Ερώτηση για προσβολή Μελισσοσμηνών από το Nosema Ceranae στην Αρκαδία

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Προς τον κ. Υπουργό:
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


Θέμα: Προσβολή Μελισσοσμηνών από το Nosema Ceranae στην Αρκαδία


Η φετινή χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη μελισσοκομία της περιοχής μας. Όπως είναι γνωστό ο ορεινός όγκος του Μαινάλου, κάθε χρόνο από τέλη Μαΐου έως μέσα Ιουλίου, συγκεντρώνει αρκετές χιλιάδες μελισσοσμήνη, για την παραγωγή του γνωστού ελατόμελου Μαινάλου, το οποίο αποτελεί την κύρια μελιτοφορία της ευρύτερης περιοχής.
Παρ’ όλα αυτά, από αρχές Ιουνίου παρουσιάστηκαν τα πρώτα έντονα κρούσματα ραγδαίας απώλειας πληθυσμού μελισσοσμηνών. Μετά από συνεχείς αναφορές μελισσοκόμων για δραστική μείωση του πληθυσμού των μελισσοσμηνών τους και της αποδοτικότητας τους, ο Συνεταιρισμός Αρκαδίας αναζήτησε τα αίτια και τη λύση του προβλήματος με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων (Δ/νση Κτηνιατρικής Αρκαδίας, Δ/νση Γεωργίας Αρκαδίας, ΕΛΓΑ, Κτηνιατρείο Τρίπολης).

Κατόπιν καταμέτρησης που έχει διενεργήσει ο Συνεταιρισμός Αρκαδίας κατάληξε στο συμπέρασμα ότι απωλέσθηκε άνω του 50% της φετινής παραγωγής για το έλατο Μαινάλου, για τους παραγωγούς που έπαθαν τις σοβαρότερες προσβολές.

Όπως φαίνεται από το πόρισμα του ΕΘΙΑΓΕ (με αρ. πρωτ. 3394/21-7- 09), πρόκειται για προσβολή από το πρωτόζωο Nosema Ceranae.
Για την καταπολέμηση της παραπάνω ασθένειας δεν υπάρχει εγκεκριμένο σκεύασμα, ούτε κάποια εναλλακτική θεραπεία.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

· Σε ποιες ενέργειες θα προβούν και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου προκειμένου να υπάρξει άμεσα η αντιμετώπιση του προβλήματος από την προσβολή του Nozema Ceranae, που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της Αρκαδίας;
· Θα υπάρξει άμεσα κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μελλισοκόμων;


Η ερωτώσα Βουλευτής
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP