Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ!

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Την Δευτέρα 16/12/2008 η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο μόνιμο και το εποχικό προσωπικό του οργανισμού για το έργο τους , με μια ευχαριστήρια επιστολή.
Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς διαβάζοντας την τελευταία παράγραφο, της επιστολής!!

Κάθε χρόνο o ΟΠΕΚΕΠΕ τρέχει τελευταία στιγμή με διάφορες τακτικές να μαζέψει τα αμάζευτα, προκειμένου να φέρει εις πέρας τους ελέγχους ώστε να μην χάσουν οι παραγωγοί τις επιδοτήσεις τους.

Πώς λοιπόν υποστηρίζει τον σημαντικότατο ρόλο του ως μοναδικού Φορέα Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων στην Ελλάδα;;

-Mε το να καλύπτει τις ανάγκες του για προσωπικό προκηρύσσοντας δίμηνες, εξάμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις και όχι με μόνιμες θέσεις.

-Με τη χρησιμοποίηση συμβασιούχων και δη Γεωτεχνικών σε ρόλο και με αντικείμενο διοικητικού υπαλλήλου (καταχωρήσεις αιτήσεων) καθώς και τη χρησιμοποίηση διοικητικών και άλλων ειδικοτήτων υπαλλήλων σε έργο που θα πρέπει να επιτελείται από Γεωτεχνικούς και μόνο (έλεγχοι.

-Με την μετακίνηση των συμβασιούχων του ίδιου του Οργανισμού από το ένα Περιφερειακό Υποκατάστημα σε άλλο προκειμένου να καλυφθούν οι εκάστοτε
ανάγκες για την ολοκλήρωση των ελέγχων.

-Με εργασία υπερωριών σε καθημερινή βάση στην ελεγκτική περίοδο.

-Με την μετακίνηση συναδέλφων συμβασιούχων από τον ΕΛΓΑ(έγινε το 2007 καθώς ο αριθμός των συμβασιούχων στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επαρκούσε προκειμένου οι έλεγχοι να πραγματοποιηθούν έγκαιρα και κάτω από την πίεση των καταληκτικών ημερομηνιών) .


Αυτή είναι η υποδομή, το ανθρώπινο δυναμικό και οι τακτικές που καλύπτουν τις ανάγκες του Οργανισμού και επιβεβαιώνουν τον σημαντικό του ρόλο;;

Αυτή είναι η επιβεβαίωση της εκμετάλλευσης των συμβασιούχων και της έλλειψης οργάνωσης τόσο από τον ίδιο τον φορέα αλλά και από το ίδιο το ΥΠ.Α.Α.Τ.

13 σχόλια:

Ανώνυμος 18 Δεκεμβρίου 2008 στις 11:25 μ.μ.  

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ....
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΣΟΛΗ!!!!

Ανώνυμος 19 Δεκεμβρίου 2008 στις 10:38 π.μ.  

Βέβαια, θα μας ευχαριστήσουν κιόλας! Τρέχουν ακόμη και δε φθάνουν! Βιάστηκε ο κύριος πρόεδρος ή μήπως δεν είναι ενήμερος πως οι έλεγχοι σε κάποιους νομούς δεν έχουν τελειώσει; Η χειρότερη υπηρεσία μακράν.

Unknown 19 Δεκεμβρίου 2008 στις 4:26 μ.μ.  

μπορεί να είναι η χειρότερη υπηρεσία αλλα οι αιτήσεις αυξάνονται αντί να μειώνονται. ποιός τον έχει σαμποτάρει;

Ανώνυμος 20 Δεκεμβρίου 2008 στις 11:53 π.μ.  

ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙς ΠΡΥΠΟΘΕΣΕΙΣ!!! ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΜΕ ΓΙΑΤΙ ΓΕΛΑΝΕ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ!!! ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ "ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ" ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ!!!

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2008 στις 1:38 π.μ.  

Ρε παιδιά έλεος με αυτή τη λογική. Όπου δείτε ΟΠΕΚΕΠΕ σας πιάνει συμπλεγματική ταραχή. Πού είναι το κακό δηλαδή που η διοίκηση του οργανισμού ευχαρίστησε το προσωπικό της για τη δουλειά του κάτω από τις ομολογουμένως πιεστικές συνθήκες και προϋποθέσεις; Εγώ ως καλό το βλέπω. Και θέλω απλώς να προσθέσω, για τη χειρότερη υπηρεσία, ότι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λέμε.

Ανώνυμος 21 Δεκεμβρίου 2008 στις 12:12 μ.μ.  

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΗ ΦΡΑΣΗ,ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΡΑΧΗ.ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΝΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ(ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ) ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΙΕΣΗ, ΑΦΟΥ ΠΑΝΤΑ ΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ;ΑΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟ ΛΟΙΠΟΝ.

Ανώνυμος 22 Δεκεμβρίου 2008 στις 11:47 π.μ.  

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΕ ΟΓΚΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ! ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ, ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΥΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΤΛ ΕΝΩ ΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΕΡΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ! ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ!ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΠΕΚΕΠΕ. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΦΙΛΤΑΤΕ;

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2008 στις 12:24 π.μ.  

Φίλτατε, κατάλαβα ότι προσπαθείς να επιβεβαιώσεις αυτό που λέω πιο πάνω. Εγώ κατανοώ το πρόβλημα που διατυπώνεις, το δικό μου είναι ότι ο αγροάνεργος ή όποιος άλλος, ειρωνεύεται με την ανάρτηση αυτή την ευχαριστήρια επιστολή ενός εργοδότη προς τους εργαζομένους του, κάτι που δεν μπορώ να κατανοήσω.

Εγώ λέω ότι εκτός από το έξω υπάρχει και το μέσα. Κάποιοι που παλεύουν με αντίξοες συνθήκες πολλές φορές, για να βγάλουν δουλειά που δείχνει να μη βγαίνει και για εμένα, το να υπάρχει και μια ευχαριστήρια επιστολή της διοίκησης, για πρώτη φορά, είναι μια ηθική επιβράβευση που δε χρήζει ειρωνείας.

Όσο για το ποιος είναι ο λόγος που προσλαμβάνονται οικονομολόγοι και όχι γεωπόνοι. Τα αντικείμενα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πολύ ευρύτερα και περισσότερα από το να πας σε ένα χωράφι, να το μετρήσεις και να δεις τι είναι. Υπάρχουν καθεστώτα προς έλεγχο που ξεφεύγουν από τα όρια των ελέγχων μιας καλλιέργειας σε ένα χωράφι. Υπάρχει η εξισωτική αποζημίωση (κατεξοχήν για οικονομολόγους, κι όμως, δεν προσλαμβάνεται ουδείς για να τη φέρει σε πέρας), υπάρχουν οι μηχανογραφικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι, υπάρχουν οι διοικητικές πράξεις της υπηρεσίας, υπάρχει η διαχείριση δικαιωμάτων και οι μεταβιβάσεις, υπάρχουν οι πληρωμές, υπάρχει η εξυπηρέτηση των παραγωγών στα γραφεία, που είναι πονεμένη ιστορία από πολλές απόψεις, για να αναφέρω μόνο μερικά από τα πιο γνωστά, και φυσικά υπάρχει και ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, η μηχανογράφηση, που είναι το Α και το Ω, η Διοικητική Υποστήριξη που είναι θεμελιώδης, η χρήση συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων με τη χρήση της τεχνολογίας που είναι κεφαλαιώδης επίσης. Για όλα αυτά αγαπητέ φίλε, υπάρχει ένα μόνιμο προσωπικό που δεν επαρκεί και συμπληρώνεται από εποχικό. Το εποχικό είναι κατά 80% γεωπόνοι, ΠΕ ή ΤΕ, ποσοστό που είναι συντριπτικό και δυσανάλογο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, σε ποσοστιαία αναλογία εννοώ. Αντίθετα, προσλαμβάνονται ελάχιστοι Τοπογράφοι και Οικονομολόγοι, και ποτέ κανένας Πληροφορικάριος. Ο λόγος είναι η ανεργία του κλάδου των γεωπόνων, και καλώς να γίνεται έτσι, αλλά μη φτάσουμε και στο σημείο να καταλογίζουμε λάθος στις προσλήψεις και άλλων ειδικοτήτων, γιατί είναι πολύ συντεχνιακό και άδικο για παιδιά που επίσης βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους περισσότερους.

Με όλα αυτά που έγραψα, δεν εννοώ σε καμία περίπτωση ότι είναι άδικοι οι προβληματισμοί που εγείρονται για τις προσλήψεις και την αναγκαιότητα περισσότερου μόνιμου προσωπικού. Αυτό που με ώθησε να γράψω είναι ότι δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ειρωνικά μια ευχαριστήρια επιστολή, και κατά δεύτερο λόγο, η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί ότι το αντικείμενο του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκινά και τελειώνει στο χωράφι. Καλώς ή κακώς, το πιο μικρό κομμάτι λαμβάνει χώρα εκεί. Καλές γιορτές.

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2008 στις 8:32 π.μ.  

ΑΓΑΠΗΤΕ, ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ 'ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ' ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ,ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑΡΙΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ. ΑΛΛΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ. ΟΧΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2008 στις 12:44 μ.μ.  

ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ... ΔΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΟΥΣ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΖΗΤΟΥΣΑΝ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΑΝ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ!

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2008 στις 8:45 μ.μ.  

Φίλε, τελευταίε, αποκλείεται να ζητά τελειόφοιτους. Απόφοιτους θα εννοείς.

Επιπλέον, αναφέρεσαι προφανώς στην τελευταία προκήρυξη τακτικών υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε αυτήν λοιπόν, υπάρχουν για του λόγου το αληθές, 27 θέσεις ΠΕ Γεωπόνων, 11 ΠΕ Πληροφορικής, 9 ΠΕ Τοπογράφων, καμία Οικονομολόγων. Ανάμεσα φυσικά και σε άλλες ειδικότητες και σε σύνολο 80 θέσεων.

Στην προηγούμενη προκήρυξη, του 2003, υπήρχαν 46 θέσεις γεωπόνων, 14 Πληροφορικής και άλλες τόσες Τοπογράφων και αρκετές Οικονομολόγων, περίπου όπως των γεωπόνων.

Επομένως, από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι θέσεις Πληροφορικής είναι περισσότερες από των Γεωπόνων. Επίσης, αυτό που ήθελα να αναδείξω είναι ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια υπηρεσία που πρέπει να παίρνει μόνο γεωπόνους.

Το κατεξοχήν γεωπονικό της έργο επιτελείται πράγματι εποχικά, μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου και οι ειδικότητες που σχετίζονται με αυτό, δηλαδή οι Γεωπόνοι ΠΕ και ΤΕ έχουν τη μερίδα του λέοντος στις προσλήψεις των αντίστοιχων προκηρύξεων εποχικών, με χουντικά ποσοστά, άνω του 80%.

Η γνώμη μου είναι ότι ο έλεγχος που διενεργεί σε ένα χωράφι το ελεγκτικό συνεργείο του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να γίνεται από έναν Τοπογράφο και έναν Γεωπόνο. Όμως οι Τοπογράφοι δεν έχουν πρόβλημα ανεργίας και μου φαντάζει πολύ λογικό να υπερισχύει αριθμητικά, τελικά, η ειδικότητα των Γεωπόνων.

Από εκεί και πέρα, η περίοδος των επιτόπιων ελέγχων είναι πολύ φορτισμένη για όλους και είναι επίσης πολύ λογικό να χρησιμοποιούνται, επικουρικά και υπάλληλοι άλλων ειδικοτήτων ως συνεργάτες Γεωπόνων στους ελέγχους. Όπως αντίστοιχα, δε συνάγεται από που πουθενά ότι ο Γεωπόνος έχει δουλειά μόνο στο χωράφι. Βεβαίως και έχει δουλειά και στο γραφείο, είτε αφορά τον έλεγχο έξω από αυτό είτε συναφή αντικείμενα.

Θα μπορούσα να πω πολλά αλλά είναι κουραστικό και για εμένα να επιχειρηματολογώ και ο αντίλογος να είναι 4 γραμμές με κεφαλαία γράμματα, χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα.

Τουλάχιστον επιτρέψτε μου να πω ότι ο κλάδος των Γεωπόνων είναι πραγματικά πολύ προβληματικός από άποψη προοπτικών επαγγέλματος, αλλά δεν είναι και ο μοναδικός. Υπάρχουν επίσης ειδικότητες με τεράστιο πρόβλημα, αντίστοιχο, μικρότερο ή μεγαλύτερο, χωρίς διέξοδο ούτε στα 6μηνα ή 8μηνα των ΟΠΕΚΕΠΕ ή ΕΛΓΑ και για τις οποίες δεν υπάρχει τίποτα που να μοιάζει με αγροτικό ή πρακτική άσκηση των γεωπόνων.

Αν βέβαια είναι αυτοσκοπός μια μόνιμη θέση στον δημόσιο τομέα, τότε νομίζω το πρόβλημα είναι κοινωνικό και όχι συντεχνιακό.

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2008 στις 11:36 π.μ.  

Απόφοιτους εννοούσα ναι. Από τις 25 θεσεις ποσες ηταν γενικές? σχεδον ισάριθμες με τους πληροφορικάριους και οπως βλέπεις κ συ φαντάζομαι συνεχώς μειώνονται και αυξάνονται οι υπόλοιπες ειδικότητες. Το θέμα μας λοιπόν είναι οτι, όταν μας χρειάζονται για ελέγχους προσλαμβάνουν μόνο ως εποχικούς έναν μεγάλο αριθμό γεωπόνων ενώ όταν βγαίνει προκήρυξη μονίμων είναι ελάχιστοι οι γεωπόνοι που ζητούνται και μάλιστα κάθε 2 έως 5 χρόνια. Δημόσιο δεν είναι, οργανισμός είναι ιδιωτικού δικαίου που υπάγεται στο υπουργείο. επειδή λοιπόν είναι ελάχιστοι οι οργανισμοί που μπορούμε να εργαστούμε ως γεωπόνοι και οι θέσεις επίσης ελάχιστες, καλό θα ήταν η πλειοψηφία των θέσεων να καλύπτεται από γεωπόνους σε τέτοιες υπηρεσίες. Πλοσο μάλλον εδώ, όπου ο κανονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ από μόνος του δείχνει τη σπουδαιότητα και την χρησιμότητα των γεωπόνων στον Οργανισμό.

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2008 στις 8:15 μ.μ.  

Αγαπητέ φίλε, οι γενικές θέσεις των γεωπόνων, από τις 27, είναι οι 15. Όμως, και πάλι θα σου πω ότι αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ειδικότητες. Της Πληροφορικής, από 11, οι 6 είναι γενικές. Άρα ή θα διαλέξεις την αναλογία 27/11 ή την 11/6. Δεν μπορείς να συγκρίνεις τις γενικές θέσεις της μίας με το σύνολο της άλλης.

Οι γεωπόνοι είναι μια πολύ σημαντική λειτουργική παράμετρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Η στρεβλή αντίληψη, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι είναι η πιο σημαντική ειδικότητα ή ότι οι προσλήψεις νέων υπαλλήλων πρέπει να περιορίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτήν.

Κάθε κλάδος έχει τη χρησιμότητά του και το ρόλο του. Ίσως αυτό είναι ένα σημείο που δεν υπάρχει λόγος να αναλύσουμε περαιτέρω.

Νομίζω ότι έγιναν κατανοητά όσα ήθελε ο καθένας μας να πει.

Σας εύχομαι χρόνια πολλά και καλές γιορτές, και μακάρι, όχι μόνο να έχετε δίκιο, αλλά και να αλλάξει κάτι προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε.

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP