ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ LEBAYCID ΦΙΜΩΝΕΙ ΤΟ BLOG «Η ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ».

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ,ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ BLOG ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ.

ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ LEBAYCID.

ΔΙAΒΑΣΤΕ:

Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με ημερομηνία 27/4/2005 και βάση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έγκριση κυκλοφορίας του Lebaycid έληξε στις 30/6/2007 και η χρήση του επιτρεπόταν μέχρι τις 31/12/2007.

http://www.minagric.gr/greek/data/FENTHION%20apofasi%20paratasis.pdf

Γιατί όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρεί σε ψεκασμούς με Lebaycid;

Αιτία ένα πρωτοφανές αλαλούμ που δείχνει πόσο ΑΝΙΚΑΝΟΙ και ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ είναι οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το Υπουργείο δεν προχώρησε εγκαίρως σε διαγωνισμό για την προμήθεια νέων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων με πυρεθρίνες, τα οποία χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια για τους δολωματικούς ψεκασμούς. Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο το πρόγραμμα της δακοκτονίας πρέπει να ξεκινά τον Ιούνιο και εννοείται πως μέχρι τότε θα πρέπει όχι μόνο να έχει γίνει ο σχετικός διαγωνισμός, αλλά θα πρέπει να έχουν διανεμηθεί και τα φάρμακα στους κατά τόπους Νομούς.
Μια καθυστέρηση που ίσως δεν είναι τυχαία…!!!

Και αυτό γιατί στις αποθήκες του υπουργείου υπήρχε ποσότητα Lebaycid που δεν είχε καταναλωθεί την προηγούμενη χρονιά. Έτσι το Υπουργείο άνοιξε το παράθυρο στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης να χρησιμοποιηθεί το Lebaycid.

Στη Λέσβο ο ψεκασμός γίνεται με ληγμένα Lebaycid! Αυτό βέβαια δεν είναι το πιο τραγικό της υπόθεσης μια και υπάρχει βεβαίωση από το Μπενάκειο ότι τα ληγμένα σκευάσματα Lebaycid εξακολουθούν να έχουν σωστή δράση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη χρήση του Lebaycid?

Γιατί η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου δέχτηκε να γίνει ψεκασμός με το απαγοερυμένο Lebaycid? Ασκήθηκαν πιέσεις?

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν η χώρα μας παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο? (Από οικολογικούς φορείς ετοιμάζεται η πρώτη παρέμβαση)

Υπάρχει γραπτή εντολή από το Υπουργείο προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου για τη χρήση του Lebaycid?

Γιατί η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης Λέσβου δεν ενημέρωσε ότι οι ψεκασμοί γίνονται με το συγκεκριμένο σκεύασμα;

Χρησιμοποιείται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας;

Ποιος προέβη στην αγορά τόσης μεγάλης ποσότητας και πότε για να υπάρχουν ακόμα αδιάθετα και ληγμένα σκευάσματα;

ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ-ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ-ΛΗΓΜΕΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΙΜΩΣΟΥΝ.

ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ BLOG ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ.


http://lesvos.wordpress.com

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ!!!!!!!

5 σχόλια:

agroanergos 16 Ιουλίου 2008 στις 8:55 μ.μ.  

Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία για το τι είναι το Lebaysid
Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία που παρασκευάζει το συγκεκριμένο οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο (Bayer) το Lebaycid 50 EC περιέχει 50% από την δραστική ουσία fenthion:
«Τρόπος δράσης: Δρα με επαφή και από το στομάχι. Θέση δράσης του είναι η ακετυλοχολινεστεράση του νευρικού συστήματος των εντόμων.
Χρόνος και τρόπος εφαρμογής: Δολωματικοί ψεκασμοί. Γίνονται κατά το θέρος και το φθινόπωρο, ανάλογα με την εξέλιξη του πληθυσμού του Δάκου.

Τοξικολογικά στοιχεία: (Xn) Επικίνδυνο. Βλαβερό σε περίπτωση κατάποσης. Ερεθίζει τα μάτια. Συνιστάται κατά την εφαρμογή του να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Πολύ τοξικό για τις μέλισσες.
Συνιστάται να μην εφαρμόζεται κατά την άνθηση.
Εύφλεκτο.

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2008 στις 10:37 μ.μ.  

Να μη χρησιμοποιηθεί το Lebaycid. Αρκετό φάγαμε όλα αυτά τα χρόνια. Εφ όσον έχει απαγορευτεί να σταματήσει αμέσως η χρήση του. Και καλώς απαγορεύτηκε αν και σκανδαλωδως κρατιότανε όλα αυτά τα χρόνια με πολύ ευνοιοκρατικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η BAYER υποχρεούται να περισυλλέξει όλα τα στοκ του απαγορευμένου προϊόντος και να τα προωθήσει σε πιστοποιημένο εργοστάσιο καταστροφής επικινδύνων αποβλήτων. Αυτό είναι ρητή υποχρέωση από τη νομοθεσία.

Επίσης γεννάται και θέμα εταιρικής ευθύνης. Η BAYER γνώριζε ότι υπήρχαν τεράστια στοκ σε διάφορες Ενώσεις, όπως και γνώριζε ότι η δραστική ουσία του Lebaycid επρόκειτο να απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή ένωση. Εν τούτοις συνέχιζε και φόρτωνε τις Ενώσεις με Lebaycid προκειμένου να μη χάσουνε τζίρο, αδιαφορόντας που θα προέκυπτε πρόβλημα με τη διάθεση των αχρησιμοποίητων στοκ.
Έτσι ανεύθυνα λοιπόν χειρίζεται τα ζητήματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος η BAYER;

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι το πως δημιουργήθηκαν αυτά τα στοκ.
Μήπως είχαν υπάρξει προμήθειες από τη BAYER και κάποιοι διαχειριστές Ενώσεων προμηθευόντουσαν τεράστιες ποσότητες Lebaycid προκειμένου να γίνει ο τζίρος και να βγει η προμήθεια; Λέω μήπως. Για ποιό λόγο προμηθευόντουσαν τέτοιες ποσότητες που στο τέλος παρέμειναν αχρησιμοποιήτες;

ΚΑι το κυριότερο από όλα: γιατί προτείνεται σα λύση η χρήση του απαγορευμένου φαρμάκου και όχι η καταστροφή του από την παρασκευάσδτρια εταιρία όπως ρητά προβλέπει και επιβάλει η ισχύουσα νομοθεσία;

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2008 στις 10:38 μ.μ.  

Υπάρχουν στην Ελλάδα και κυκλοφορούν ελέυθερα περισσότερα από 10 σκευάσματα(φυτοφάρμακα) που στις Βόρειες Ευρωπαικές χώρες απαγορέυονται. Η σχετική αναλογία φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερη αν συγκριθεί με χώρες όπως η Τουρκία, η Ινδία, η Κίνα, οι Αφρικανικές χώρες. Από όλες αυτές τις χώρες έρχονται τρόφιμα στο πιάτο μας, δεν είναι τόσο έμεσος ο κύνδινος από αυτές τις τροφές. Η παγκοσμιοποιημένη αγορά θα πληγεί μόνο με παγκοσμιοποιημένη αντίσταση

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2008 στις 8:48 μ.μ.  

http://www.nar.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2160&Itemid=89

Ανώνυμος 16 Απριλίου 2009 στις 2:18 μ.μ.  

Η πληρωμή των εργαζομένων (εννοιείται και των Γεωπόνων - Τομεαρχών)στη δακοκτονία στο Ν. Λέσβο (Περιόδου 2008) ξεκίνησε μόλις τον Σεπτέμβριο 2008 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη (16 Απριλίου 2009)! Υπολείπονται Δώρα, Ένσημα και Οδοιπορικά! Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε μέσα στον Φεβρουάριο 2009, τρεις μήνες μετά την λήξη της!

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP