Επίσκεψη μελών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κ στην περιοχή της επαρχίας Σητείας.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Το Σαβατοκύριακο 15 και 16/11/08 έγινε επίσκεψη ομάδας μελών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου από όλη την Κρήτη, στην περιοχή της επαρχίας Σητείας. Οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη αυτή είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πόλη της Σητείας, τη Μονή Τοπλού και τον αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου. Στο φοινικόδασος του Βάι, παρακολούθησαν από κοντά εκτέλεση εργασιών από ερευνητική ομάδα του ΜΑΙΧ, και ενημερώθηκαν από ειδικούς επιστήμονες, εκπρόσωπο της δασικής υπηρεσίας Λασιθίου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δήμου Ιτάνου για το Φοίνικα του Θεόφραστου και για τους κινδύνους που απειλούν το φοινικόδασος. Η Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κρήτης που ενημερώθηκε επίσης, επιφυλάσσεται να παρέμβει με κατάλληλο τρόπο και στο κατάλληλο χρόνο ώστε να αποτραπούν αποτελεσματικά οι όποιοι κίνδυνοι για το μοναδικό αυτό δάσος.

Στα πλαίσια της παραπάνω εκδήλωσης προηγήθηκε το βράδυ του Σαββάτου ανοιχτή συνεδρίαση της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου με θέμα «Το αναπτυξιακό έλλειμμα της επαρχίας Σητείας, οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο Κάβο Σίδερο και η πρόταση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε / Παρ. Κρήτης». Στην ανοιχτή αυτή εκδήλωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι Σητείας και Ιτάνου κκ. Κουρουπάκης Νίκος και Χατζηνάκης Ιωάννης, ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ. κ. Πετράκης Νίκος, ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού κ. Φιλόθεος, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή» κ Λεβαντάκης Χαράλαμπος, ο πρώην Δήμαρχος Ιτάνου κ. Περάκης Γιάννης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δερμιτζάκης, ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Ομάδας Σητείας κ. Πλεξουσάκης Εμμ. και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ιτάνου κ. Τσαντάκης Μανώλης. Την παρακολούθησαν επίσης κάτοικοι της περιοχής και πολλοί γεωτεχνικοί.

Στην αρχή της διαδικασίας το μέλος της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου γεωπόνος κ. Χρονάκης Γιώργος, παρουσίασε εισήγηση για το θέμα. Η εισήγηση περιέγραψε αρχικά το αναπτυξιακό έλλειμμα της επαρχίας Σητείας, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την απομόνωση. Στη συνέχεια παρουσίασε την εναλλακτική πρότασή για την ανάπτυξη της περιοχής, σύμφωνα με το μοντέλο που προτείνει το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την Κρήτη, στα πλαίσια πρόσφατης εργασίας - απόφασης του Επιμελητηρίου. Στην εισήγηση προτείνεται ένα νέο εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο που πριν απ’ όλα χαράσσεται με δημοκρατικό τρόπο από την ίδια την τοπική κοινωνία, στη βάση της εξυπηρέτησης των δικών της συμφερόντων και όχι κάποιων εξωτερικών παραγόντων που τα επιβουλεύονται, υποσχόμενοι τον «πακτωλό» των εκατομμυρίων τους. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που αξιοποιεί χωρίς να εξαντλεί ή να καταστρέφει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο που αναγνωρίζοντας αυτή καθαυτή την αξία της περιοχής, αναλαμβάνει να την υπερασπίσει και όχι να την υποβαθμίσει. Το μοντέλο εκείνο που απευθύνεται και προσκαλεί όλους τους ανθρώπους όπου γης, να συμμετάσχουν στην παραγωγική δραστηριότητα των ανθρώπων της περιοχής, αλλά και στο αποτέλεσμα της (τρόφιμα, διαμονή ή και παραμονή), να ζήσουν μαζί τον πολιτισμό που αυτή η δραστηριότητα διαμορφώνει και να απολαύσουν την ωραιότητα και τη μοναδικότητα ατόφιου του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Η τοποθέτηση αυτή συνάντησε την επιδοκιμασία όλων. Μερικοί όμως τη χαρακτήρισαν πολύ καλή – ίσως άριστη – για να είναι ρεαλιστική. Η απάντηση των γεωτεχνικών σ’ αυτό το φόβο, ήταν πως η πραγματοποίηση της πρότασης, είναι πριν απ’ όλα υπόθεση όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας, από την ομόνοια και την σύμπνοια των οποίων εξαρτάται. Εξαρτάται επίσης από την ικανότητα της τοπικής κοινωνίας, να εντάξει τη στόχευσή της στο πλαίσιο της γενικότερης διεκδίκησης της Κρήτης για την γεωγραφική και κοινωνική ισορροπία της ανάπτυξής της. Καθορίζεται τέλος από την ικανότητα όλων μας να εντάξουμε τις προσπάθειές μας στο διεκδικητικό πλαίσιο ανάλογων πρωτοβουλιών σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εισήγηση εκτίμησε ως λάθος τη ταύτιση της τοπικής κοινωνίας μ’ ένα είδος επένδυσης, πάνω στο οποίο βάσισε την έξοδο της από την απομόνωση και τη στασιμότητα. Εξ άλλου τα ίδια τα αντικειμενικά δεδομένα της περιοχής, οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, αλλά και άλλες αδυναμίες, καθιστούν αυτή την μορφή επένδυσης πραγματικά μη πραγματοποιήσιμη. Γι’ αυτό το Επιμελητήριο δεν συμφωνεί με τις σχεδιαζόμενες τεράστιες τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή του Κάβο Σίδερο, επαινεί όλους εκείνους που επεσήμαναν αυτή την αλήθεια από την αρχή και προτείνει την αξιοποίηση από τους φορείς της περιοχής των προτάσεων και ανησυχιών τους. Η συνειδητή ή η ασυνείδητη, αδιέξοδη όμως σε κάθε περίπτωση, προσπάθεια περιθωριοποίησης κάποιων αξιόλογων ανθρώπων, δεν τιμά μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Αντίθετα η συνειδητή και κοπιαστική προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, αποτελεί την εκδήλωση της υγείας κάθε δημοκρατικά δομημένης κοινωνίας.

Αναφορικά με το ρόλο της εκκλησίας ο πρόεδρος της Δ.Ε. τόνισε, ότι το ζητούμενο δεν είναι αν θα εκπροσωπηθούν όλοι οι φορείς στο ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή», για να σηματοδοτηθεί έτσι η πορεία της «κοινωνίας προς την εκκλησία». Το πραγματικό ζητούμενο είναι «αν θα πορευθεί η εκκλησία προς την κοινωνία», όχι για να ασκήσει η ίδια η εκκλησία επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά για να προσθέσει την δική της πνευματικότητα στη πεζότητα των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της κοινωνίας, απολαμβάνοντας και η ίδια μέρος του συνολικού οφέλους για την άσκηση του φιλανθρωπικού της έργου.

Η Δ.Ε. υπερψήφισε την εισήγηση, που αποτελεί πλέον απόφαση της Δ.Ε. Οι γεωτεχνικοί της Κρήτης πιστεύουν πως αυτή τους η πρωτοβουλία, θα καταγραφεί σαν ένα σκαλοπάτι στην αγωνιώδη προσπάθεια της περιοχής για αναζήτηση αειφορικής, ολοκληρωμένης και δυναμικής στρατηγικής ανάπτυξης, προσαρμοσμένης στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις του τοπικού πληθυσμού, τις μεγάλες αξίες (πολιτιστικές, ιστορικές και οικολογικές) και του πανέμορφου τοπίου της περιοχής.

Για τη Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κρήτης

Ο Πρόεδρος

Κώστας Καμπιτάκης

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP