όσες από αυτές δεν μπορούμε να παρέμβουμε όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε να παρέμβουμε.

6.Όσον αφορά τα σχόλια μου … ενημερωμένος ή μη ενημερωμένος και λοιπά, έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνον με την ποιότητα της ενημέρωσης σας, για την οποία αναμφίβολα δεν φέρετε ευθύνη. Ωστόσο αν παρόλα τα παραπάνω εξακολουθείτε να ακουμπάτε πάνω στους «ανώνυμους πληροφοριοδότες» χωρίς να κάνετε τις απαραίτητες εξ ιδίων διαπιστώσεις, τότε ……. Ιστορικά ο ρόλος των «πληροφοριοδοτών» παραπέμπει σε παρακμιακά φαινόμενα. Όρα Εφιάλτης, συνεργάτες κατακτητών , κ.λ.π. με λίγα λόγια «μπουμπούκια της Ελληνικής Κοινωνίας» (συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες) Ωστόσο αυτές οι πληροφορίες (εκτός διαβολικής σύμπτωσης - επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι τέτοια σύμπτωση δεν υφίσταται), μοιάζουν να προέρχονται από συγκεκριμένες γνωστές στη "μικρή" κοινωνία μας πηγές. Αυτές οι πηγές ενσαρκωσαν και εξακολουθούν να ενσαρκώνουν επάξια ο ρόλο του «αξιότιμου Εφιάλτη» για το Γεωτεχνικό κλάδο. Οι πεποιθήσεις και αντιλήψεις τους αποτυπώνονται με τρείς λέξεις στη σειρά: «Την Πάρτη Μας». Δυστυχώς!!!

7.Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω τις ακόλουθες σκέψεις και θέσεις μου, και επιτρέψτε μου να τις θεωρώ και σημαντικές αλλά και αντικειμενικές :
Οι λύσεις των οποιωνδήποτε προβλημάτων των οποιωνδήποτε φορέων, κλάδων, ομάδων κ.λ.π. χρειάζονται αγώνα και συμμετοχή
Ούτε το ένα, ούτε τα δύο, αλλά ούτε και τα ένεκα μέλη μιας Δ.Ε. μπορούν να φέρουν την άνοιξη, αν δεν συμμετέχουμε όλοι. Έντιμα και με αυταπάρνηση.
Ας βάλλουμε το κοινό και στο διηνεκές συμφέρον πάνω από το προσωπικό και εφήμερο. Φαινόμενα του στυλ «ξεκινάμε 100 και στη διαδρομή την στρίβουμε οι 99»(επίσης συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες) δεν προσφέρουν τίποτε και αν θέλετε για ανεργία και ανασφάλεια με τέτοιες πρακτικές, θα τα συζητάμε και μετά από 10 και 20 και 30 χρόνια.
Απαιτούνται σοβαρότητα, αντικειμενικότητα, συμμετοχή, έντιμος αγώνας και αρετή.

Και «ο νοών νοείτω»

Στάθης Ι. Παπακώστας
Δασολόγος – ΠεριβαλλοντολόγοςΜελετητής
Πρόεδρος Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Ηπείρου – Νήσων

Το Παράτημα Ηπείρου και Νήσων πρόκειται να συστήσει ομάδες εργασίας για την προαγωγή Γεωτεχνικών ζητημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα (2651 0 31427 και 21927) καθώς και στο blog http://geotee-gatos.blogspot.com/

3 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Νοεμβρίου 2008 στις 6:06 μ.μ.  

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ, ΕΓΙΝΕ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ;;;;;;

Ανώνυμος 1 Νοεμβρίου 2008 στις 7:44 μ.μ.  

δεν 8α γινει.Οταν τηλεφωνησα στο γεωτεε μου ειπαν οτι δεν ειχε μεγαλη συμμετοχη....απατεωνιες του ΓΕΩΤΕΕ.
Ποσοι εργαζονται ως μονιμοι γεωτεχνικοι στο γεωτεε και τι αντικειμενο εχουν..αυτο μπορει να μας το πει κανεις?
Τα προβληματα των ανεργων ειναι πολλα και απο οτι ειδα στα πρακτικα το μονο που σας νοιαζει ειναι η καρεκλα και οι αποσπασεις υπαλληλων απο αλλες καραβυσματικες θεσεις.ΔΙΑΛΥΣΤΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ Π-Α-Ρ-Α-Κ-Α-Λ-Ε-Σ-Ο-Υ-Μ-Ε ΤΟ ΤΕΕ ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΔΕΧΤΕΙ ΚΑΙ ΣΩΘΟΥΜΕ.

Ανώνυμος 1 Νοεμβρίου 2008 στις 9:24 μ.μ.  

ανοησιες, κυριε του γεωτεε...

συνεδριασεις, γνωμοδοτησεις, προτασεις, κλπ κλπ κλπ εχουμε χορτασει κυριε του γεωτεε

Ας βγει καποιος απο το γεωτεε να μας ανακοινωσει με καμαρι οτι:

-Οι πτυχιουχοι γεωπονοι θα εχουν δικαιωμα διορισμου στις προκ του ΑΣΕΠ για θεσεις ΠΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΩΝ (που δεν εχουν αλλα εχουν φυσικοι, ιατροι και αλλοι)

-Οι πτυχιουχοι γεωπονοι θα εχουν δικαιωμα διορισμου στις προκ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (που ειχαν, αλλα τους πεταξαν εξω οι οικονομολογοι γιατι "αυξαναν τον συναγωνισμο")

-Οι πτυχιουχοι γεωπονοι θα εχουν δικαιωμα διορισμου στις προκ ΕΦΕΤ(που ΕΠΙΣΗΣ ειχαν , αλλα τους πεταξαν εξω οι χημικοι αυτην τη φορα γιατι και εδω "αυξαναν τον συναγωνισμο")

-Οι πτυχιουχοι γεωπονοι θα εχουν δικαιωμα διορισμου στο Υπουργειο περιβαλλοντος και δ. ε.

-Οι πτυχιουχοι γεωπονοι θα σταματησουν να τρωνε ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ απο ολους τους αλλους επιστημονικους κλαδους

...τα χαστουκια πονανε κυριε του γεωτεε... πονανε πολυ οταν εισαι ανεργος...

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP