Θέλουμε γεωπόνους αλλά όχι του ’60....

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Πόσο συχνά αναζητούν επιμόρφωση και επιστημονική στήριξη οι Ελληνες γεωργοί; Σε ποιους φορείς απευθύνονται για να ενημερωθούν; Σε αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν 103 παραγωγοί συμβατικής, ολοκληρωμένης και βιολογικής καλλιέργειας από την περιοχή της Δ. Μακεδονίας που συμμετείχαν σε έρευνα του ΑΠΘ. «Οι παραγωγοί αναζητούν επιστημονική καθοδήγηση, η οποία όμως δεν τους παρέχεται σε ικανοποιητικό βαθμό», λέει στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονικής στο ΑΠΘ, κ. Γ. Σιάρδος, που εκπόνησε την έρευνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το μορφωτικό επίπεδο των ερωτωμένων παίζει ρόλο στην επιλογή του τρόπου καλλιέργειας. Πιο πολλοί απόφοιτοι ΑΕΙ εντοπίζονται μεταξύ των βιοκαλλιεργητών, απόφοιτοι ΙΕΚ δηλώνουν πολλοί παραγωγοί ολοκληρωμένης καλλιέργειας, ενώ λιγότερα χρόνια στα θρανία έχουν περάσει οι γεωργοί της συμβατικής καλλιέργειας. Οι «συμβατικοί» επικοινωνούν περισσότερο με ιδιώτες γεωπόνους, από τους οποίους προμηθεύονται φυτοφάρμακα. Ωστόσο, η επιστημονική επίβλεψη όσον αφορά τις συμβατικές καλλιέργειες περιορίζεται σε τυποποιημένες και πεπαλαιωμένες συμβουλές.«Χρειαζόμαστε γεωπόνους στο πλευρό μας, αλλά όχι γεωπόνους του ’60», λένε διαμαρτυρόμενοι οι παραγωγοί.

Περισσότερο ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με το επιστημονικό προσωπικό των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνουν όσοι καλλιεργούν με το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων σε ελεγχόμενες δόσεις και μόνο όταν είναι απαραίτητο. Απογοητευμένοι από την παρεχόμενη ενημέρωση εμφανίζονται οι βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι ως επί το πλείστον καταφεύγουν στους πιστοποιητικούς οργανισμούς για συμβουλές. Ακολουθούν όμως τις οδηγίες που τους δίνονται; Οι βιοκαλλιεργητές μάλλον. Οι «συμβατικοί» δεν κρύβουν ότι συχνά καταφεύγουν στον εμπειρισμό.

πηγή:Καθημερινή

2 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Δεκεμβρίου 2008 στις 7:25 μ.μ.  

Όλο και περισσότεροι πτυχιούχοι των ελληνικών πανεπιστημίων διεκδικούν μία θέση σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών -master όπως είναι γνωστός ο μεταπτυχιακός τίτλος. Οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας οδηγούν τους νέους να ζητούν επιπλέον εφόδια τα οποία θα τους δώσουν ένα πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

Στην πενταετία μεταξύ των παλαιότερων ιδρυμάτων η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταπτυχιακών φοιτητών καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (169,5%), ενώ βέβαια εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο οι μεταπτυχιακοί από 64 το 2002-2003 έφτασαν τους 636 το 2006-2007 (+893% !!!!!!!!!!!!!!!!!)

Στους 74.301 φοιτητές μεταπτυχιακών σε ελληνικά πανεπιστήμια θα πρέπει βέβαια να προστεθούν και οι περίπου 58.000 Ελληνες, που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά ιδρύματα για μεταπτυχιακά

Πέραν όμως της ανάγκης των πτυχιούχων να ενισχύσουν τις πιθανότητές τους για μία καλή θέση στην αγορά εργασίας -μάλιστα σε αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι μοριοδοτούνται όσοι υποψήφιοι για τον δημόσιο τομέα κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο -η αύξηση των μεταπτυχιακών συμβάλλει στη διαμόρφωση νέων δεδομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατά πρώτον, οδηγεί στην εκ των πραγμάτων υποβάθμιση των πρώτων πτυχίων. Ταυτόχρονα, πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι η εκρηκτική ζήτηση για μεταπτυχιακά θα συντελέσει στο πέρασμα της υιοθέτησης του συστήματος σπουδών που προβλέπει η Διακήρυξη της Μπολόνια.

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2008 στις 3:00 μ.μ.  

αν σε μια προκήρυξη που ζητούνται απαραίτητα προσόντα (καλή ώρα ΟΠΕΚΕΠΕ) σε νομό που έχει εντοπιότητα (π.χ. Σέρρες), δε βρεθεί άτομο με εντοπιότητα που να έχει τα τυπικά προσόντα, τότε τι γίνεται; Παίρνουν άτομο από τον πρώτο επικουρικό πίνακα που να έχει εντοπιότητα ή παίρνουν άτομο από τον κύριο πίνακα χωρίς εντοπιότητα;

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP