Η ομολογία μιας καραμπινάτης κατάχρησης εξουσίας

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Την 01/11/08 η ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ/Π.Κρήτης απέστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών αίτημα για την τροποποίηση του ΠΔ 164/2004. Στο αίτημα αυτό μεταξύ άλλων τόνιζε:

«3. Η τάση των διοικήσεων των οργανισμών (να χρησιμοποιούν συμβασιούχους για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών) δεν διεκόπη καθόλου. Πολλές απ’ αυτές συνεχίζουν ανενόχλητα την ίδια ταχτική, φροντίζοντας μόνο οι συμβασιούχοι που χρησιμοποιούν να είναι πάντα διαφορετικοί. Εφαρμόζοντας τη λογική του 24μηνου καταδικάζουν χιλιάδες νέους σε μόνιμη ανεργία».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ζώης απαντώντας (μέσω σχετικής ερώτησης των βουλευτών Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ – τους ευχαριστούμε), στη παραπάνω παρατήρηση γράφει:
«Ενόψει των ανωτέρω είναι αυτονόητο (η υπογράμμιση δική μας), ότι οι φορείς του δημοσίου τομέα θα πρέπει, προκειμένου να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους, να φροντίσουν για τη σύσταση και την πλήρωση οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου». Η “αυτονόητη” αυτή υποχρέωση τίθεται σε ισχύ προφανώς, από την ημέρα δημοσίευσης του ΠΔ164/04 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Αυτή όμως η αυτονόητη υποχρέωση για το Υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται να ισχύει στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων του κ. Κοντού εδώ και τέσσερα χρόνια. Όπως ομολογεί ο ίδιος κυνικά, απαντώντας σε αναφορά του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Κεγκέρογλου (μετά από επίσης σχετικό έγγραφο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κρήτης), ο ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε έχει συστήσει εδώ και τέσσερα χρόνια τις απαραίτητες θέσεις μόνιμου προσωπικού για την άσκηση του έργου του, ούτε έχει καλύψει το σύνολο των ήδη υφισταμένων θέσεων. Ο κ. Κοντός αποφεύγει να ομολογήσει ότι το κενό καλύπτεται με απανωτές και επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις προσλήψεων συμβασιούχων οχτάμηνης, εξάμηνης ή δίμηνης διάρκειας ή και συμβάσεων έργου. Έτσι και το ΠΔ164/04 παραβιάζει και την αλήθεια αποκρύπτει. Χρησιμοποιεί καταχρηστικά συμβασιούχους σ’ έναν οργανισμό του οποίου το αντικείμενο είναι σαφέστατα προσδιορισμένο, είναι ελεγκτικό και δεν έχει κανένα επείγοντα, ξαφνικό ή εποχικό χαρακτήρα. Το υπενθύμισε εξ άλλου αυτό η ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ/Π.Κρήτης με δύο σχετικές ανακοινώσεις, στις 28/03/07 και στις 24/07/07.
Παράλληλα και εντελώς πρόσφατα, η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) κ. J. Kokott, καταλογίζει στο Π.Δ. 164/2004 εμφανή αδυναμία να αποτρέψει καταχρήσεις στις προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο. «Η αδυναμία του Π.Δ. 164/2004 να αντιμετωπίσει τις καταχρήσεις, επιτρέπει στα εθνικά δικαστήρια να λαμβάνουν κάθε απαραίτητο μέτρο σύμφωνα με το εσωτερικό δίκαιο, με σκοπό να αποτρέπουν την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας», υποστηρίζει η γενική εισαγγελέας του ΔΕΚ.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτουν αβίαστα τρία βασικά συμπεράσματα:

Από την ημέρα εφαρμογής του ΠΔ 164/2004 και μέχρι σήμερα (τέσσερα και πλέον χρόνια) η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ καταχρώνται την εξουσία!!, αφού δεν εφαρμόζουν σκόπιμα την «αυτονόητη» (κατά τον κ. Ζώη) υποχρέωση του ΠΔ.

Από την ημέρα εφαρμογής του ΠΔ 164/2004 και μέχρι σήμερα όλοι οι συμβασιούχοι που εργάστηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του, ανεξάρτητα από το χρόνο που απασχολήθηκαν κάθε φορά!!!

Από την ημέρα εφαρμογής του ΠΔ164/2004 και μέχρι σήμερα όλοι όσοι εργάστηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως συμβασιούχοι έχουν νόμιμο δικαίωμα να προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια διεκδικώντας την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος τους, από την καταχρηστική παραβίαση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας εκ μέρους της διοίκησης του οργανισμού και του Υπουργού κ. Κοντού.

Το θέμα όμως δεν αφορά μόνο τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανάλογη συμπεριφορά παρατηρείται και στον ΕΛΓΑ, ο οποίος εξακολουθεί να καλύπτει το 70% των πάγιων και διαρκών αναγκών του με συμβασιούχους.

Μετά από τα παραπάνω η ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ/Π.Κρήτης αποφασίζει:
1. Να εκδώσει την παρούσα ανακοίνωση
2. Να αποστείλει όλα τα σχετικά έγγραφα στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, με την παράκληση :


α) Nα αναλάβει πρωτοβουλία για την άσκηση κάθε νομικής διαδικασίας κατά των κκ. Μπασιάκου και Κοντού και κατά των προέδρων των διοικήσεων των οργανισμών των εποπτευόμενων από το ΥΠΑΑΤ, που καταχρώνται την εξουσία χρησιμοποιώντας συμβασιούχους για κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών από τον Ιούλιο του 2004 μέχρι σήμερα.

β) Να εξαντλήσει κάθε νομική διαδικασία για τη δικαίωση των μελών του Επιμελητηρίου που αδικήθηκαν εργαζόμενοι ως συμβασιούχοι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στους οργανισμούς αυτούς.

γ) Να ενημερώσει το ΔΕΚ ή και να εξετάσει την δυνατότητα δικής του παράστασης σ’ αυτό για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων – μελών του.

δ) Να ενημερώσει τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

ε) Να θέσει στον αξιότιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά το δίλημμα: επιμένει στην άποψη (που υποστήριξε εισηγούμενος το θέμα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου) ότι το θέμα των συμβασιούχων είναι προϊόν της επιδίωξής τους να καταλάβουν παρανόμως μια θέση στο δημόσιο τομέα ή αναγνωρίζει ότι το όλο θέμα είναι αποτέλεσμα κατάχρησης εξουσίας των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση διοικήσεων;

στ) Να ενημερώσει τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, τους βουλευτές της Κρήτης και τους ευρωβουλευτές.

ζ) Να δώσει εντολή στα στελέχη του, που συμμετέχουν στα όργανα όλων των οργανισμών του δημόσιου τομέα, να θέσουν σ’ αυτά το ζήτημα.


3. Να ενημερώσει τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, τη Γραμματεία Συμβασιούχων της ΓΣΕΕ, τη ΠΟΣΓ και τη ΠΕΑΣΓΕ.

4. Να αποστείλει αυτή την ανακοίνωση στον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ζώη, ως απάντηση στο δικό του έγγραφο, με την απαίτηση πλέον της σαφούς και ξεκάθαρης τοποθέτησης.

5. Να δηλώσει ότι θεωρεί ως στοιχειώδες μέτρο αποκατάστασης της τετράχρονης αδικίας σε βάρος των συμβασιούχων γεωτεχνικών, τη μονιμοποίηση όλων όσων εργάστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΛΓΑ και αλλού τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συμπληρώνοντας 24 μήνες συνολικής απασχόλησης ανεξάρτητα των μεταξύ των επιμέρους συμβάσεων διαστημάτων.

6. Να επιμείνει στο αίτημα τροποποίησης του ΠΔ 164/04 για να καλυφθεί το νομικό κενό που επεσήμανε η Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κρήτης στην πρώτη επιστολή της και επιβεβαιώνει απόλυτα η εισαγγελέας του ΔΕΚ.

Για τη Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κρήτης

Ο Πρόεδρος Κώστας Καμπιτάκης


ΕΚΤΥΠΩΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ!

4 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Δεκεμβρίου 2008 στις 3:59 μ.μ.  

Συμφωνώ και επαυξάνω με σχεδόν όλα όσα αναφέρει η ανακοίνωση ΓΕΩΤΕΕ/ΠΔ ΚΡΗΤΗΣ και μπράβο τους για την πρωτοβουλία. Η μόνη μου ένσταση είναι στην παράγραφο 5 όσων προτίθενται να κάνουν, δεδομένου ότι πολλοί από τους συμβασιούχους που έχουν εργαστεί για 24 και πλέον μήνες στις εν λόγω υπηρεσίες έχουν εργαστεί κάνοντας ψευδείς Υ.Δ., εις βάρος άλλων ανέργων. Για μένα είναι περισσότερο όμηρος κάποιος που έχει δουλέψει από ένα εξάμηνο σε κάθε υπηρεσία (περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά του στις λίστες των αποτελεσμάτων) από όσο ένας που έχει δουλέψει 24 μήνες και πλέον (εάν έχει χρησιμοποιήσει αθέμιτα μέσα). Μία συμβασιούχος των 22 μηνών στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ανώνυμος 11 Δεκεμβρίου 2008 στις 6:19 μ.μ.  

Μπράβο στο παράρτημα Κρήτης για τις πρωτοβουλίες.Agroanerge συνέχισε έτσι....

Ανώνυμος 11 Δεκεμβρίου 2008 στις 10:33 μ.μ.  

τελικα αυτο που επικρατεισε τωρα (την τελευταια χρονια) για τους διορισμους στο δημοσιο ειναι πολυ κουραστικο και χρονοβορο (11 χρονια συνολικα). δηλ. να κανεις για 6 χρονια μεταπτυχιακο και διδακτορικο και μετα να δουλευψεις για αλλα 5 χρονια στο δημοσιο εως οτου επιτελους να διοριστεις.

αυτο που προτεινεται με την καταργηση του π.δ. ειναι πολυ πιο ευκολο και γρηγορο. ετσι μετα απο μονο 24 μηνες συμβασεων μπαινεις στο δημοσιο αυτη τη φορα για παντα.

μπραβο στους κρητικους που το σκεφτηκαν.

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2008 στις 10:38 μ.μ.  

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ Κο ΚΑΜΠΙΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ ΚΡΗΤΗΣ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ Π.Δ. 164/2004 ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΦΟΡΕΑ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΟΚΤΑΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 45-50; ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2Ο ΧΡΟΝΙΑ.
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑΧΑ ΓΙΑ "ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ" ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΝΟΜΟ 2112/1920 ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΜΕ ΤΟ Π.Δ. 164/2004 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΣ. ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΟΤΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ".

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP