ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Π.Δ 164/2004

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΔ 164/2004 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ,ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ.

Σχετικά με την Ερώτηση, με αριθμό πρωτ. 9552/7-11-2008, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ.κ.Μαρία Σκραφνάκη, Βασίλειος Κεγκέρογλου, Ιωάννης Σκουλάς και Εμμανουήλ Στρατάκης με θέμα «Τροποποίηση του Π.Δ. 164/2004 για άρση του καθεστώτος ομηρίας των χιλιάδων συμβασιούχων, μεταξύ αυτών και των γεωτεχνικών», σας πληροφορούμε τα εξής:

Σύμφωνα με τη παρ.1 και 2 του άρθρου 5 του Π.Δ. 164/04, απαγορεύονται οι διαδοχικές συμβάσεις που καταρτίζονται και εκτελούνται μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζομένου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας, εφόσον μεταξύ των συμβάσεων αυτών μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.

Επιπλέον , σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 6 του ανωτέρω Π.Δ. , ο συνολικός χρόνος διάρκειας απασχόλησης άνω των 24 μηνών επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις ειδικών από τη φύση και το είδος της εργασίας τους , κατηγοριών εργαζομένων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία όπως π.χ. διευθυντικά στελέχη, εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται στο πλαίσιο συγκεκριμένου ερευνητικού ή επιστημονικού προγράμματος ή για την εκπλήρωση έργου σχετικού με την εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από συμβάσεις με διεθνείς οργανισμούς. Η κρίση δε για το εάν οι εκάστοτε συναπτόμενες συμβάσεις εμπίπτουν στην κατά τα άνω εξαίρεση ανήκει στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας που συνάπτει τις συμβάσεις αυτές.

Οι ρυθμίσεις αυτές , ως γνωστόν , προέρχονται από την ενσωμάτωση στο εσωτερικό δίκαιο των διατάξεων της Οδηγίας 1999/70/Ε.Κ. του Συμβουλίου της Ευρώπης και αποσκοπούν στη αποτροπή της κατάχρησης στην κατάρτιση των διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, αντί αορίστου χρόνου .

Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις του άρθρου 103 παρ.8 του Συντάγματος απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

Ενόψει των ανωτέρω είναι αυτονόητο, ότι οι φορείς του δημοσίου τομέα θα πρέπει, προκειμένου να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους , να φροντίσουν για τη σύσταση και την πλήρωση οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Τροποποίηση συνεπώς του Π.Δ. 164/2004 προς την κατεύθυνση να επιτραπούν συνεχόμενες συμβάσεις , αφενός είναι αντίθετη προς τον σκοπό της ανωτέρω κοινοτικής οδηγίας και αφετέρου είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία νέας στρατιάς “ομήρων” συμβασιούχων. Ως εκ τούτου η υπηρεσία μας δεν συμφωνεί.


Η απάντηση μας στάλθηκε από το Πολιτικό γραφείο του Βουλευτή κ.Εμμανουήλ Στρατάκη.




4 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2008 στις 5:30 μ.μ.  

ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ (ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ κ. ΚΑΜΠΙΤΑΚΗ..ΔΕΝ ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΜΑΛΛΟΝ)ΚΑΙ AGROANERGE ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ 3 ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ 24ΜΗΝΟ....ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ...ΔΕΝ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΕΙ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ?
Ο 8ΡΥΛΕΩΝ

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2008 στις 10:28 μ.μ.  

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.....

Ανώνυμος 2 Δεκεμβρίου 2008 στις 9:28 μ.μ.  

εισαι σίγουρος? Η ενημέρωσή μου είναι ότι έχει ήδη πάρει 2 θετικές υπογραφές και περιμένουμε το νομικό συμβούλιο του κράτους για το οριστικό ναι η οχι....

agroanergos 2 Δεκεμβρίου 2008 στις 11:17 μ.μ.  

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ.

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP